Ο,τι λάμπει δεν είναι χρυσός. Ισχύει και στις μεταγραφές. Εν προκειμένω σε αυτές που κάνουν ελληνικές ομάδες και αναζητούν τη μεγάλη ευκαιρία. Το πράττουν συνήθως το καλοκαίρι όταν τα προσφερόμενα είδη είναι απείρως περισσότερα και αφορούν κάθε πορτοφόλι.
Τι βλέπουμε μέχρι στιγμής; Παίκτες που ήρθαν εν χορδαίς και οργάνοις να αποχωρούν με σκυμμένο το κεφάλι έχοντας κάνει κομμάτια κάθε προσδοκία που γεννήθηκε με τον ερχομό τους. Για να αποδειχθεί πως τα στοιχήματα που βάζουν οι παράγοντες ενίοτε δεν βγαίνουν. Ή για να το πούμε σωστότερα, τις περισσότερες φορές. Κυρίως, όταν απουσιάζει το σοβαρό σκάουτινγκ, πολλά συμβαίνουν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των προπονητών στον απόλυτο βαθμό και παράλληλα γίνονται δεκτές ασμένως και δίχως ξεψάχνισμα οι γνώμες των ατζέντηδων. Για να μην πούμε ότι υποκύπτουν οι ΠΑΕ στις πιέσεις…
Μπραντάο
Σε ηλικία 37 ετών ήρθε στα μέρη μας πριν από λίγους μήνες ο βραζιλιάνος φορ. Οχι για να γνωρίσει τη Ρούμελη και τον γοητευτικό, συνάμα δε και άγριο Παρνασσό, αλλά για να υπογράψει συμβόλαιο στον Λεβαδειακό. Τελικά, ο άλλοτε φορ της Σαχτάρ Ντόνετσκ και της Μαρσέιγ, σεσημασμένος σκόρερ στα ευρωπαϊκά γήπεδα, αγωνίστηκε τελευταία φορά στις 28 Οκτωβρίου, πήρε των ομματιών του και αποχαιρέτησε.
Σαμπράνο
Οταν συμφώνησε με τον ΠΑΟΚ ο ηλικίας 28 ετών κεντρικός μπακ από το Περού, το μείζον ήταν αν το όνομά του θέλει «Σ» ή «Ζ». Πώς προφέρεται. Βρε, σκοτούρες που είχε ο κόσμος! Θα πάψει να μας ταλανίζει η απορία. Γιατί ο Σαμπράνο (ή Ζαμπράνο, αν προτιμάτε) λέει αντίο, γυρίζει πιθανότατα στη Ρούμπιν Καζάν και με μόλις πέντε συμμετοχές είναι ξεκάθαρο πως ελάχιστα δικαίωσε όσους πόνταραν πάνω του.
Εμενίκε
Για τον Ολυμπιακό η δυνατή κίνηση αφορούσε στη γραμμή κρούσης και ήταν ο Εμενίκε. Στα 30 του χρόνια φάνταζε ως καταπληκτική λύση για την επίθεση και είναι αλήθεια πως το βιογραφικό του ήταν πολύ ενθαρρυντικό. Ανθρακες ο θησαυρός; Κάπως έτσι. Δεν έβαλε γκολ ο Εμενίκε στη Λίγκα, τις περισσότερες ώρες τις πέρασε στο φυσικοθεραπευτήριο και όποιος υποστηρίξει ότι βγήκε η κίνηση μάλλον θέλει να ξεγελά και τον εαυτό του.
Τρίστασον – Τσάβες
Εδώ έχουμε ένα μυστήριο. Ο Ισλανδός εμφανίστηκε ως εναλλακτική λύση για τους γνωρίζοντες, ωστόσο ουδέποτε πήρε έστω και μια ευκαιρία. Να δείξει, βρε αδελφέ, πόσα απίδια πιάνει ο σάκος. Νωρίς μπήκε στην απ’ έξω από τον Χιμένεθ και στο εξής θα βγάζει το ψωμί του στη σουηδική Μάλμε. Ο δε Αργεντινός ήταν το μεγάλο απόκτημα του Τριφυλλιού. Στη λογική ότι από τη συγκεκριμένη αγορά οι παίκτες βγαίνουν. Τελικά, τα προβλήματα του ΠΑΟ αποδείχθηκαν δυσεπίλυτα, ενώ και ο Τσάβες έδειξε επαναστατικό πνεύμα και την έκανε.
Συμπέρασμα: Ας μην ενθουσιαζόμαστε με τις καλοκαιρινές μεταγραφές. Να κρατάμε χαμηλά τον πήχη. Ωστε να μην μιλάμε αργότερα για παλτά.