Ο χειμώνας μπορεί να έχει μπει για τα καλά, όμως τα μουντά κυριακάτικα απογεύματα στην Τρίπολη έχουν δώσει τη θέση τους σε ευχάριστα δίωρα συντροφιά με τον Αστέρα Τρίπολης.

Οι άσχημες ημέρες του πρώτου μήνα του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας ανήκουν στο παρελθόν και το κρύο στις χαμηλές θέσεις της βαθμολογίας αντικατέστησαν η ασφάλεια και η ζεστασιά της πρώτης εξάδας. Για να συμβεί αυτό όμως χρειάστηκε η βοήθεια κάποιου που έχει διαγράψει από το λεξιλόγιο του τον φόβο. Ο Σάββας Παντελίδης, προπονητής με εμπειρία στα δύσκολα, δεν φοβήθηκε να αναλάβει το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου την τύχη του Αστέρα, βάζοντας μάλιστα ο ίδιος από την πρώτη στιγμή ψηλά τον πήχη: «Το δικό μου όραμα για την ομάδα είναι μεγάλο και για εμένα οι στόχοι είναι υψηλοί» είχε πει. Τώρα δεν διστάζει να παραδεχτεί: «Η ομάδα είναι σε καλό δρόμο, δεν υπάρχει αμφιβολία. Ωστόσο το πιο δύσκολο δεν είναι να ανέβεις πιο ψηλά, είναι να διατηρηθείς για αρκετό χρόνο εκεί. Κι ομάδα έχει δείξει πως μπορεί να το πετύχει».

Εξαιρετικό υλικό

«Γενικά δεν φοβάμαι τίποτα στο ποδόσφαιρο. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου προπονητή ειδικών αποστολών, το ίδιο κάνουν όλοι οι συνάδελφοι που αναλαμβάνουν μία ομάδα. Και συνήθως, όταν κάτι δεν δουλεύει καλά σε αυτή, γίνονται αλλαγές» υποστηρίζει ο 52χρονος προπονητής, που βοήθησε να αλλάξουν πολλά στον Αστέρα, από την ημέρα που εγκαταστάθηκε στην Τρίπολη.

«Το πιο σημαντικό ήταν να βάλουμε ρόλους στους παίκτες και με τη δουλειά να τους δείξουμε τον τρόπο με τον οποίο θα τους χειριστούν. Τα θετικά αποτελέσματα ήταν αυτά που άλλαξαν την ψυχολογία και τους έδωσαν αυτοπεποίθηση και φυσικά η διάθεση που είχαν καθημερινά για σκληρή δουλειά» λέει ο Παντελίδης, ο οποίος την ημέρα που παρουσιάστηκε από τη διοίκηση τόνισε ότι η ομάδα έχει εξαιρετικό υλικό.

Αποτελέσματα όπως ισοπαλία με Ολυμπιακό στο Γεώργιος Καραϊσκάκης και νίκες επί ΑΕΚ και Παναθηναϊκού στην Τρίπολη είχαν χρόνια να δουν οι φίλοι της ομάδας. Οπως επίσης και αυτές οι πέντε συνεχόμενες νίκες θύμισαν σε πολλούς την άνοιξη του 2013, όταν ο Αστέρας είχε πετύχει ακριβώς το ίδιο, με θύματα τότε Βέροια, Λεβαδειακό, ΠΑΣ Γιάννινα, Πανθρακικό και Ατρόμητο.

Αψογη συνεργασία

«Νομίζω ότι η ομάδα έχει το υλικό ώστε να φέρνει τέτοια αποτελέσματα. Ακόμα και με τις ομάδες που είναι ψηλά στη βαθμολογία. Και τα παιδιά έχουν πετύχει αρκετά στα τελευταία παιχνίδια. Η συνεργασία μαζί τους είναι άψογη» σημειώνει ο Παντελίδης που αρνείται να καθορίσει στόχους: «Επί του παρόντος θα είμαι ευχαριστημένος με μία νίκη την Κυριακή, κόντρα στον Παναιτωλικό» υποστηρίζει, ώστε να κλείσει με τον καλύτερο τρόπο ο α’ γύρος.

Πώς είναι όμως να δουλεύει ένας προπονητής σε ομάδα που δεν είναι «δική» του, σε ό,τι αφορά τις επιλογές: «Δεν είναι εύκολο. Η δουλειά είναι περισσότερη, πρέπει να μάθεις τους παίκτες και να σε μάθουν κι αυτοί. Πρέπει να τους δώσεις να καταλάβουν τι διαφορετικό ζητάς από αυτούς. Φυσικά, σε κυνηγά ο χρόνος που είναι περιορισμένος και τα παιχνίδια είναι συνεχόμενα».

Η περσινή εμπειρία στον Ηρακλή ήταν ιδιαίτερα δυσάρεστη, λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων. Φέτος η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική: «Ο Αστέρας διαφέρει σε όλα όσα είχα δει έως τώρα στις ομάδες όπου είχα δουλέψει. Υπάρχουν τέλεια οργάνωση, υποδομές, τα προβλήματα λύνονται αμέσως, όλα δουλεύουν ρολόι».

Μέσα σε όλα παρακολουθεί και παιδιά από τις ακαδημίες: «Εχουμε έξι – επτά παίκτες που έχουν τα προσόντα και τις ικανότητες και έρχονται κάποια απογεύματα μόνο –είναι μαθητές –στην προπόνηση της πρώτης ομάδας. Εξαρτάται από τους ίδιους να περάσουν στο επαγγελματικό στάδιο. Αν τα καταφέρουν μπορούν να πετύχουν πολλά».