«Δυστυχώς επτωχεύσαμεν». Δεν χρειαζόταν να το πει ο Μαρίνος Ουζουνίδης στην κατάμεστη Τούμπα. Τον πρόλαβε πριν από 124 χρόνια, την ίδια ημέρα, ο Χαρίλαος Τρικούπης –αν και στην περίπτωση του τελευταίου η Ιστορία, παραπλανημένη από τους πολιτικούς, δεν λέει την πλήρη αλήθεια για τον τρόπο που ειπώθηκε η περίφημη φράση.

Τι απομένει λοιπόν να κάνει ο Μαρίνος Ουζουνίδης βλέποντας τον πράσινο Τιτανικό να είναι μισοβυθισμένος; Ελάτε τώρα, εύκολη ερώτηση. Θα πει «Ανθ’ ημών, λοιπόν, προπονητής ο κύριος Γουλιμής. Καληνύχτα σας» και θα πάρει το καπέλο του.

Ο κίνδυνος για τον Παναθηναϊκό είναι πλέον διττός. Δεν κινδυνεύει να υποβιβαστεί μόνο λόγω χρεών αλλά και λόγω αγωνιστικής απόδοσης. Υποχώρησε ήδη στην 11η θέση και τον χωρίζουν μόλις τέσσερις βαθμοί από τη ζώνη του λυκόφωτος. Αν οι απειλές για αφαίρεση βαθμών γίνουν πραγματικότητα, μπορείτε να φανταστείτε τον ζόφο που επέρχεται.

Σε προσωπική μονομαχία Φορτούνη – Πέλκα τείνει να εξελιχθεί η διεκδίκηση του τίτλου από τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ. Θα είχαμε τριπλέτα αν η ατυχία δεν χτυπούσε τον αρχηγό της ΑΕΚ, Πέτρο Μάνταλο. Μια εξέλιξη που κανείς δεν περίμενε σε ένα πρωτάθλημα μισθοφόρων.

Η αναγνώριση της αξίας του αντιπάλου είναι ένα σπορ στο οποίο επιδιδόμαστε σπάνια στην ημεδαπή. Γι’ αυτό και η αξία της στιγμής είναι πολύτιμη.

Οι οπαδοί του Απόλλωνα χειροκρότησαν τους ποδοσφαιριστές του Αστέρα Τρίπολης παρά την πίκρα τους για την ήττα στην οποία υποχρέωσε την Ελαφρά Ταξιαρχία. Ο Αστέρας συνεχίζει να λάμπει, συμπληρώνοντας πέντε σερί νικηφόρους αγώνες στη Σούπερ Λίγκα που αποτελεί ισοφάριση της καλύτερης επίδοσής του από τη σεζόν 2012/13.

Η λάμψη του οφείλεται εν πολλοίς στον Σάββα Παντελίδη. Τον 52χρονο νικαιώτη προπονητή που ανέλαβε τους Αρκάδες στην τέταρτη αγωνιστική και από την προτελευταία θέση τούς έχει εκτοξεύσει στην έκτη.

Ακούω δεξιά και αριστερά πως ο Τάκης Λεμονής είναι ξεπερασμένος, πως τον έχει αφήσει πίσω η εξέλιξη του ποδοσφαίρου και πως σύντομα θα αποτελεί παρελθόν από τον Ολυμπιακό.

Τα ακούω από τις 28 Οκτωβρίου, μετά την ήττα του Ολυμπιακού από τον Παναθηναϊκό.

Κοντεύουν να συμπληρωθούν δύο μήνες από τότε και ο Τάκης Λεμονής παραμένει ακλόνητος στον πάγκο των Ερυθρολεύκων, ο Ολυμπιακός είναι από τα φαβορί για τον τίτλο και παίκτες όπως ο κάποτε ξεγραμμένος Ανσαριφάρντ είναι έτοιμοι να πέσουν στη φωτιά για χάρη του.

Την εξήγηση για την επιτυχία του Λεμονή τη δίνει ο Πεπ Γκουαρντιόλα. «Οι ομάδες πετυχαίνουν όταν ο προπονητής τους είναι πεπεισμένος 100% πως είναι σωστά τα όσα κάνουν». Ο Λεμονής όχι μόνο πιστεύει 100% στη δουλειά του αλλά τον πιστεύουν πλέον και οι παίκτες του.