Σε έναν ανηλεή πόλεμο δηλώσεων επιδίδονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα

οι ηγέτες του Ισραήλ και της Τουρκίας μετά την απόφαση του Ντόναλντ

Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, με τις

σχέσεις των δυο χωρών να βρίσκονται και πάλι σε επικίνδυνη τροχιά

σύγκρουσης.

Από το βήμα του συνεδρίου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ο Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε το Ισραήλ ως «κράτος τρομοκράτη» ενώ προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Ιερουσαλήμ «στο έλεος μιας χώρας που δολοφονεί παιδιά» και κραδαίνοντας μια φωτογραφία ενός ανήλικου Παλαιστίνιου περικυκλωμένου από Ισραηλινούς στρατιώτες, δήλωσε: «Κοιτάξτε πως αυτοί οι τρομοκράτες σέρνουν αυτόν τον δεκατετράχρονο».

Δριμεία ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού του Ισραήλ Νετανιάχου μετά τη συνάντησή που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι: «Δεν έχω συνηθίσει να δέχομαι μαθήματα ηθικής από έναν ηγέτη που βομβαρδίζει κουρδικά χωριά στην ίδια του την πατρίδα, που φυλακίζει δημοσιογράφους, που βοηθάει το Ιράν να παρκάμψει διεθνείς κυρώσεις και βοηθάει τρομοκράτες μεταξύ των οποίων και στη Γάζα να σκοτώνουν αθώους ανθρώπους. Δε θα μας κάνει μαθήματα ένας τέτοιος άνθρωπος».

Οι σχέσεις των δυο χωρών είχαν υποστεί ρήγμα το καλοκαίρι του 2010, όταν 8 Τούρκοι ακτιβιστές κι ένας Τουρκο-αμερικανός έπεσαν νεκροί μετά την έφοδο ισραηλινών στρατιωτών στο «Μαβί Μαρμαρά», της νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια για τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, θέλοντας να σπάσει τον αποκλεισμό του παλαιστινιακού θύλακα.

Ωστόσο, οι δυο πλευρές είχαν δρομολογήσει μυστικές διαπραγματεύσεις από τον Δεκέμβριο του 2015 στη Γενεύη και το Λονδίνο για την αποκατάσταση των σχέσεων, με την Άγκυρα να θέτει τρεις όρους: τη δημόσια εκδήλωση συγνώμης από το Ισραήλ, την αποζημίωση των οικογενειών των θυμάτων και την άρση του αποκλεισμού της Γάζας.

Το Ισραήλ κατέβαλε αποζημίωση συνολικά 20 εκατομμυρίων δολαρίων στις οικογένειες εννέα Τούρκων ακτιβιστών και νωρίτερα είχε προηγηθεί «συγνώμη» από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου προς τον Ερντογάν. Όσον αφορά την άρση του εμπάργκο έγιναν κοινές υποχωρήσεις με την Τουρκία να μετακινείται στην άρση της «απομόνωσης της Γάζας για ανθρωπιστικούς λόγους», ενώ οι δυο χώρες είχαν προχωρήσει σε εκ νέου ανταλλαγή πρέσβεων.