Δεσμεύσεις σε πολιτικό επίπεδο φαίνεται να είχε αναλάβει ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος, απέναντι στον «μεσάζοντα της Αραβίας» στο πλαίσιο διακρατικών συμφωνιών για την πώληση στρατιωτικού υλικού, όπως προκύπτει από τα νέα επίσημα έγγραφα που αποκαλύφθηκαν στη Βουλή και αναδεικνύουν ότι ο επιχειρηματίας Βασίλης Παπαδόπουλος αντιμετωπιζόταν στο «Πεντάγωνο» ως «εκλεκτός» με άνωθεν εντολές.
Τα νέα στοιχεία καταρρίπτουν τους αρχικούς ισχυρισμούς του υπουργού Αμυνας πως δεν γνώριζε τον Βασίλη Παπαδόπουλο, καθώς αποκαλύπτουν ότι ο επιχειρηματίας από το Κιλκίς όχι μόνον ήταν τακτικός επισκέπτης στο υπουργείο, αλλά οι πύλες άνοιγαν με πολιτικές εντολές που ξεπερνούσαν τη στρατιωτική ηγεσία. Οι χειρόγραφες σημειώσεις των αξιωματικών που χειρίζονταν τη σκοτεινή υπόθεση της πώλησης των 300.000 βλημάτων δεν αφήνουν αμφιβολία ότι υπήρξε κεντρικός πολιτικός συντονισμός και σπουδή για να προχωρήσει η συμφωνία με τον μεσάζοντα.
«Είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο πλέον ότι οι σχέσεις του μεσάζοντα Παπαδόπουλου με τον Πάνο Καμμένο ήταν όχι μόνο στενές, αλλά και όπως αποδεικνύεται άρρηκτες» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, παρουσιάζοντας σχετικό έγγραφο της εταιρείας Ολυμπιακή Βιομηχανία του Βασίλη Παπαδόπουλου προς τον υπουργό Αμυνας.

Παραγγελία και… άνωθεν εντολή!

Με βάση το επίμαχο έγγραφο που φέρει την ένδειξη «επείγον», ο Βασίλης Παπαδόπουλος ενημερώνει στις 20 Ιουνίου 2016 πως αφού είχε ήδη πραγματοποιήσει σειρά επαφών με στελέχη του υπουργείου Αμυνας επιθυμεί να προχωρήσει στην αγορά 300.000 βλημάτων ως εκπρόσωπος της Ιορδανίας. Και με το συγκεκριμένο έγγραφο ζητούσε από το υπουργείο να εκδοθεί η σχετική βεβαίωση για το ότι η συγκεκριμένη ποσότητα πυρομαχικών είναι «όντως διαθέσιμη προς πώληση». «Να απαντήσουμε άμεσα ότι υπάρχει η δυνατότητα πώλησης» αναφέρει χειρόγραφο σχόλιο στο αίτημα της Ολυμπιακής Βιομηχανίας, γεγονός που αποδεικνύει ότι από την πρώτη στιγμή υπήρξε συντονισμός στις ενέργειες για να διευκολυνθεί ο μεσάζων.
Με ταχύτατες διαδικασίες, μία εβδομάδα αργότερα, στις 27 Ιουνίου 2016, το υπουργείο Αμυνας βγάζει προς εκποίηση τη συγκεκριμένη ποσότητα βλημάτων που ζήτησε ο Βασίλης Παπαδόπουλος. Εκείνο όμως που εκθέτει ακόμα περισσότερο την ηγεσία του υπουργείου Αμυνας και την καθιστά υπόλογη για την εξόφθαλμη προσπάθεια να «επιβάλει» τον μεσάζοντα, είναι υπηρεσιακό έγγραφο που εκδόθηκε από το ΓΕΣ (Διεύθυνση Υποστηρίξεως) στις 22 Ιουλίου 2016. Το έγγραφο συνοδεύεται από ιδιόχειρη σημείωση που προκαλεί συντριπτικά κατάγματα σε όλη την επιχειρηματολογία του υπουργού Αμυνας: «Προσοχή!!! Για κανένα λόγο να μην καθυστερήσει η διαδικασία εκποίησης» είναι η υπόδειξη μέσω του σημειώματος στους χειριστές της υπόθεσης, το οποίο αμέσως μετά γίνεται ακόμη πιο αποκαλυπτικό: «Υπάρχουν δεσμεύσεις σε επίπεδο πολιτικό – Συνεχή και καθημερινή παρακολούθηση»!
«Το εντυπωσιακό είναι ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας στην εμμονική του προσπάθεια να επιβάλει στο ελληνικό Δημόσιο τον συγκεκριμένο επιχειρηματία δεν δίστασε να εμπλέξει και τις Ενοπλες Δυνάμεις, κατά τρόπο μάλιστα προκλητικό και απαράδεκτο» σχολίασε –μπροστά στο συγκεκριμένο ιδιόχειρο σημείωμα –ο Ανδρέας Λοβέρδος, επισημαίνοντας ότι το «ραβασάκι» στην εσωτερική αλληλογραφία του ΥΠΕΘΑ που δρομολογεί τη διαδικασία πώλησης αποκαλύπτει πως αυτή έγινε «καθ’ υψηλήν επιταγήν», αφού αναγράφεται ρητώς ότι υπάρχουν «δεσμεύσεις σε πολιτικό επίπεδο». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ συμπλήρωσε ότι «ο κ. Καμμένος είναι απολύτως εκτεθειμένος και οφείλει πλέον πολλές απαντήσεις». Με σχετική ερώτηση δε, που κατέθεσε στη Βουλή, καλεί τον Πάνο Καμμένο να απαντήσει «ποιες ήταν οι δεσμεύσεις σε πολιτικό επίπεδο που είχαν αναλάβει έναντι του ιδιώτη εμπόρου όπλων Β. Παπαδόπουλου και δρομολόγησαν τόσες διαδικασίες με τέτοια σπουδή, σε τι συνίστατο αυτές οι δεσμεύσεις, αλλά και αν οι δεσμεύσεις αυτές ήταν ηθικού ή υλικού περιεχομένου».

Ο Καµµένος δεν πείθει τους πολίτες

Είναι προφανές ότι η ιδιόχειρη υπόδειξη δίνει νέα τροπή στην υπόθεση του «μεσάζοντα της Αραβίας», που αρχικώς προσπαθούσε να αγοράσει τα 300.000 βλήματα μέσω Ιορδανίας, ενώ η καχυποψία με την οποία αντιμετωπίζουν όχι μόνο τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και οι πολίτες τις επιλογές του Πάνου Καμμένου προκαλεί πλέον και δημοσκοπικές πληγές στην κυβέρνηση. Οπως καταγράφεται στη δημοσκόπηση της MRB, το 75,8% των πολιτών κρίνει βάσιμες τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης και το 55% ότι η υπόθεση δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην κυβέρνηση. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 36,8% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 45,2% των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ επίσης εκτιμούν ότι αυτή η υπόθεση απειλεί την κυβέρνηση.
Την ίδια στιγμή, και ο τομεάρχης Αμυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, επαναφέρει το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κληθούν να δώσουν εξηγήσεις στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, σημειώνοντας πως «ο κ. Παπαδόπουλος μπαινοβγαίνει στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης, έχει σχέσεις με ανθρώπους του υπουργείου και προκρίνεται να υπογράφει συμβάσεις μαζί του, το 2016-2017, επί συγκεκριμένης κυβέρνησης».