Η σύνοδος για το κλίμα που πραγματοποιήθηκε χθες στο Παρίσι με τη συμμετοχή 50 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων συνέπεσε με τη δημοσιοποίηση ενός ακόμη ανησυχητικού στατιστικού στοιχείου: η τελευταία πενταετία, λένε οι ειδικοί, είναι η πιο θερμή στην Ιστορία. Ανάμεσα σε αυτό και άλλα στατιστικά στοιχεία υπάρχει ένα στοιχείο μη στατιστικής φύσης. Και αυτό δεν είναι άλλο από την αδιαμφισβήτητη συμβολή του ανθρώπου στην αύξηση της θερμοκρασίας.

Από τη Σύνοδο στο Παρίσι θα πρέπει επομένως να κρατήσει κανείς τη δραματική διαπίστωση του γάλλου προέδρου, τις τρεις λέξεις με τις οποίες αποτύπωσε το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις: «Χάνουμε τη μάχη». Μια μάχη που είναι από τις πιο δύσκολες στην Ιστορία της ανθρωπότητας, θα προσέθετε κανείς. Για να κερδηθεί απέναντι στην κλιματική αλλαγή θα πρέπει να ξεπεραστεί ο σκόπελος του κόστους, οικονομικού και ενδεχομένως κοινωνικού, από τη μείωση των εκπομπών των αερίων, αλλά και του κόστους της ενεργειακής μετάβασης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Νωρίτερα όμως θα πρέπει να έχει κερδηθεί η μάχη απέναντι στους αρνητές της κλιματικής αλλαγής. Από αυτήν την άποψη, η χθεσινή Σύνοδος υπενθυμίζει ότι ο κόσμος είναι διαιρεμένος με έναν όχι και τόσο ασυνήθιστο τρόπο. Είναι διαιρεμένος ανάμεσα σε αυτούς που αισθάνονται πολύ ισχυροί ή είναι πολύ κυνικοί για να δουν τους κινδύνους που εγκυμονεί η άρνηση της πραγματικότητας και εκείνους που διαθέτουν αρκετά ανοικτούς ορίζοντες για να δουν τον κίνδυνο να έρχεται. Η ανθρωπότητα έχει πληρώσει πολύ ακριβά τους πρώτους. Και έχει σωθεί πολλές φορές από τους δεύτερους.