Σε απεργιακό κλοιό θα βρεθεί την Πέμπτη η χώρα λόγω της γενικής πανεργατικής απεργίας που οργανώνουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Οι δυο κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν τους εργαζόμενους σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα να απεργήσουν με αίτημα μισθούς και συντάξεις αξιοπρέπειας, για την αντιμετώπιση της ανεργίας, για την προαγωγή της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, της περίθαλψης και της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Επιπλέον, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 στην πλατεία Κλαυθμώνος ενώ η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει στις 10:30 στην Ομόνοια.
Δυσκολίες πρόκειται να αντιμετωπίσει το επιβατικό κοινό της Αθήνας την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου καθώς τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς συμμετέχουν με στάσεις εργασίας στην απεργία που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
Ειδικότερα, οι συρμοί του Μετρόκαι του τραμ θα κυκλοφορήσουν από τις 9:00 πρωί έως τις 16:00 το βράδυ, ενώενώ τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και ο Ηλεκτρικός (ΗΣΑΠ) θα κινηθούν από τις 9:00 έως τις 21:00.
Δεμένα θα μείνουν τα πλοία στα λιμάνια για 24 ώρες καθώς στην απεργία συμμετέχει η ΠΝΟ.
Ακινητοποιημένα θα μείνουν τα τρένα .Κανονικά θα γίνουν οι πτήσεις των αεροπλάνων.
«Απέναντι στην αδιέξοδη και ανάλγητη κυβερνητική πολιτική η οποία «στραγγαλίζει» ολόκληρη την ελληνική κοινωνία ο αγώνας είναι μονόδρομος. Απαιτούμε: Καμία ρύθμιση περιορισμού του απεργιακού δικαιώματος. Σεβασμό από το κράτος και την εργοδοσία της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης των εργαζομένων», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.
Από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων:
«Στις 14 του Δεκέμβρη οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα απεργούμε για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα δικαιώματά μας και να σταματήσουμε τη λαίλαπα των μνημονιακών μέτρων, που και η σημερινή Κυβέρνηση εφαρμόζει…
Ως εργαζόμενοι στο Δημόσιο διεκδικούμε:
1. Κατάργηση του Νόμου – λαιμητόμου Κατρούγκαλου για το συνταξιοδοτικό (ν. 4387/2016).
2. Κατάργηση της τροπολογίας Γεροβασίλη για την αξιολόγηση.
3. Μισθούς και συντάξεις αξιοπρέπειας. Γενναία αύξηση των μισθών των νέων συναδέλφων. Υπολογισμό της διετίας 2016-2018 για τη μισθολογική μας εξέλιξη. Ξεπάγωμα του μισθολογίου.
4. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά (Παιδεία, Υγεία, Δήμους, Ασφαλιστικά Ταμεία, Κοινωνικές Υπηρεσίες κτλ). Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων – μέσω του ΑΣΕΠ – που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες με γενναία μοριοδότηση της προϋπηρεσίας.
5. Κανένας πλειστηριασμός, για την πρώτη κατοικία, για τους εργαζόμενους που αδυνατούν να πληρώσουν.
6. Να σταματήσει η φορολογική επιδρομή και η καταλήστευση του εισοδήματός μας. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ.
7. Καμία αλλαγή στον συνδικαλιστικό νόμο. Θα υπερασπίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις το δικαίωμα στην απεργία, που κατακτήθηκε με αγώνες και θυσίες».
Στο μεταξύ επιβεβαιώνεται ότι οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης αποτελούν το βασικό παράγοντα μείωσης της ανεργίας. Οι περισσότερες από τις μισές θέσεις που έχουν δημιουργηθεί από τις αρχές του έτους, το 54,7%, ήταν μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης.
Τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για τη μισθωτή απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα αποκαλυπτικά. Τον Νοέμβριο προκύπτει αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων κατά 39.221 θέσεις εργασίας. Πρόκειται για τον χειρότερο Νοέμβριο από το 2001 με τη μεγαλύτερη απώλεια θέσεων εργασίας. Μέσα σε δύο μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο χάθηκαν 137.641 θέσεις εργασίας.Mαλιστα οι περισσότερες από τις μισές θέσεις που έχουν δημιουργηθεί από τις αρχές του έτους, το 54,7%, ήταν μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης.
Σε πραγματικούς αριθμούς, από τον Ιανουάριο έως το Νοέμβριο έχουν δημιουργηθεί σχεδόν 910.000 δουλειές μερικής εργασίας και περισσότερα από 308.000 πόστα εκ περιτροπής εργασίας.
Η διάδοση των ευέλικτων μορφών εργασίας σε πολλές χώρες της ευρωζώνης είναι ένα από τα ζητήματα που απασχολούν πολύ την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην μετά-κρίση περίοδο, καθώς περιορίζουν την τόνωση των μισθών, την κατανάλωση και συνεπώς τον πληθωρισμό.
Επιπλέον, τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ καταδεικνύουν επιδείνωση της αγοράς εργασίας το τελευταίο δίμηνο, δηλαδή μετά τη λήξη της θερινής τουριστικής περιόδου.Μόνο το Νοέμβριο ο ιδιωτικός τομέας έχασε 39.221 θέσεις εργασίας, με το μεγαλύτερο πλήγμα να υφίστανται οι εργαζόμενοι μέσης ηλικίας, που είναι πιο ευάλωτοι στη μακροχρόνια ανεργία.
Συγκεκριμένα, τον τελευταίο μήνα του φθινοπώρου οι ηλικιακές ομάδες 30-44 και 45-64 ετών έχασαν αθροιστικά περισσότερες από 34.000 θέσεις, ενώ αντίθετα οι απώλειες για τους εργαζόμενους έως 29 ετών δεν ξεπέρασαν τις 4.400 θέσεις.Τα αρνητικά στοιχεία του Νοεμβρίου έρχονται μετά από έναν Οκτώβριο όποτε είχε καταγραφεί αρνητικό ισοζύγιο άνω των 98.000 θέσεων.
Με προσωπικό ασφαλείας τα νοσοκομεία
Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν την Πέμπτη οι δημόσιες δομές Υγείας και θα εξυπηρετούν μόνο επείγοντα περιστατικά, καθώς οι ομοσπονδίες γιατρών και νοσηλευτών έχουν προκηρύξει 24ωρες απεργίες, συμμετέχοντας στην απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.
«Περνάμε στην αντεπίθεση. Δίνουμε αγωνιστική απάντηση ενάντια στα νέα μέτρα που σχεδιάζουν σε βάρος μας» αναφέρει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).
Η ΟΕΝΓΕ υποστηρίζει ότι για το 2018 προβλέπεται «νέα μείωση, κατά 364 εκατ., της ήδη πετσοκομμένης , κατά 22,8% από το 2015, κρατικής χρηματοδότησης για τα νοσοκομεία», τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας των «ελλείψεων σε προσωπικό, υλικά και εξοπλισμό».
Οι γιατροί διεκδικούν υπογραφή νέας κλαδικής συμφωνίας. Σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας, 5ήμερο-6ωρο-30ωρο με μία ενεργή εφημερία την εβδομάδα και ρεπό την επόμενη μέρα. Αποκατάσταση των μισθολογικών και συνταξιοδοτικών απωλειών, πρόσφατων και παλιότερων. Να μην απολυθεί κανένας επικουρικός επιμελητής, κανείς συμβασιούχος. Να πληρωθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ύψος των σύγχρονων αναγκών. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία-Πρόνοια για όλο τον λαό.
Οι εκπαιδευτικοί
Τη συμμετοχή τους στην απεργία έχουν ανακοινώσει οι νηπιαγωγοί και οι δάσκαλοι, μέσω της ΔΟΕ, αλλά και οι καθηγητές, μέσω της ΟΛΜΕ.
Επίσης, από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, θα συμμετέχουν η ΠΟΣΔΕΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού) και η ΟΣΕΕΕΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού και Εκπαιδευτικού Προσωπικού).
Τη συμμετοχή στην αυριανή απεργία έχει ανακοινώσει και η ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος), που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στα ιδιωτικά σχολεία.
Τέλος, στην απεργία θα συμμετέχει και η ΠΟΣΥΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Παιδείας).
Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στις «συνεχιζόμενες πολιτικές λιτότητας και εξαθλίωσης των εργαζομένων». «Απεργούμε για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα δικαιώματά μας και να σταματήσουμε τη λαίλαπα των μνημονιακών μέτρων» αναφέρουν.
Απεργούν και οι δημοσιογράφοι
Συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της Πέμπτης αποφάσισαν και τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, από τις 06.00 π.μ. της Πέμπτης 14 Δεκεμβρίου 2017 έως τις 06.00 π.μ. της Παρασκευής 15 Δεκεμβρίου 2017 σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.