Η νέα συνύπαρξη της Φώφης Γεννηματά με τον Αλέξη Τσίπρα στους κόλπους των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών διαφέρει από όσες προηγήθηκαν από την ώρα που ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε το φλερτ με την Κεντροαριστερά. Αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη στο εξωτερικό για την Φώφη Γεννηματά αμέσως μετά την εκλογή της στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο λογίζεται πλέον ως ανερχόμενη δύναμη για την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία δημιουργώντας νέα δεδομένα και στην προσπάθεια Τσίπρα να χρησιμοποιήσει για τους δικούς του σχεδιασμούς το ευρωπαϊκό κεντροαριστερό όχημα.
Οπως διαβεβαιώνουν οι συνεργάτες της, η Φώφη Γεννηματά δεν έχει ποτέ δεχθεί πιέσεις για να συνταχθεί πολιτικά με τον ΣΥΡΙΖΑ – αν και ήταν πολλοί οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές (PES) που το 2015 απορούσαν γιατί ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε για κυβερνητικό εταίρο τον Πάνο Καμμένο και το ΑΝΕΛ, όταν ο όμορος χώρος της Κεντροαριστεράς φάνταζε για τους ίδιους ως η καλύτερη επιλογή. Η απορία αυτή ενδεχομένως να εξελισσόταν σε κάτι παραπάνω, όμως η Γεννηματά κατέστησε σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΣΥ δεν υπήρχαν καν ως επιλογή στην τότε ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό, ωστόσο, δεν εμπόδισε το PES να συνεχίσει να προσκαλεί τον Πρωθυπουργό ως παρατηρητή στις συνεδριάσεις καθώς η ψήφος του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου συμμετέχουν οι ηγέτες των χωρών της Ενωσης, θεωρείται από χρήσιμη έως απαραίτητη για το PES.
Ελληνικό ενδιαφέρον. Στην ατζέντα της Προσυνόδου περιλαμβάνονται πολλά θέματα με ελληνικό ενδιαφέρον, όπως το Μεταναστευτικό και η ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής στις χώρες της ευρωζώνης, ενώ θεωρείται βέβαιη και η αναφορά στον Ερντογάν και στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, η παρουσία της Γεννηματά παράλληλα με αυτήν του Αλέξη Τσίπρα δημιουργεί ανάσχεση της οποιασδήποτε προσπάθειας διγλωσσίας από τον έλληνα Πρωθυπουργό – η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής εμφανίζεται έτοιμη να παράσχει διευκρινίσεις που δεν θα επιτρέπουν «φαινόμενα δημιουργικής ασάφειας». Κάτι τέτοιο, βέβαια, έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν, με την Γεννηματά, ωστόσο, να λειτουργεί πάντα σεβόμενη τα διπλωματικά πρωτόκολλα.
Στελέχη με σφαιρική γνώση της ευρωπαϊκής σκηνής επισημαίνουν ότι ίσως η Γεννηματά αποδειχθεί τελικά το «πρόσωπο της Προσυνόδου». Ο νέος φορέας, η γέννηση του οποίου παρακολουθείται στενά και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από το PES, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των συναδέλφων της, που έχουν πολλές ερωτήσεις σχετικά με το πώς επετεύχθη η σύγκλιση όλων των δυνάμεων του χώρου. Γνωρίζοντας τις ελληνικές ιδιαιτερότητες και έχοντας ενημέρωση για την συχνά ταραχώδη σχέση ΔΗΣΥ και Ποταμιού, όλοι ενδιαφέρονται να μάθουν πώς εξελίσσεται το ελληνικό κεντροαριστερό πείραμα. Παράλληλα, χρεώνουν ιδιαίτερη γενναιότητα στην Φώφη Γεννηματά, η οποία, παρότι εκλεγμένη πρόεδρος, έθεσε εκ νέου τον εαυτό της στην κρίση των ψηφοφόρων, θέτοντας τη θέση της υπό αμφισβήτηση.Υπό μία έννοια, δεν θα χρειαστεί η Γεννηματά να κάνει διαφήμιση του Κινήματος Αλλαγής, καθώς ήδη συγκεντρώνει τα ευρωπαϊκά βλέμματα, που ευελπιστούν πως, μέχρι το 2019 και τις ευρωεκλογές, η ελληνική σοσιαλδημοκρατία θα είναι έτοιμη να πρωταγωνιστήσει ξανά και να ενισχύσει το PES στο Κοινοβούλιο.
Ο Σταύρος στο Παρίσι. Η εβδομάδα έχει επιπλέον ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για το Κίνημα Αλλαγής. Η παρουσία του Σταύρου Θεοδωράκη στο Παρίσι για την Σύνοδο για το Κλίμα ενίσχυσε ακόμα περισσότερο το εκτός Ελλάδος προφίλ του νέου σχήματος – με ένα άνοιγμα α λα Μακρόν στο πολιτικό Κέντρο «πέραν Αριστεράς και Δεξιάς».