Σε ένα φιάσκο των εισαγγελικών και αστυνομικών Αρχών στην περιοχή της Θράκης οδήγησε χθες έγγραφο που συντάχθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας της Κομοτηνής και στάλθηκε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.
Με το έγγραφο, που στη συνέχεια ανακλήθηκε, η Ασφάλεια Κομοτηνής έψαχνε «εμπειρογνώμονες» πανεπιστημιακούς για να λύσουν τον… νομικό γρίφο του όρου «τουρκική μειονότητα», με τον πιο ανορθόδοξο, ωστόσο, τρόπο!
Κι αυτό γιατί με το έγγραφό της η Ασφάλεια της περιοχής ζητούσε από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο «στοιχεία και ονόματα» των μελών του Ιδρύματος που ασχολούνται επιστημονικά με το θέμα, προκαλώντας σχόλια και έντονες αντιδράσεις.
Με το έγγραφο που στάλθηκε χθες στο Πανεπιστήμιο της πόλης ζητήθηκαν τα στοιχεία του συνόλου του διδακτικού προσωπικού του, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που έχει παραγγείλει η Εισαγγελία Ροδόπης.
Συγκεκριμένα, με την εισαγγελική παραγγελία της, η Ασφάλεια Κομοτηνής ζήτησε εγγράφως από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης «τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας –μαζί με διευθύνσεις κατοικίας –του διδακτικού προσωπικού του Ιδρύματος (καθηγητών, λεκτόρων, ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού, εργαστηριακού διδακτικού προσωπικού και διδασκόντων μέσω ΕΣΠΑ), του οποίου το επιστημονικό αντικείμενο-πεδίο-ειδικότητα σχετίζεται με το ζήτημα της χρήσης του όρου “τουρκική μειονότητα”». Με το ίδιο έγγραφο η Ασφάλεια Κομοτηνής ζήτησε από το Πανεπιστήμιο «να απαντήσει εάν υπάρχουν δημοσιευμένες μελέτες ακαδημαϊκών ή άλλων έγκυρων μελετητών, οι οποίες να ασχολούνται με το παραπάνω ζήτημα».
Η διατύπωση του αιτήματος, χωρίς καμία άλλη εξήγηση, προκάλεσε στην αρχή ανησυχία και σχόλια από πανεπιστημιακούς που κατήγγειλαν «προσπάθεια ποινικοποίησης της ακαδημαϊκής και επιστημονικής άποψης». Πέρασαν αρκετές ώρες πριν αποκαλυφθεί τελικά ότι η Εισαγγελία ερευνούσε μήνυση που έγινε από εκπρόσωπο ακροδεξιάς οργάνωσης, ο οποίος κατήγγειλε συμπολίτη του επειδή χρησιμοποίησε δημόσια τον όρο «τουρκική μειονότητα» αντί του δόκιμου «μουσουλμανική μειονότητα». Και τελικά, οι Αρχές της πόλης ζητούσαν απλώς με τον πλέον… αδόκιμο τρόπο την επιστημονική συνδρομή του Ιδρύματος.
Με την αποκάλυψη της γκάφας η Γενική Περιφερειακή Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας ανακάλεσε μέσα σε λίγες ώρες το έγγραφο.
ΟΥΤΕ Η ΧΟΥΝΤΑ. Οπως είναι φυσικό, τα κοινωνικά δίκτυα πήραν φωτιά από το θέμα. «Η Διεύθυνση Αστυνομίας Ροδόπης στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης ζητεί από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο να της γνωρίσει “πλήρη στοιχεία ταυτότητας –μαζί με διευθύνσεις κατοικίας –του διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου σας […] του οποίου το επιστημονικό αντικείμενο-πεδίο-ειδικότητα σχετίζεται με τη χρήση του όρου τουρκική μειονότητα”. Τέτοιο έγγραφο ούτε η χούντα δεν θα τολμούσε να στείλει. Προφανώς κάποιοι δεν έχουν ακούσει όχι για ακαδημαϊκή ελευθερία αλλά ούτε καν για ελευθερία του λόγου. Το Πανεπιστήμιο όχι μόνο πρέπει να αρνηθεί να δώσει τα στοιχεία που ζητούνται, αλλά στην απάντησή του να δει την όλη υπόθεση ως ευκαιρία για ένα σύντομο μάθημα δικαιωμάτων» έγραψε ο πανεπιστημιακός Σταύρος Τσακυράκης.
«Απίστευτο !!!! Η Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης ζητά από το Πανεπιστήμιο Θράκης να της γνωρίσει τους καθηγητές που επιστημονικά ασχολούνται με τον όρο “τουρκική μειονότητα” !!!!! “… παρακαλούμε όπως μας γνωρίσετε πλήρη στοιχεία ταυτότητας –μαζί με διευθύνσεις κατοικίας –του διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου σας… του οποίου το επιστημονικό αντικείμενο-πεδίο-ειδικότητα, σχετίζεται με το ζήτημα της χρήσης του όρου τουρκική μειονότητα”… Το σίγουρο είναι ότι έχει ξεκινήσει κάποια προκαταρκτική εξέταση για την ποινική δίωξη κάποιου ή κάποιων που χρησιμοποίησαν τον όρο “τουρκική μειονότητα”» ανέφερε ο συνάδελφός του Γιάννης Ληξουριώτης.
Ο πρύτανης του Δημοκρίτειου στα «ΝΕΑ»
Παραξενεύτηκα…
Για το θέμα ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Σταύρος Τουλουπίδης δήλωσε στα «ΝΕΑ» ότι έλαβε το έγγραφο των Αρχών της πόλης και παραξενεύτηκε. Δεν απάντησε όμως πριν ερευνήσει τι ακριβώς συνέβη. Οπως αναφέρει, δε, θα απαντήσει στις Αρχές της περιοχής όπου εδρεύει το πανεπιστήμιό του ότι δεν θα συνδράμει στην έρευνά τους εάν δεν επαναδιατυπώσουν σωστά το αίτημά τους και δεν το στείλουν ξανά στο πανεπιστήμιο. Ολα αυτά μετά την αναστάτωση που προκάλεσε το θέμα στο ίδρυμα αλλά και στην περιοχή όπου αντίστοιχα περιστατικά είναι εύκολο να δημιουργήσουν εθνικές «κρίσεις» αλλά και προβλήματα στις σχέσεις των Αρχών μεταξύ τους.