Καζάνι που βράζει είναι το τελευταίο διάστημα η Λέσβος, με την τοπική κοινωνία να δηλώνει πλέον αγανακτισμένη με την απραξία της κυβέρνησης να δώσει λύση στο προσφυγικό ζήτημα. Την ίδια στιγμή μαίνεται ο… πόλεμος μεταξύ του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και των δημάρχων των νησιών του Αιγαίου που βρίσκονται στο μάτι του προσφυγικού κυκλώνα.

Το τελευταίο επεισόδιο σε αυτή την αντιπαράθεση είναι το μπλόκο του Δήμου Λέσβου και κατοίκων του νησιού σε 55 κοντέινερ που έφτασαν χθες το πρωί στο λιμάνι και προορίζονταν για τον καταυλισμό της Μόριας. Τα απορριμματοφόρα του δήμου μπλόκαραν τις μπουκαπόρτες του πλοίου, εμποδίζοντας τη μεταφορά των οικίσκων. Οπως δήλωσε ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός στα «ΝΕΑ», «δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να επεκταθεί η συγκεκριμένη δομή και μάλιστα η κοινωνία του νησιού να βρίσκεται για μία ακόμη φορά προ τετελεσμένων γεγονότων».

Με επιστολή του προς τον δήμαρχο Λέσβου, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης διευκρίνισε πως τα κοντέινερ εστάλησαν στη Λέσβο για να αντικαταστήσουν τις σκηνές στο hot-spot της Μόριας και δεν αποτελούν νέα δομή.

Στην κίνηση του Δήμου Λέσβου να μπλοκάρει τη μεταφορά των κοντέινερ απάντησε και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, τονίζοντας πως «αυτοί που χρησιμοποιούν σαν πρόσχημα τις κακές συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια, αυτοί εμποδίζουν τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους». Μάλιστα ο Μουζάλας υποστήριξε πως ο δήμαρχος Λέσβου ήταν απόλυτα ενημερωμένος για τη μεταφορά των οικίσκων «για να βελτιώσουμε τις συνθήκες στο υπάρχον camp αλλά και για τα στοιχεία από την προσπάθεια που κάνουμε να ελαττώσουμε τον πληθυσμό στο νησί. Η κυβέρνηση θα επιμείνει και θα πετύχει το στόχο για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων».

Είναι ενδεικτικό πως το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, με βάση τα στοιχεία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου, του υπουργείου Εσωτερικών, έφτασαν στα νησιά του Αιγαίου 637 πρόσφυγες και μετανάστες, με τους 269 να αποβιβάζονται στη Λέσβο και 160 στη Χίο. Αυτή τη στιγμή σχεδόν 15.000 (πιο συγκεκριμένα 14.810) πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά.

«Είναι γεγονός πως τις τελευταίες ημέρες έχει καταγραφεί μία μικρή μείωση στις αφίξεις και περίπου 270 άτομα έχουν φύγει για δομές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει εκρηκτική. Στο νησί μας έχουμε περισσότερους από 8.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Εάν συνεχίσουμε να έχουμε αυτές τις μειωμένες αφίξεις και ταυτόχρονα συνεχιστούν οι καθυστερήσεις των διαδικασιών χορήγησης ασύλου και μεταφοράς των ανθρώπων αυτών στην ηπειρωτική Ελλάδα, είναι βέβαιο ότι στη Λέσβο οι εγκλωβισμένοι θα φτάσουν τους 20.000», υποστηρίζει ο Γαληνός. Ο ίδιος σε ανακοίνωσή του, με την οποία απαντά στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, τονίζει πως αναφορικά με τις μεταφορές προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα το υπουργείο έχει πει τη μισή αλήθεια. «Στην ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρεται ενδεικτικά ότι από τις 9/10 μέχρι τις 27/11 έχουν μεταφερθεί από τη Λέσβο και τα άλλα νησιά 3.515 ωφελούμενοι επιλέγοντας να αποκρύψει ότι το ίδιο διάστημα οι αφίξεις μόνο στη Λέσβο τον μήνα Οκτώβρη ήταν 2.260 και τον μήνα Νοέμβρη 1.983. Συνεπώς όχι μόνο αποσυμφόρηση του ΚΥΤ Μόριας δεν έγινε αλλά αυξήθηκε στο σύνολό του ο πληθυσμός».

ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ. Οπως σημειώνει ο Γαληνός, η κυβέρνηση και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ασκούν ψυχολογικό εκβιασμό στις κοινωνίες των νησιών με την αδράνειά τους. «Εχουν αφήσει επίτηδες την κατάσταση να φτάσει στο μη περαιτέρω ενόψει χειμώνα, για να πουν ότι κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και πως φταίνε οι δήμοι, με απώτερο στόχο να δημιουργήσουν νέες δομές. Από τις αρχές του καλοκαιριού έχουμε προειδοποιήσει το υπουργείο για τις απαράδεκτες συνθήκες στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Γιατί δεν έκανε την αποσυμφόρηση που υπόσχεται σήμερα; Το σχέδιό τους, όπως άλλωστε φαίνεται πια, είναι να απομονώνονται στα νησιά οι άνθρωποι αυτοί, διαλύοντας, έτσι, τις τοπικές κοινωνίες. Εάν συνεχίσει ο εκβιασμός, θα αναγκαστώ να κλείσω και τη δομή που ανήκει στο δήμο στο Καρά Τεπέ και είναι υποδειγματικός χώρος».

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

Λασπότοπος

Με ανάρτησή του στο facebook, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης παρομοίασε τον καταυλισμό της Μόριας με λασπότοπο τονίζοντας πως οι άνθρωποι «μήνα Δεκέμβριο καίνε πλαστικά για να ζεσταθούν, κάνουν μπάνιο στο ύπαιθρο με κρύο νερό, περιμένουν στις ουρές για φαγητό. Πρόσφυγες και μετανάστες που δεν μπορούν να μεταφερθούν στα ηπειρωτικά, καθώς, σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όλοι πρέπει να παραμείνουν στα νησιά μέχρι την εξέταση του αιτήματος ασύλου».