Μαθαίνω ότι μπορεί να μην έχουμε ακόμη σχηματισμένο νέο φορέα αλλά στο Κίνημα Αλλαγής έχουν αρχίσει ήδη οι συζητήσεις για τα ψηφοδέλτιά του. Λογικό, θα μου πείτε, των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Το λέω γιατί κυκλοφορεί στην πολιτική πιάτσα η φήμη ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης σκέφτεται να κατέβει στην Α’ Αθηνών. Ο ίδιος δεν το επιβεβαιώνει αλλά ούτε το διαψεύδει, πρέπει να σημειώσω. Εγώ αυτό που μπορώ να σας πω επί του θέματος είναι ότι ο νυν ευρωβουλευτής θα ήθελε να είναι υποψήφιος εκεί για προσωπικούς λόγους. Αφήστε που ένα κεντροαριστερό πουλάκι μού μετέφερε πως ο Ανδρουλάκης δεν φοβάται τον ανταγωνισμό στη γενέτειρά του, το Ηράκλειο. Το αντίθετο.

Τα δυνατά χαρτιά

Αν, πάντως, τελικά κατέβει στην Α’ Αθηνών μαζεύονται αρκετά δυνατά χαρτιά του νέου κόμματος στην εν λόγω περιφέρεια. Αναφέρω εν τάχει: Γιώργος Καμίνης, ο πατροπαράδοτος πια Κώστας Σκανδαλίδης, Σταύρος Θεοδωράκης – για την ακρίβεια εκείνοι που ρίχνουν το όνομά του στο τραπέζι αναφέρουν πως θα μπορούσε να είναι μια από τις αρκετές επιλογές του επικεφαλής του Ποταμιού –, Σπύρος Λυκούδης και πάει λέγοντας. Κι από το επιτελείο της αρχηγού τι λένε; Η γραμμή, πληροφορούμαι, είναι κάτι σε στυλ «εμείς προωθούμε την ευγενή άμιλλα. Θέλουμε πολλές καλές υποψηφιότητες για να έρθει κόσμος να ψηφίσει». Μάλιστα. Αναμένω με μεγάλο ενδιαφέρον να δω πόσο ευγενώς θα «συναγωνίζονται» όλοι αυτοί.

Διάψευση

Μιας και ανέφερα τον Σταύρο και ανοίξαμε κι εκλογική συζήτηση πρέπει να σας πω ότι ο Θεοδωράκης διέψευσε με ένα τιτίβισμα μια άλλη φήμη που κυκλοφορούσε τις τελευταίες ώρες, ότι σκοπεύει να διεκδικήσει τον Δήμο Αθηναίων. Επί λέξει έγραψε: «Συγκρατηθείτε, παιδιά. Ούτε έχω σκεφθεί ούτε βέβαια έχω συζητήσει με κανέναν το ενδεχόμενο να διεκδικήσω οποιαδήποτε Δημαρχία. Εχω πολλά ακόμα να κάνω στο Ποτάμι. Και μόλις χθες δημιουργήσαμε ένα καινούργιο Κίνημα». Κι εγώ στη θέση του το ίδιο θα έλεγα. Από αρχηγός κόμματος δεν πας για δήμαρχος. Στοιχειώδες.

Βέτο

Διαβάζω σε φιλικά προς την κυβέρνηση έντυπα για «πληροφορίες» περί βέτο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στον νυν πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη σε μια σειρά θεμάτων. Ανάμεσα στα οποία και η πρόσκληση που εκείνος έστειλε στη Φώφη Γεννηματά να δώσει το «παρών» στο γαλάζιο συνέδριο του Σαββατοκύριακου. Πηγές μου στο καραμανλικό στρατόπεδο, ωστόσο, επιμένουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός ουδέποτε θα έθετε θέμα για τη Φώφη. Για να είμαι ειλικρινής μου είπαν «αλήθεια, από πότε ο πρώην πρωθυπουργός έχει κακές σχέσεις με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης; Να λέγανε για τον Γιώργο Παπανδρέου να το καταλάβουμε». Καλά εκεί θα το καταλάβαινα κι εγώ. Είναι, άλλωστε, αμοιβαία τα αισθήματα.

Ραντεβού και στήριξη

Πληροφοριοδότης μου στη γαλάζια παράταξη με ενημέρωσε πως υπάρχει κάποιος που κινείται πολύ τις τελευταίες δυο εβδομάδες. Ποιος; Ο πρώην διευθυντής του γραφείου Τύπου του Μητσοτάκη και νυν σύμβουλος επικοινωνίας του, Μακάριος Λαζαρίδης. Τι εννοεί η πηγή μου; Ο Λαζαρίδης είχε, λέει, συναντήσεις με τους δυο πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή. Σας προλαβαίνω, για να μην παρεξηγηθώ, επειδή γίνεται και χαμός στη ΝΔ, η κουβέντα και με τους δυο είχε περισσότερο προσωπικό χαρακτήρα. Ο Λαζαρίδης, λέει, ζήτησε τη γνώμη τους για τα δικά του επόμενα πολιτικά βήματα. Για να το πω αλλιώς, ζήτησε και την ευλογία τους. Κι εκείνοι, σύμφωνα πάντα με τον πληροφοριοδότη μου, αμφότεροι τον ενθάρρυναν και του είπαν ότι θα τον υποστηρίξουν. Αρα, άμα τους δω στην Καβάλα, να μην απορήσω;

Αυτοκριτική

Είναι, λέει ο Πάνος Σκουρλέτης, ανοιχτοί στον διάλογο με την Κεντροαριστερά. Παρ’ ότι «αυτοί που ευθύνονται για τα μεγάλα αδιέξοδα της χώρας τα τελευταία χρόνια ξαναβρέθηκαν κάτω από μια νέα συσκευασία, χωρίς όμως προηγούμενα να έχουν κάνει την αυτοκριτική τους». Στον άσπιλο από τα Μνημόνια υπουργό αξίζουν συγχαρητήρια. Εχει όντως πείσει εαυτόν πως δεν φταίει για την πολιτική που εφαρμόζει.

Κάστανα

Ο απερχόμενος επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης δήλωσε ότι «μετά το καλοκαίρι του 2015 η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα προσπάθησε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και φαίνεται ότι θα τα βγάλει». Είναι πιθανότατα χαμηλά τα στάνταρ του.

Δεν το λες και επίτευγμα, όταν μόνη της έβαλε τα κάστανα

στη φωτιά.

«Εχει μεγάλη σημασία και είναι θετικό ότι μίλησαν ανοιχτά και τέθηκαν όλα τα ζητήματα κι από τις δύο πλευρές, δόθηκαν οι απαντήσεις, ενώ παρακινήθηκε και ο διεθνής παράγων». Αυτή είναι η σύνοψη της αποτίμησης της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τον Νίκο Βούτση.

Εγώ, πάντως, θέλω να υπενθυμίσω στον Πρόεδρο της Βουλής μια ρήση του βρετανού δημοσιογράφου Ντέιβιντ Φροστ: «Διπλωματία είναι η τέχνη να επιτρέπεις στον άλλο να κάνει το δικό σου».

Εξοδος για θέατρο

Ανθρωπός μου που βρέθηκε χθες στο θέατρο Σταθμός στο Μεταξουργείο για να παρακολουθήσει την παράσταση «Πατρίδα τώρα» – μια μεταφορά στο σανίδι του μυθιστορήματος «8 ώρες και 35 λεπτά» της Φωτεινής Τσαλίκογλου – εντόπισε μια άκρως ενδιαφέρουσα παρέα ανάμεσα στο θεατρόφιλο κοινό. Τον Κώστα Σημίτη με τη σύζυγό του Δάφνη, τον Τάκη Θωμόπουλο, τη Θάλεια Δραγώνα, τον Νίκο Μουζέλη και τον Χρήστο Ροζάκη. Είναι, ως γνωστόν, σταθερός στις παρέες του ο πρώην πρωθυπουργός.

Η Λιάνη και οι ανδρεϊκοί

Η Δήμητρα Λιάνη – Παπανδρέου μίλησε χθες στην εκπομπή «Live News» του καναλιού Ε. Για όλους εσάς που είστε λάτρεις του trash κάθησα και παρακολούθησα – για όσο άντεξα ομολογώ – τη συνέντευξή της. Ετσι, μπορώ να σας ενημερώσω ότι δήλωσε «εγώ και οι ανδρεϊκοί είμαστε άστεγοι». Πολιτικά, εννοούσε. Κοινώς, ο νέος φορέας δεν της γεμίζει το μάτι. Φαντάζομαι ύστερα από αυτό το statement, κλαίνε στη Χαριλάου Τρικούπη. Από τα γέλια.