Δρακόντεια ήταν τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί χθες από νωρίς το μεσημέρι στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας, όπου ήταν προγραμματισμένοι δύο φυσικοί πλειστηριασμοί με επισπεύδοντες ιδιώτες. Οι συμβολαιογράφοι, μία μέρα νωρίτερα, είχαν προχωρήσει σε αναβολή των φυσικών πλειστηριασμών με επισπεύδοντες τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο, περιμένοντας την υλοποίηση των μέτρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για την προστασία τους.
Ωστόσο, και χθες συλλογικότητες βρέθηκαν έξω από το Ειρηνοδικείο της Αθήνας, έτοιμοι να δώσουν μία ακόμα «μάχη» για να μπλοκάρουν τους πλειστηριασμούς. Η κλούβα της Αστυνομίας είχε τοποθετηθεί κάθετα στην είσοδο του Ειρηνοδικείου, με αποτέλεσμα κανένας εκτός από τους επισπεύδοντες και τον συμβολαιογράφο να μην μπορεί να περάσει στον χώρο του δικαστηρίου. Η είσοδος αρχικά είχε απαγορευθεί ακόμα και για τους εκπροσώπους του Τύπου που ήταν παρόντες για να καταγράψουν όσα συνέβαιναν εντός και εκτός της δικαστικής αίθουσας. Η εικόνα, όπως διαμορφώθηκε, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου της ΛΑΕ Παναγιώτη Λαφαζάνη και των συγκεντρωμένων, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι είναι και παράνομο και αντισυνταγματικό να διενεργούνται οι πλειστηριασμοί ουσιαστικά κεκλεισμένων των θυρών και να μην επιτρέπεται η πρόσβαση στο κοινό σε μια δημόσια συνεδρίαση. Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν και χθες ο πρώην υπουργός Δημήτρης Στρατούλης, αλλά και η πρώην πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της Πλεύση Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Για να μπορέσουν οι δημοσιογράφοι να μπουν στο δικαστήριο χρειάστηκε να ενημερωθεί η ΕΣΗΕΑ, ενώ οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν απέξω φωνάζοντας συνθήματα όπως «Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη», «Τσίπρα, Τσακαλώτε, Κοντονή, το τέλος σας θα είναι οι πλειστηριασμοί».
ΜΑΤΑΙΩΣΗ. Στο διά ταύτα της χθεσινής διαδικασίας: οι δύο προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί ματαιώθηκαν λόγω του σκηνικού που είχε διαμορφωθεί έξω από τα δικαστήρια. Για την Ιστορία αξίζει να αναφέρουμε ότι στη μία περίπτωση επισπεύδουσα ήταν εταιρεία πετρελαιοειδών και αφορούσε οφειλής μεγαλύτερη από 250.000 ευρώ από ιδιοκτήτη βενζινάδικου και στη δεύτερη περίπτωση επισπεύδοντες ήταν εργαζόμενοι που διεκδικούσαν οφειλές για μη καταβολή δεδουλευμένων τους που ξεπερνούσαν τα 100.000 ευρώ. Αντίθετα με τους φυσικούς πλειστηριασμούς, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί με επισπεύδουσες τράπεζες που ήταν προγραμματισμένοι για χθες, έγιναν όλοι κανονικά, εκτός από μία περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ακινήτου που επρόκειτο να βγει σε πλειστηριασμό προχώρησε σε ρύθμιση.
Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στο επόμενο «ραντεβού» στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας την επόμενη Τετάρτη, ενώ το μεγάλο στοίχημα παραμένει η συντομότερη μετάβαση στην εποχή των αποκλειστικά ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.