Είναι κοινό μυστικό ότι όταν οι άντρες αρρωσταίνουν γκρινιάζουν περισσότερο και από τα μικρά παιδιά. Διαμαρτύρονται συνεχώς επειδή αισθάνονται χάλια, επαναλαμβάνουν ότι δεν αντέχουν ή ότι υποφέρουν και φοβούνται ότι δεν θα αναρρώσουν ποτέ.
Μάλιστα, η συγκεκριμένη ευαισθησία του ισχυρού φύλου έχει και όνομα: «η γρίπη των ανδρών». Και ενώ μέχρι πρότινος, ακόμη και οι γιατροί χρησιμοποιούσαν τον όρο αυτό με μία αίσθηση χιούμορ, νέα έρευνα δείχνει ότι η ανδρική γρίπη ίσως και να υπάρχει καθώς φαίνεται να εξηγείται επιστημονικά.
Ειδικότερα, καναδική ανάλυση που άντλησε στοιχεία από αποτέλέσμα σχετικών μελετών και δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «British Medical Journal» δείχνει οι λοιμώξεις του αναπνευστικού «χτυπάνε» με μεγαλύτερη σφοδρότητα τους άντρες συγκριτικά με τις γυναίκες.
Όπως εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Dr Kyle Sue, αναπληρωτής καθηγητής οικογενειακής ιατρικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Memorial στο Newfoundland «έχουν διαπιστωθεί πολλές διαφορές στην φυσιολογία των δύο φύλων, συνεπώς και η διαφορετική ανταπόκριση του οργανισμού στο κοινό κρυολόγημα και στην γρίπη δεν προκαλεί έκπληξη».
Ο ίδιος δε, υποστηρίζει ότι όπως φαίνεται από τις υπό εξέταση μελέτες, οι άνδρες έχουν πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, ιδίως όταν πρόκειται για ιογενείς αναπνευστικές λοιμώξεις. «Οι άντρες είναι πιο επιρρεπείς, εμφανίζουν πιο βαριά συμπτωματολογία, η ασθένεια διαρκεί περισσότερο και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος επιπλοκών. Συνεπώς είναι πιο πιθανό να νοσηλευθούν ή να πεθάνουν από γρίπη».
Επιπλέον, μελέτες σε πειραματόζωα δείχνουν ότι πιθανόν να φταίει η τεστοστερόνη για την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος των ανδρών, ενώ οι γυναικείες ορμόνες φαίνεται ότι το ενδυναμώνουν.
Πάντως, η επιστημονική κοινότητα κρατάει επιφυλάξεις για τα συμπεράσματα της συγκεκριμένης ανάλυσης. Ενδεικτική είναι η δήλωση του Dr. Ebbing Lautenbach, διευθυντή του Τμήματος Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, ο οποίος αναγνωρίζει ότι υπάρχουν πολλά δεδομένα που έρχονται να επιβεβαιώσουν επιστημονικά την «αδυναμία» των ανδρών να διαχειριστούν τα συμπτώματα τους.
Όμως, όπως συμπληρώνει «η συγκεκριμένη ανάλυση δεν αποδεικνύει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των αντρών στις αναπνευστικές λοιμώξεις ανταποκρίνεται διαφορετικά από ο,τι των γυναικών. Αλλά ακόμη κι να αυτό ισχύει δεν εξηγεί γιατί και σε πιο βαθμό. Συνεπώς, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, ώστε να διαπιστωθεί εάν όντως υπάρχει η ‘αντρική γρίπη’ και να εξηγηθούν οι μηχανισμοί που εξηγούν το φαινόμενο αυτό».