Παιδιά που γεμίζουν κάθε μέρα τον Απόλλωνα, την αίθουσα του Φεστιβάλ, εργαστήρια που δουλεύουν αδιάκοπα. Ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, μικρού και μεγάλου μήκους, που τα παιδιά δεν θα έβλεπαν ποτέ στον κινηματογράφο ή στην τηλεόραση. Ολα αυτά στο Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας που γιόρτασε τα εικοστά του γενέθλια, προβάλλοντας πάνω από 400 ταινίες σε 35 πόλεις της Δυτικής Ελλάδας και διοργανώνοντας 40 εργαστήρια και 80 παράλληλες εκδηλώσεις. Στη δημοφιλή Camera Zizanio που προβάλλει δημιουργίες των ίδιων των παιδιών φέτος υποβλήθηκαν 1.800 ταινίες απ’ όλον τον κόσμο. Του χρόνου να είστε κι εσείς εκεί με τα παιδιά σας. Επειδή το αξίζουν.

Φέτος, λοιπόν, η υπέροχη ταινία «Μέρες της φράουλας» του Βίκτορ Ερικσον, μια συμπαραγωγή Σουηδίας – Πολωνίας, με θέμα τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας αλλοδαπών εργατών σε μια φάρμα συγκομιδής φράουλας της Σουηδίας, απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους. Το βραβείο σκηνοθεσίας απέσπασε «Το ροκ συγκρότημα του χωριού» της Ρίμα Ντας από την Ινδία, η οποία το παρέλαβε συγκινημένη, μαζί με το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για την μικρή πρωταγωνίστριά της Μπανίτα Ντας. Στην ταινία το κοριτσάκι ταινία παλεύει με την φτώχεια και τις σκληρές συνθήκες ζωής και εργασίας σε έναν απέραντο κόσμο, όπου το νερό πλημμυρίζει το σπίτι της και καταστρέφει τους ορυζώνες, μια από τις ελάχιστες πηγές τροφής της οικογένειας. Το βραβείο σεναρίου απέσπασε η βασισμένη σε αληθινά γεγονότα ταινία «Μικρό λιμάνι» της Ιβέτα Γκρόφοβα (Σλοβακία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Ουγγαρία) που περιγράφει παραστατικά την αδιαφορία μιας νεαρής μητέρας για τη δεκάχρονη κόρη της που ζει σε αδιανόητες συνθήκες εγκατάλειψης και τελικά προσφέρει καταφύγιο σε δύο εγκαταλειμμένα δίδυμα μωρά, χαρίζοντάς τους την αγάπη που ποτέ δεν δέχτηκε.

Η τελετή διεξήχθη παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδίας Κονιόρδου η οποία ανακοίνωσε ότι η χρηματοδότηση του φεστιβάλ εξασφαλίζεται για τα επόμενα τρία χρόνια και αυξάνεται κατά 25% μέσω τριετούς προγραμματικής σύμβασης χρηματοδότησης με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας ΚΟΙΝΣΕΠ. «Είμαι πολύ ευτυχής που είμαι εδώ. Σήμερα το φεστιβάλ ολοκλήρωσε την 20ετή του διοργάνωση. Ολοι εμείς αισθανόμαστε την ίδια ικανοποίηση και χαρά. Εσείς εδώ γιατί απολαύσατε καταπληκτικές ταινίες από όλον τον κόσμο και όμορφες δημιουργίες από παιδιά. Οι διαγωνιζόμενοι, μικροί και μεγάλοι, γιατί είδατε τις ταινίες σας να προβάλλονται. Οι διοργανωτές γιατί φέρατε σε πέρας μία ακόμα διοργάνωση με διεθνή ακτινοβολία. Κι εμείς γιατί εμπιστευτήκαμε αυτό τον θεσμό που δικαίωσε τις προσδοκίες μας εκπροσωπώντας επάξια την Ελλάδα στο εξωτερικό».

ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΧΩΡΟΥΣ. Κλείνοντας τη βραδιά ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας Δημήτρης Σπύρου, που μαζί με το Νίκο Θεοδοσίου και τον Χρήστο Κωνσταντόπουλο δημιούργησαν τον θεσμό, υπογράμμισε πως «ένας σημαντικός λόγος που φέτος καταφέραμε να δουλέψουμε τόσο αφοσιωμένα είναι πως υπήρξε μια συνέπεια από το ΥΠΠΟ: τα χρήματα τα πήραμε έγκαιρα, πριν ξεκινήσει το φεστιβάλ. Aλλά και με τον υφυπουργό Παιδείας, τον κύριο Δημήτρη Μπαξεβανάκη, έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία». Αναφερόμενος στα εικοσάχρονα του φεστιβάλ υπογράμμισε πως «μπαίνοντας στην τρίτη δεκαετία υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν. Υπάρχει ανάγκη για περισσότερους χώρους, αλλιώς το φεστιβάλ δεν θα έχει την δυνατότητα να αναπτυχθεί. Ωστόσο φέτος βοήθησε ο νέος Δημοτικός Πολιτιστικός Πολυχώρος της Αμαλιάδας και βέβαια το Cine Cinema της πόλης, που είναι ο καλύτερος κινηματογράφος της Ελλάδας. Εύχομαι σε όλους μας μια καλύτερη και ακόμα πιο δημιουργική δεκαετία».