Θορυβημένη για το Προσφυγικό όχι μόνο από την κατάσταση εντός των συνόρων, με τις προβληματικές συνθήκες διαβίωσης στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και από τις ζυμώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι πλέον η κυβέρνηση. Η αυριανή συνάντηση Τσίπρα, Γιούνκερ και Μέρκελ στις Βρυξέλλες –στην οποία θα παραστεί και ο βούλγαρος πρωθυπουργός Μπορίσοφ –προέκυψε ύστερα από αίτημα του έλληνα Πρωθυπουργού. Στόχος του να «εξουδετερώσει» την αρνητική για την Ελλάδα πρόταση Τουσκ περί κατάργησης της υποχρεωτικής υποδοχής προσφύγων από όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την οποία ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζει «άκαιρη και άστοχη».
Ανεξαρτήτως συμφωνίας, η Ελλάδα πρόκειται να δηλώσει στις Βρυξέλλες έτοιμη διά στόματος Τσίπρα να αναλάβει τις ευθύνες της. Η πρόθεση –και άμεση ανάγκη –αποσυμφόρησης των νησιών του Αιγαίου και η προώθηση στην ενδοχώρα ακόμη και όσων αιτούνται άσυλο (σ.σ. μέχρι σήμερα θα έπρεπε να παραμείνουν στα νησιά μέχρι να εξεταστεί η αίτησή τους) σημαίνει ότι η Αθήνα θα προχωρήσει σε δεσμεύσεις για τη δημιουργία νέων κέντρων κράτησης «κλειστού τύπου». Οπως αυτά της Αμυγδαλέζας, τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ πολέμησε προεκλογικά και με τα οποία εξακολουθούν να διαφωνούν οι υποστηρικτές της πολιτικής των «ανοικτών συνόρων».
ΟΙ ΣΚΛΗΡΟΙ. Πίσω από τις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο Μαξίμου διαβλέπουν την προσπάθεια του πολωνού πολιτικού να αβαντάρει τους «σκληρούς» της ομάδας του Βίσεγκραντ –μεταξύ των οποίων και η χώρα του. Θετικό για την ελληνική πλευρά δείχνει πάντως ότι διαθέτει συμμάχους στις Βρυξέλλες, με πρώτο τον πρόεδρο της Κομισιόν, ο οποίος αποδέχτηκε την πρόταση Τσίπρα για συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής και επιτέθηκε με δηλώσεις του στον Τουσκ.
Επίσης, μετά τις σκληρές δηλώσεις του επιτρόπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου, και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, διέψευσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι η μετεγκατάσταση προσφύγων δεν ήταν αναποτελεσματική. «Ολα τα εργαλεία χρειάζονται, αλλιώς το οικοδόμημα θα καταρρεύσει και αυτό θα προκαλέσει μόνιμη ζημιά και στην ενιαία αγορά», σχολίασε. Δριμεία ήταν η κριτική που άσκησε από τις Βρυξέλλες και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. «Είτε θα βρούμε μια ευρωπαϊκή λύση για το θέμα της μετανάστευσης ή δεν θα υπάρξει λύση», δήλωσε.
Από το βήμα της Βουλής απάντησε στο σχέδιο Τουσκ ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας. «Είναι μια πρόταση βαθιά αντιευρωπαϊκή. Αν εφαρμοζόταν, θα κατέρριπτε τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ», σχολίασε.
ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ. Ανοιχτή διαφωνία με τις προτάσεις Τουσκ εκφράζει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται να τονίσει κατά τη διάρκεια της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πως οι επίμαχες προτάσεις υπονομεύουν ευθέως τις αρχές της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Θα τονίσει επίσης πως πρέπει να υπάρχει δίκαιη κατανομή των προσφύγων, ανάλογα με το μέγεθος και τις οικονομικές δυνατότητες κάθε χώρας, αλλά και την άμεση ανάγκη υιοθέτησης προγραμμάτων προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων και οικογενειακής επανένωσης των προσφύγων. Σε εσωτερικό επίπεδο, ωστόσο, η ΝΔ εξακολουθεί να καταλογίζει ευθύνες στον Γιάννη Μουζάλα, επισημαίνοντας πως ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής «παρακολουθεί άβουλος το διαρκώς διογκούμενο πρόβλημα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου».