Για να το θέσω με τηλεοπτικούς όρους προκειμένου να είμαι μέσα στο θέμα, ξαναβλέπουμε το ίδιο σίριαλ σε επανάληψη. Οι πρωταγωνιστές, γνωστοί: από τη μια πλευρά οι κακοί ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών και από την άλλη υπουργοί και γενικοί γραμματείς που υπερασπίζονται με πάθος το δικαίωμα στην ελεύθερη ενημέρωση. Οπως ακριβώς και τότε με τον «νόμο Παππά», έτσι και τώρα κεντρικό ρόλο αναλαμβάνει ο Λεύτερης Κρέτσος, ο οποίος επιτέθηκε ήδη στην Ενωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών, επειδή η τελευταία σε ανακοίνωσή της υποστήριξε ότι «με βάση την τεχνολογία και λαμβάνοντας υπόψη και τη μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή, η χωρητικότητα του φάσματος θα έχει δυνατότητα τουλάχιστον 18 σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας». Με δυο λόγια, θέτουν εμμέσως πλην σαφώς το ερώτημα γιατί να είναι μόνον 7 οι άδειες. Σε συριζαϊκό οίστρο ο γενικός γραμματέας, αφού έκανε λόγο για «γνωστούς ολιγάρχες της τηλεόρασης» κατήγγειλε ότι «έχουν στόχο την αναβολή της διαδικασίας και την αποφυγή πληρωμής». Οπως ακριβώς έλεγε ο Νίκος Παππάς, λίγο πριν καταρρεύσει στο ΣτΕ, ο περιλάλητος νόμος του.

Νέος πόλεμος στα μίντια

Παρεμπιπτόντως, στο θέμα παρενέβη και ο Νίκος Βούτσης, ο οποίος μίλησε χθες για «τακτοποίηση» του τοπίου στα media «εναντίον όσων βάζουν τρικλοποδιές». Κάτι μου λέει ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει, την ώρα που θα ψηφίζεται ένας ακόμη μνημονιακός προϋπολογισμός και που μετ’ εμποδίων θα γίνονται οι πλειστηριασμοί, να αλλάξει την ατζέντα. Με τη δοκιμασμένη – στα όρια του κλισέ – συνταγή. Θα μιλά για «συμφέροντα» που την πολεμούν και θέλουν να σταματήσουν το καραβάνι. Και θα βάλει στο κάδρο και την αξιωματική αντιπολίτευση. Πηγή μου, πάντως, στην Πειραιώς, μου εξήγησε ότι η ΝΔ θα εμπλακεί στα ραδιοτηλεοπτικά. Οχι, όμως, στο θέμα των αδειών, αλλά στις αγοραπωλησίες τηλεοπτικών σταθμών που έγιναν πρόσφατα. Η συνέχεια επί της οθόνης.

Συνέντευξη

Ο Πρωθυπουργός, αφού εργάστηκε χθες στο γραφείο του στη Θεσσαλονίκη και έκοψε και μια κορδέλα, έκλεισε το πρόγραμμά του στη συμπρωτεύουσα με μια συνέντευξη στην ΕΡΤ3 και στον Χρήστο Γιαννούλη, ο οποίος είχε κατέβει στις αυτοδιοικητικές του 2014 υποψήφιος δήμαρχος Κατερίνης. Ανεξάρτητος με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως το είχε θέσει κι ο ίδιος ο δημοσιογράφος τότε, σε μια συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο, «δεν είμαι γλυκανάλατος ανεξάρτητος, τιμή μου να με στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ».

O τουιτεράς

Το αλίευσα από το facebook. Ο τουιτεράς του Κυριάκου Μητσοτάκη, Νίκος Ρωμανός, με ένα μακροσκελές ποστ 643 λέξεων ανέλαβε την ευθύνη για το τιτίβισμα με την Τροχαία που έγινε viral και προκάλεσε ειρωνικά σχόλια. Το αναφέρω γιατί για πρώτη φορά έχουμε δημόσια παραδοχή αυτού που είναι κοινό μυστικό. Οι πολιτικοί δεν τιτιβίζουν μόνοι τους, έχουν συνεργάτες που το κάνουν γι’ αυτούς.

Πελεγρινικό Lexotanil

Εφτασε στο γραφείο μου ένα αριστούργημα που δεν θα μπορούσα να μη μοιραστώ μαζί σας. Ο Θεοδόσης Πελεγρίνης, τέως πρύτανης, τέως υφυπουργός Παιδείας και παραλίγο ηθοποιός, εξέδωσε νέο πόνημα. «Η φιλοσοφία της ζωής» από τις εκδόσεις enallaktikos.gr.

Μόλις είδα την τελευταία παράγραφο του κειμένου του οπισθόφυλλου – την οποία και σας μεταφέρω αυτούσια – σκέφτηκα ότι θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο σε όσους έχουν αϋπνίες. «Προτείνομε» γράφει «μεταξύ άλλων, το εγχειρίδιο αυτό για τη φιλοσοφία της ζωής, να το έχετε πάντα δίπλα σας, στο κομοδίνο σας, ώστε, αν δεν σας πιάνει ο ύπνος ή ξυπνήσετε κάποιο βράδυ από εφιάλτη, να το ξεφυλλίσετε. Ισως να βρείτε μια λύση για εκείνο που σας απασχολεί και να αποφύγετε το Lexotanil…». Δεν το συζητώ, πολύ καλό μάρκετινγκ. Σα να λέμε διαβάστε το, θα κοιμηθείτε από τη βαρεμάρα.

Σημασία

Τον ρώτησαν για την παλιά καλή ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων. Κι εκείνος απάντησε ότι δεν έχει και τόση σημασία. Σημασία έχει για τον Γιώργο

Σταθάκη αφού έχουν προχωρήσει σε ένα πλαίσιο συμφωνίας να το τηρήσουν. Μπράβο.

Δεν ήξερα ότι το σταθακικό μότο είναι το pacta sunt servanta

Ποσταρίσματα

Η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου πόσταρε στο λογαριασμό της στο facebook τη σχετική με την καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων νομοθεσία. Μόνο που δουλειά της δεν είναι να ενημερώνει το κοινό μέσω σόσιαλ μίντια. Η δουλειά της είναι να διασφαλίζει ότι τηρούνται οι νόμοι που διέπουν τις εργασιακές σχέσεις.

Τη νομοθεσία τη βρίσκουν οι εργαζόμενοι και μ’ ένα γκουγκλάρισμα.

«Ζητώ από την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την άδικη απόφαση και να αυξήσει το επίδομα για την πρώτη ζώνη που αντιμετωπίζει τις δύσκολες συνθήκες. Πιστεύω ότι θα εισακουστεί η πρότασή μου έως το τέλος της συζήτησης. Είναι δίκαιο και πρέπει να γίνει πράξη». Ολυμπία Τελιγιορίδου (σ.σ. είναι συριζαία Καστοριάς, το επισημαίνω γιατί εγώ αγνοούσα την κοινοβουλευτική της ύπαρξη)

Πόσες φορές έχει δει σε repeat τα σποτάκια του Μαξίμου άραγε;

Επιμένειο εισαγγελέας Εφετών

Πάω στοίχημα πως η χθεσινή εισαγγελική πρόταση για την παραπομπή έξι μελών του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με την υπόθεση της πώλησης και επαναμίσθωσης των 28 ακινήτων του Δημοσίου την περίοδο 2013-2014, θα προκαλέσει νέα ένταση μεταξύ Αθήνας – Βρυξελλών. Το εικάζω γιατί η δικαστική αυτή υπόθεση μπορεί να έχει ως τόπο τέλεσης την Αθήνα, αλλά ο αντίκτυπός της φτάνει μέχρι τις Βρυξέλλες. Να σας θυμίσω ότι στο Eurogroup του περασμένου Μαΐου ο Τσακαλώτος δέχτηκε ομαδικά πυρά και του ετέθη ως προαπαιτούμενο για την αποδέσμευση της δόσης, η ποινική απεμπλοκή των μελών του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και τρεις ευρωπαίοι τεχνοκράτες. Κατά του πρώτου παραπεμπτικού βουλεύματος είχε ασκηθεί αναίρεση από τον Αρειο Πάγο και έτσι η δικογραφία επέστρεψε στο Εφετείο για την έκδοση βουλεύματος. Ο εισαγγελέας Εφετών Ανδρέας Καραφλός, ο οποίος είχε διατυπώσει πρόταση προς το συμβούλιο και την πρώτη φορά, εμμένει στην άποψή του περί παραπομπής.