Εκτός από φελλούς, το κρασί πόρτο και μανιτάρια, η Πορτογαλία παράγει και τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές σε χόρτο, άμμο και τσιμέντο.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Κριστιάνο Ρονάλντο πήρε στο μουσείο του, στη γενέτειρά του Μαδέρα, την πέμπτη Χρυσή Μπάλα της καριέρας του, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Λιονέλ Μέσι.

Ο CR7 δεν είναι ωστόσο ο μόνος πορτογάλος ποδοσφαιριστής που έχει μετεξελιχθεί σε συλλέκτη βραβείων. Οι λιγότερο γνωστοί συμπατριώτες του Ρικαρντίνιο και Ματζέρ κυριαρχούν αντίστοιχα στο φούτσαλ, το ποδόσφαιρο 5Χ5 σε σάλα, και το ποδόσφαιρο στην άμμο.

Για μια χώρα με πληθυσμό 10 εκατ., η ανάδειξη τόσων ταλαντούχων παικτών –ας μην ξεχνάμε τους παλαιότερους Εουσέμπιο και Λουίς Φίγκο που επίσης είχαν κατακτήσει τη Χρυσή Μπάλα –αποτελεί μυστήριο.

«Στην περίπτωσή μου, όπως και στις αντίστοιχες των Κριστιάνο, Φίγκο ή του Εουσέμπιο, ήταν θέμα προσωπικότητας. Ηθελα να μαθαίνω και είχα το κουράγιο να λέω πως θέλω να γίνω ο καλύτερος» δηλώνει ο Ρικαρντίνιο, τέσσερις φορές νικητής της Χρυσής Μπάλας.

Οι ελπίδες του Ματζέρ για σπουδαία καριέρα στο παραδοσιακό ποδόσφαιρο εξανεμίστηκαν ύστερα από ένα τροχαίο ατύχημα με μοτοσικλέτα. Στα 40 του χρόνια, έχοντας ήδη συμπληρώσει 20 χρόνια στο μπιτς σόκερ, ο Ματζέρ θεωρείται ο κορυφαίος του είδους. «Καταφέρνουμε να συνδυάσουμε το ταλέντο μας με τη φιλοδοξία και είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε θυσία» λέει ο θηριώδης Ματζέρ, ο πρώτος παίκτης που έφτασε τα 1.000 γκολ σε διεθνείς αγώνες στο μπιτς σόκερ.

Ο Ρικαρντίνιο αποτελεί το άλτερ έγκο του Κριστιάνο Ρονάλντο στο ποδόσφαιρο στη σάλα, όχι μόνο λόγω καταγωγής.

Η ομάδα του, η Ιντερ Μόβισταρ, έχει έδρα τη Μαδρίτη, είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης και όπως ο CR7, αναμένεται να κατακτήσει κι αυτός την πέμπτη Χρυσή Μπάλα της καριέρας του.

Βεβαίως, διόλου τον ενοχλεί όταν τον συγκρίνουν με τον διάσημο συμπατριώτη του, αν και οι διαστάσεις και το αγωνιστικό του στυλ φέρνουν περισσότερο προς τον Λιονέλ Μέσι.

«Είμαι μικρόσωμος όπως ο Μέσι, αριστεροπόδαρος όπως ο Μέσι και πολλές φορές μου λένε πως παίζω σαν τον Μέσι, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως τον συμπαθώ περισσότερο» λέει ο βασιλιάς του ποδοσφαίρου σε σάλα, ο οποίος κάποτε κόπηκε στα δοκιμαστικά της Πόρτο λόγω του μικρού μεγέθους του.

«Πιστεύω πως μοιάζω περισσότερο του Κριστιάνο, γιατί ο Κριστιάνο ήθελε να γίνει ο καλύτερος, ήθελε να πετυχαίνει πολλά γκολ και δούλευε περισσότερο από τους υπόλοιπους. Ετσι βλέπω κι εγώ τον εαυτό μου».

Παίκτες – ρομπότ

Η παράδοση που έχει δημιουργήσει η Πορτογαλία στην ανάδειξη σπουδαίων παικτών θα χαθεί, πιστεύει ο Ρικαρντίνιο, αν οι νέοι συνεχίσουν να ασχολούνται περισσότερο με το κινητό τηλέφωνο παρά με το παιχνίδι.

«Βλέπεις λίγους ανθρώπους να βγαίνουν πια στους δρόμους για να παίξουν. Χρειαζόμαστε τα παιδιά να βγουν ξανά στους δρόμους και όχι να μαζεύονται δέκα δέκα και απ’ αυτά τα επτά να ασχολούνται με το κινητό τους τηλέφωνο» λέει με έμφαση ο Ρικαρντίνιο.

«Υπάρχουν επίσης όλο και περισσότεροι παίκτες που παίζουν σαν ρομπότ. Ανταλλάσσουν πάσες, τρέχουν, αμύνονται. Χρειαζόμαστε τους παίκτες του δρόμου.

Γνωρίζω πολλούς ποδοσφαιριστές που έχουν ταλέντο αλλά δεν αναλαμβάνουν το ρίσκο να κάνουν πράγματα σε ένα δύσκολο ματς ή σε έναν τελικό».

Μάλλον είναι φυσικό αν υπάρχουν προπονητές όπως ο Μουρίνιο και ο Γκουαρντιόλα, που λατρεύουν τους ποδοσφαιριστές – ρομπότ.