Επιφυλάξεις έχει προκαλέσει το σχέδιο του Ντόναλντ Τράμπ να αναθεωρήσει σημαντικά τη φορολογία επιχειρήσεων και νοικοκυριών με μεγάλες μειώσεις, επιφέροντας όμως πλήγμα στα δημοσιονομικά των ΗΠΑ. Οι περισσότερες ανησυχίες προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πρώτη τη Γαλλία, ενώ κριτική ασκείται και από κορυφαίους οικονομολόγους κυρίως στις ΗΠΑ.
Οι πρώτες αντιδράσεις, έστω και ανεπίσημες, προήλθαν από το Παρίσι. Η Γαλλία έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με άλλες χώρες της ευρωζώνης για να γίνει μια πρώτη εκτίμηση για τις επιπτώσεις που θα έχει μια σημαντική μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων στις ΗΠΑ για τις θυγατρικές ευρωπαϊκές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα αυτή, αφού ο Τράμπ θέλει να μειώσει τη φορολογία από το 35% στα επίπεδα του 20% με 22%. Το Παρίσι ανησυχεί ιδιαίτερα για το πώς θα φορολογεί η αμερικανική κυβέρνηση τις θυγατρικές αυτές των ευρωπαϊκών εταιρειών που βρίσκονται στις ΗΠΑ για τα αγαθά που θα πουλάνε στην Αμερική, ανέφεραν πηγές σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Το θέμα συζητήθηκε ήδη στο προηγούμενο Eurogroup χωρίς να ανακοινωθεί ουσιαστικά κάτι επίσημα, αλλά το θέμα αναμένεται ότι θα επανέλθει πάλι στην ατζέντα καθώς θα πλησιάζει η ημερομηνία οριστικοποίησης του σχεδίου Τράμπ –κάτι που αναμένεται να γίνει μέχρι τα τέλη του μήνα.
Σε επίπεδο οικονομολόγων και πολιτικών, οι πρώτες αντιδράσεις αφορούν τις επιπτώσεις στο ίδιο το εσωτερικό των ΗΠΑ. Ο νομπελίστας στην οικονομία Ρίτσαρντ Θέιλερ κατηγορεί τον Τράμπ και τους Ρεπουμπλικανούς ότι οι αλλαγές στη φορολογία θα αυξήσουν σημαντικά τις ανισότητες και τις ευκαιρίες για φοροαποφυγή. Ο Θέιλερ τάσσεται ουσιαστικά με τους επικριτές του Τράμπ που πιστεύουν ότι οι αλλαγές στη φορολογία θα ωφελήσουν μόνο τους πλούσιους και τις πολυεθνικές. Ο ίδιος πιστεύει ότι θα ήταν καλύτερη επιλογή να επιβληθεί ενιαίος φόρος χωρίς εξαιρέσεις ώστε να μην κάνουν μεγάλες εταιρείες νομικά κόλπα για να πληρώνουν λιγότερα. «Υπάρχει ειδική πρόβλεψη για ιδιωτικά αεροσκάφη. Δεν πιστεύω ότι όσοι χρησιμοποιούν ιδιωτικά αεροσκάφη χρειάζονται μειώσεις στη φορολογία περισσότερο από τους άλλους», είπε στο Reuters. Άλλη πηγή ανησυχίας είναι επίσης η χρηματοδότηση τόσο μεγάλων μειώσεων στη φορολογία. Υπολογίζεται ότι με τις μειώσεις αυτές θα αυξηθεί το χρέος κατά 1,4 τρισ. δολάρια μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια. Το χρέος ήδη ανέρχεται σε 20 τρισ. δολάρια.