«Από εκεί επάνω, από τη Σελήνη, η διεθνής πολιτική σου φαίνεται τόσο μικροπρεπής. Θέλεις να αρπάξεις έναν πολιτικό από το γιακά, να τον σύρεις τόσα χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά και να του πεις: “Κοίτα, ρε βλάκα”». Τα λόγια ανήκουν στον Εντγκαρ Μίτσελ, αστροναύτη του «Apollo 14», που προσσεληνώθηκε τον Ιανουάριο του 1971. Σχεδόν μισό αιώνα αργότερα κι ενώ οι πολιτικοί ηγέτες ακόμα αρνούνται (όπως ο Ντόναλντ Τραμπ) ή δεν τα καταφέρνουν (όπως παραδέχθηκε χθες ο Εμανουέλ Μακρόν) στη μάχη για να σώσουμε τον πλανήτη μας από την κλιματική αλλαγή, η ανθρωπότητα συνεχίζει να εξερευνά τα μυστήρια του σύμπαντος, επιθυμώντας να δώσει και απάντηση στο ερώτημα εάν υπάρχει ζωή στο Διάστημα.

Απ’ ό,τι φαίνεται, βρισκόμαστε μπροστά σε μια εντυπωσιακή ανακάλυψη. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA γνωστοποίησε ότι αύριο στις 8 το βράδυ ώρα Ελλάδος θα προβεί σε μια σημαντική ανακοίνωση, αποκαλύπτοντας τα τελευταία επιτεύγματα του διαστημικού τηλεσκοπίου Κέπλερ, που έχει εντοπίσει τα τελευταία χρόνια πολλούς εξωπλανήτες. Ακόμα πιο συναρπαστικό είναι το γεγονός πως η νέα επιτυχία πραγματοποιήθηκε με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, δηλαδή μηχανών που έχουν την ικανότητα να μαθαίνουν –με άλλα λόγια, το μέλλον είναι εδώ!

2.500 εξωπλανήτες έως τώρα

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ έχει ως αποστολή τον εντοπισμό εξωπλανητών που είναι πιθανό να φιλοξενούν οποιαδήποτε μορφή ζωής. Ξεκίνησε την αναζήτηση πιθανών «κατοικήσιμων πλανητών» το 2009, όταν ακόμα οι επιστήμονες του διαστημικού προγράμματος δεν γνώριζαν αυτό που μάθαμε πρόσφατα, ότι δηλαδή υπάρχουν πολλοί εξωπλανήτες που μοιάζουν με την Γη. Το Κέπλερ έχει εξετάσει περισσότερα από 150.000 αστέρια και έχει ανακαλύψει 2.500 εξωπλανήτες μέχρι στιγμής.

Η αποκάλυψη της ΝASA, γύρω από την οποία εχει ήδη αναπτυχθεί μεγάλη συζήτηση και εικασίες και έχει κάνει πολλούς να θεωρούν ότι πιθανώς να αποτελέσει σημαντική εξέλιξη στην έρευνα για εξωγήινη ζωή, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία λόγω του τρόπου που επιτεύχθηκε. Εγινε με τη βοήθεια του προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης της Google –δηλαδή με μηχανές που προγραμματίζονται ώστε να μαθαίνουν διαρκώς καινούργια πράγματα – το οποίο ανέλυσε τα δεδομένα που συνέλεξε το Κέπλερ και παρουσίασε αποτελέσματα τα οποία εξέπληξαν τους επιστήμονες.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία συνδυάζει την τεχνητή νοημοσύνη και τις μηχανές που μαθαίνουν με τα περίπλοκα συστήματα software και τις εξερευνητικές αποστολές. «Με τον τρόπο αυτό», εξηγεί η Τζάνετ Μπριονς, από το ερευνητικό κέντρο Glenn της NASA, «οι δορυφόροι που ελέγχουν τα συγκεκριμένα συστήματα, μπορούν να λαμβάνουν μόνοι τους αποφάσεις σε πραγματικό χρόνο, χωρίς να περιμένουν οδηγίες από το κέντρο ελέγχου στη Γη».

Εξωγήινος επισκέπτης

Την ίδια ώρα, το πρόγραμμα αναζήτησης εξωγήινης ζωής Breakthrough Listen θα χρησιμοποιήσει, όπως έγινε γνωστό, ένα μεγάλο τηλεσκόπιο που βρίσκεται στη Δυτική Βιρτζίνια των ΗΠΑ, για να ελέγξει μήπως υπάρχουν κάποιες ενδείξεις εξωγήινης τεχνολογίας, όπως εκπομπές ραδιοσημάτων, σε έναν μυστηριώδη μακρόστενο αστεροειδή, που ονομάστηκε Ουμουαμούα (φωτογραφία κάτω δεξιά), ο οποίος εισήλθε στο ηλιακό μας σύστημα και το διασχίζει αυτή τη στιγμή. Το πιο πιθανό είναι ότι δεν πρόκειται για εξωγήινο σκάφος, όπως θέλει η λαϊκή φαντασία που έχει οργιάσει τις τελευταίες ημέρες στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, η παρατήρησή του όμως, που ξεκινά από σήμερα το απόγευμα, έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τους επιστήμονες.

Ο αστεροειδής είναι ένας περαστικός επισκέπτης από τον διαστρικό χώρο, ο οποίος έγινε αντιληπτός για πρώτη φορά τον Οκτώβριο από τηλεσκόπιο της Χαβάης (εξ ου και το χαβανέζικο όνομά του που σημαίνει «αγγελιαφόρος». Το σχήμα του είναι περίεργο – έχει περίπου 400 μέτρα μήκος, αλλά μόνο 40 πλάτος – και δείχνει να πραγματοποιεί ένα ασυνήθιστο ταξίδι, καθώς δεν τον ρούφηξε η βαρύτητα του Ηλιου και όπως όλα δείχνουν θα βγει από την άλλη μεριά του ηλιακού μας συστήματος. Οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι πρόκειται για τον πρώτο «επισκέπτη» που ήρθε από περιοχή εκτός του ηλιακού μας συστήματος και εμείς το γνωρίζουμε. Και αυτό από μόνο – σε συνδυασμό με τα ασυνήθιστα χαρακτηριστικά του – το κάνει ένα εξαιρετικό, μυστηριώδες εύρημα, ό,τι και εάν αποδειχθεί ότι είναι.

ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΕΣ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΞΑΝΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ

Για την οδύσσειατου διαστήματοςξεκινάει ο Τραμπ

Ηταν να μην ανακοινώσουν οι Κινέζοι το καλοκαίρι ότι ετοιμάζονται να στείλουν επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη. Χθες, παρά τα πολλά εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε διάταγμα που έχει στόχο να στείλει και πάλι αμερικανούς αστροναύτες στη Σελήνη και ακόμα παραπέρα, στον Αρη. Με την υπογραφή της Οδηγίας 1 για τη Διαστημική Πολιτική, δίνεται εντολή στη NASA «να ηγηθεί πρωτοποριακού προγράμματος εξερεύνησης του Διαστήματος» με στόχο επανδρωμένες αποστολές σε Σελήνη και Αρη. Το πρόγραμμα των επανδρωμένων αποστολών της ΝΑSA στη Σελήνη σταμάτησε το 1972.

«Αυτή τη φορά δεν πρόκειται μόνο να καρφώσουμε τη σημαία μας και να αφήσουμε το αποτύπωμά μας, θα δημιουργήσουμε μια βάση για μελλοντική αποστολή στον Αρη και ίσως μια μέρα ακόμα πιο μακριά», ανέφερε ο Τραμπ στη διάρκεια της τελετής υπογραφής του διατάγματος στον Λευκό Οίκο παρουσία παλαιών αστροναυτών όπως ο Μπαζ Ολντριν και ο Χάρισον Σμιτ. Στην αίθουσα είχε μεταφερθεί και μια πέτρα από τη Σελήνη, ηλικίας 3,8 δισεκατομμυρίων ετών την οποία είχε φέρει στη Γη ο Σμιτ, που συμμετείχε στην αποστολή Apollo 17 το 1972. Ο αμερικανός πρόεδρος, πάντως, απέφυγε να δώσει διευκρινίσεις για την χρηματοδότηση και το χρονοδιάγραμμα μιας τέτοιας πρωτοβουλίας παρ’ ότι διευκρίνισε ότι το νέο πρόγραμμα θα εξετάσει και το ενδεχόμενο δημιουργίας και χρήσης όπλων στο Διάστημα.