Τα πανεπιστήμια της χώρας παίρνουν σήμερα τον λόγο και παρεμβαίνουν σε όλα τα θέματα που αφορούν την ανώτατη εκπαίδευσης της χώρας, με την παρουσία μάλιστα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η 86η Σύνοδος Πρυτάνεων ΑΕΙ θα ξεκινήσει σήμερα το πρωί στο Ζάππειο Μέγαρο με οικοδεσπότη το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ αύριο Παρασκευή θα χαιρετίσει για πρώτη φορά τις εργασίες της ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Τα παραπάνω γίνονται παραμονές της ανακοίνωσης του περίφημου σχεδίου νόμου του υπουργείου Παιδείας για την «πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, η οποία μετατέθηκε όπως αναφέρουν οι πληροφορίες για την ερχόμενη εβδομάδα καθώς αναζητούνται λύσεις στα νομικά ζητήματα που έχουν ανοίξει.
Παράλληλα, οι πρυτάνεις των ΑΕΙ θα συζητήσουν με την κατάθεση ενός προϋπολογισμού που περικόπτει φέτος άλλα 26 εκατ. ευρώ από τα ήδη υποχρηματοδοτούμενα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας. Συγκεκριμένα στον προϋπολογισμό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση μειώνονται εκ νέου τα κονδύλια για πανεπιστήμια και ΤΕΙ το 2018 σε σχέση με εκείνα που δόθηκαν το 2017 (901 εκατ. ευρώ ήταν η συνολική επιχορήγηση το 2017και 875 εκατ. θα είναι το 2018).

Η Σύνοδος Πρυτάνεων θα υποδεχτεί το πρωί του Σαββάτου και τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος και αναμένεται να ανακοινώσει στα μέλη της την πολιτική του στα θέματα που εκκρεμούν.

Μεταξύ αυτών οι πρυτάνεις θα συζητήσουν για:

1 Τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής από την συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. Ενδιαφέρον παρουσιάζει εδώ η άποψη που θα εκφράσουν τα πολυτεχνεία της χώρας καθώς το νέο ίδρυμα θα περιλαμβάνει μια πλήρη πολυτεχνική σχολή (με τέσσερα χρόνια φοίτησης βέβαια και όπως αναμένεται χωρίς τίτλο Μάστερ στον πρώτο κύκλο σπουδών). Ωστόσο, σε μια χώρα όπου οι αρχιτέκτονες και οι πολιτικοί μηχανικοί πλήττονται οξύτατα από την ανεργία αναρωτιέται κανείς ποιος ο λόγος δημιουργίας ενός ακόμη πολυτεχνείου.

Σε κάθε περίπτωση τα πανεπιστήμια θα ζητήσουν να διασφαλιστεί η ακαδημαϊκή διαδικασία στη δημιουργία του νέου ιδρύματος και να ληφθούν υπόψιν οι εισηγήσεις τους, «κάτι που δεν έχει γίνει ώς σήμερα» έλεγαν χθες στα «ΝΕΑ» πρυτάνεις κεντρικών ΑΕΙ.

2Την πολυετή υποχρηματοδότηση των ΑΕΙ και τα θέματα που προκύπτουν από αυτήν σε σχέση με τη λειτουργία τους. Στα παραπάνω προστέθηκε χθες η προκήρυξη απεργίας για σήμερα από τους καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μισθολογικά θέματα των πανεπιστημιακών και την υποχρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης.

3Την εφαρμογή των διατάξεων του νέου νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση που ψήφισε το υπουργείο Παιδείας το καλοκαίρι και ο οποίος ειδικά όσον αφορά τους Ειδικούς Λογαριασμούς τους απαιτεί υπουργικές αποφάσεις που, όπως αναφέρουν οι πανεπιστημιακοί, δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί. Επίσης πολλά πανεπιστήμια αναμένεται να ζητήσουν παράταση στην εφαρμογή των διατάξεων που αφορούν μεταπτυχιακές σπουδές και δίδακτρα καθώς τον Απρίλιο του 2018 όλα τα ιδρύματα πρέπει να παρουσιάσουν τα νέα μεταπτυχιακά προγράμματά τους.

Χρηματοδότηση

Πάντως το υπουργείο Παιδείας έδωσε χθες στη δημοσιότητα το φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως που έχει σχέση με τον τρόπο κατάρτιση των αναλυτικών προϋπολογισμών που πρέπει να συντάσσουν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ για τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών. Οπως αναφέρεται σε αυτό ο αναλυτικός προϋπολογισμός λειτουργίας συντάσσεται κατ’ έτος και για πέντε συνεχή έτη, καθώς και η έκθεση βιωσιμότητας του προγράμματος, ενώ θα περιέχει καταγραφή των αναμενόμενων εσόδων και εξόδων τους. Ως προς τα έσοδα αναγράφονται οι πηγές χρηματοδότησης και τα αντίστοιχα ποσά – αναμενόμενες εισροές από κάθε πηγή χρηματοδότησης. Ως προς τα έξοδα αναγράφονται οι κατηγορίες των λειτουργικών εξόδων και τα αντίστοιχα ποσά.

«Ανταρσία» από ΟΛΜΕ για τις «30 ώρες»

Σε «ανταρσία» στον χώρο της Εκπαίδευσης φαίνεται ότι οδηγεί η συμφωνία του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου με τους θεσμούς για υποχρεωτική παραμονή 30 ωρών των εκπαιδευτικών στα σχολεία και τις συγχωνεύσεις σχολείων.

«Δεν δεχόμαστε καμία νέα συγχώνευση σχολείου» δηλώνει σχετικά ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος αναφέροντας ότι το θέμα θα συζητηθεί σε συνεδρίαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας στο τέλος της εβδομάδας, ενώ θα γίνει και σχετική συνέλευση των προέδρων των τοπικών ενώσεών της με την αρχή του νέου χρόνου.

Επιπλέον, μέλη της Ομοσπονδίας δηλώνουν ότι θα συμβουλεύσουν με «ανυπακοή» τα μέλη του κλάδου σχετικά με το θέμα της παραμονής στα σχολεία τους υποχρεωτικά για 30 ώρες.

Οπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ (των καθηγητών) και της ΔΟΕ (των δασκάλων), ο σχετικός νόμος (1566/85) για το συγκεκριμένο ζήτημα αναφέρει ότι ο κάθε εκπαιδευτικός «παραμένει υποχρεωτικά στο σχολείο, στις εργάσιμες ημέρες πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, για την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου που του έχει ανατεθεί από τα όργανα διοίκησης του σχολείου, όχι όμως πέρα από έξι (6) ώρες την ημέρα ή τριάντα (30) ώρες την εβδομάδα». Εξηγεί έτσι ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστου ότι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να μένουν στα σχολεία 30 ώρες, αλλά αυτό γίνεται μόνο εφόσον έχουν κάποια διοικητική ή άλλη εργασία που τους έχει ανατεθεί.