Ολα στο χιόνι
Στην πολιτική, η επόμενη κυβέρνηση αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις τής προηγούμενης. Αυτό συνέβαινε και στην ΑΕΚ, ώσπου οδηγήθηκε στη χρεοκοπία και γράφτηκαν όλα στο χιόνι. Αυτό συμβαίνει στον Παναθηναϊκό στη μετά Βαρδινογιάννη εποχή. Ο Αλαφούζος ανέλαβε τα χρέη της πολυμετοχικότητας. Ο επόμενος (αν υπάρξει) θα αναλάβει τα χρέη του Αλαφούζου. Οι πολιτικοί χρέωσαν και χρεοκόπησαν τη χώρα για να κυβερνήσουν. Για να «εξαγοράζουν» με διορισμούς και παροχές τις ψήφους των πολιτών. Συν τις ρέφες. Ο Παναθηναϊκός έφτασε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας εν ονόματι του πρωταθλήματος. Η πρωτοβουλία του Ανδρέα Βγενόπουλου, για την περιβόητη ΠΕΚ, τίναξε την μπάνκα στον αέρα. Βαρδινογιάννης – Βγενόπουλος – αδελφοί Γιαννακόπουλοι ένωσαν τις δυνάμεις τους. Στην τριετία της πολυμετοχικότητας, όταν έδεναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα, διατέθηκαν 140 εκατ. ευρώ. Η διαφορά των εσόδων – εξόδων ανέβηκε στα 72 εκατομμύρια. Αποτέλεσμα; Ο Γιάννης Αλαφούζος να παραλάβει 28 εκατ. χρέη, από τα οποία τα 18 άφησε η απερχόμενη διοίκηση Νίκου Πατέρα.
Το τίμημα του νεοπλουτισμού
Ουδέποτε στα ελληνικά ποδοσφαιρικά χρονικά ένα πρωτάθλημα (ένα νταμπλ για την ακρίβεια) δεν πληρώθηκε τόσο ακριβά. Και «πληρώνεται» μέχρι και σήμερα. Ο κόσμος αφιονισμένος έτρεχε στα συλλαλητήρια. Ο Τζίγγερ έκανε καταρχήν στην άκρη και στη συνέχεια αποχώρησε. Οι σωτήρες το είχαν βάλει στα πόδια πρώτοι και καλύτεροι. Το τίμημα του νεοπλουτισμού ήταν για τον Παναθηναϊκό πανάκριβο. Η αντίστροφη μέτρηση για την πτώχευση είχε αρχίσει. Με την οικονομία σε συνθήκες Μνημονίου, ο τζίρος του ποδοσφαίρου έπεφτε συνεχώς δραματικά. Ο Γιάννης Αλαφούζος (φωτογραφία) ανέλαβε ένα τεράστιο βάρος. Ταυτόχρονα, έπεσε έξω σε όλες τις εκτιμήσεις του. Οικονομικές και στρατηγικές. Ξεκινώντας, είχε πιστέψει στη Συμμαχία. Βάζοντας ως στόχο τις 100.000 μέλη με 200 ευρώ συνδρομή! Το εγχείρημα γρήγορα ξέφτισε, τα μέλη ποτέ δεν έφτασαν τις 10.000 και τα ετήσια έσοδα, για αυτή τη σεζόν, ούτε τις 400.000. Ο Αλαφούζος είχε πιστέψει στο αφήγημα της «εγκληματικής οργάνωσης». Διαβεβαίωνε μάλιστα τον προπονητή και τους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού ότι ο Ολυμπιακός θα αποκλειστεί από το Τσάμπιονς Λιγκ και στη θέση του θα παίξουν οι Πράσινοι!
Οι δήθεν σωτήρες
Η τρίτη λάθος εκτίμηση είχε να κάνει με την περίφημη Συμμαχία. Τη σύμπραξη με Σαββίδη – Μελισσανίδη για την ανατροπή στην ΕΠΟ. ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, σαφώς πιο γρήγοροι, βρήκαν την άκρη και μοίρασαν τα πόστα στην υπό τον Γιάννη Δρόσο Επιτροπή Εξομάλυνσης. Στη συνέχεια ήρθε η χαριστική βολή. Με τη διαιτησία του Κύζα που έσφαξε τον Παναθηναϊκό στο γόνατο και οδήγησε τον ΠΑΟΚ στον τελικό του Κυπέλλου. Ο Αλαφούζος είχε πέσει σε όλα έξω. Αυτό που στοίχισε περισσότερο ήταν η τυφλή εμπιστοσύνη στον Στραματσόνι και η εκτόξευση του μπάτζετ. Τα συσσωρευμένα οικονομικά προβλήματα εκτινάχθηκαν και μοιραία ήρθε το κραχ. Οταν μάλιστα μέχρι την τελευταία στιγμή στον Παναθηναϊκό έκαναν μεταγραφές σαν να μην τρέχει τίποτα. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο η αφετηρία για τη χρεοκοπία έχει να κάνει με την περιβόητη Πολυμετοχικότητα. Την ΠΕΚ του Ανδρέα Βγενόπουλου (φωτογραφία) και τους δήθεν σωτήρες, που πήραν τον Παναθηναϊκό από την ασφάλεια της οικογένειας Βαρδινογιάννη και τον οδήγησαν στην καταστροφή.
Βουλευτής, 36 ετών
Και μιας και το έφερε η κουβέντα στο συλλαλητήριο εναντίον της οικογένειας Βαρδινογιάννη, θυμήθηκα την αυτοκριτική του Αδώνιδος: «Ως ένας που παρασύρθηκα και συμμετείχα, ζητώ συγγνώμη από την οικογένεια που τόσα προσέφερε στον Παναθηναϊκό. Ημουν νεότερος, δεν είχα αρκετό μυαλό». Ηταν 36 ετών και είχε ήδη εκλεγεί βουλευτής.