Επτά γκολ (στην 1η θέση του πίνακα των σκόρερ) και τρεις ασίστ σε δέκα συμμετοχές. Μια υπέροχη «μονάδα» που τον συνοδεύει στα μισά της φετινής σεζόν, αναδεικνύοντάς τον σε κυρίαρχο επιθετικό της Σούπερ Λίγκας. Ο Καρίμ Ανσαριφάρντ έναν χρόνο μετά τη μεταγραφή του στον Ολυμπιακό, από τον Πανιώνιο, απολαμβάνει τα προνόμια του «σέντερ φορ» στην καλύτερη ελληνική ομάδα. Και όπως φαίνεται οι Ερυθρόλευκοι, που το καλοκαίρι ξόδεψαν παραπάνω από πέντε εκατ. ευρώ (Εμενίκε, Τζούρτζεβιτς) προκειμένου να βρουν «γκολ», είχαν τη λύση μέσα στα χέρια τους.

Μερικούς μήνες πριν, η κατάσταση ήταν η μέρα με τη νύχτα. Ο Μπέσνικ Χάσι δεν τον ήθελε στο ρόστερ του Ολυμπιακού και του ζήτησε να βρει ομάδα. Οταν ο Ανσαριφάρντ αποφάσισε ότι θα μείνει, παίρνοντας το ρίσκο, ο κοσοβάρος τεχνικός τον άφησε εκτός ευρωπαϊκής λίστας. Για καλή του τύχη, ο Χάσι έφυγε νωρίς και ο Τάκης Λεμονής, που πήρε τη θέση του, είχε εντελώς διαφορετική άποψη για τον ρόλο του Ιρανού στο αγωνιστικό πλάνο του Ολυμπιακού. Η δικαίωση… αμφίδρομη. Η συνεργασία του Καρίμ με τον Φορτούνη σημείο αναφοράς στην επίθεση των Ερυθρολεύκων. Ο Ανσαριφάρντ όχι μόνο είναι εδώ, αλλά ετοιμάζεται για τα γήπεδα της Ρωσίας και το μεγάλο καλοκαιρινό ραντεβού του Μουντιάλ.

«Ξέρει μεγάλη μπάλα»

Ο διεθνής στράικερ δεν έγινε τυχαία αιτία… πολέμου πέρυσι τέτοια εποχή όταν Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ έδωσαν μάχη για την απόκτησή του από τον Πανιώνιο. Σε ενάμιση χρόνο στην Πλατεία (15 γκολ, 5 ασίστ σε 51 συμμετοχές) έκλεψε καρδιές με την γκάμα του παιχνιδιού του. Σε μόνιμη κίνηση, με το μυαλό πρωτίστως στις καλές συνεργασίες, με ικανότητα στην πάσα. Φορ που κάνει καλύτερη τη λειτουργία της ομάδας. Η περσινή μισή σεζόν του στο Λιμάνι ήταν της προσαρμογής (4 γκολ, 2 ασίστ σε 19 συμμετοχές) με χαϊλάιτ τα δύο γκολ πρόκρισης στην Τουρκία με αντίπαλο την Οσμανλί. «Ξέρει μεγάλη μπάλα. Καταλαβαίνει το παιχνίδι όσο ελάχιστοι» λέει για εκείνον ο Κώστας Φορτούνης.

Γενικώς ο Ανσαριφάρντ δεν είναι τυχαία ιστορία, ασχέτως αν δεν έκανε την καριέρα που θα περίμεναν οι συμπατριώτες του. Το έγκυρο περιοδικό «World Soccer» το 2012 τον επέλεξε ως ένα από τα 100 μεγαλύτερα ταλέντα του κόσμου μαζί με τους Τσιτσαρίτο Ερνάντες και Τζακ Γουίλσιρ! Το ίδιο καλοκαίρι τον συναντούσε κανείς σε μεταγραφικές ιστορίες της Εβερτον, της Μπορούσια Ντόρτμουντ, της Σέλτικ. Ηταν 22 ετών και όλα έμοιαζαν να έχουν πάρει τον δρόμο τους. Αν δεν είχε κάποια θέματα με το στρατιωτικό του θα έφευγε για την Ευρώπη τότε, και όχι το καλοκαίρι του 2014 όταν αποδείχθηκε ότι η επιλογή του (Οσασούνα) δεν ήταν η κατάλληλη. Καμιά φορά όμως λάθος μονοπάτια σε οδηγούν στον σωστό προορισμό.

Η ανακάλυψη

Το ποδόσφαιρο στο Ιράν χωρίζεται σε δύο εποχές. Μοιράζεται στην περίοδο πριν εμφανιστεί ο Αλί Νταεΐ και μετά τη «βασιλεία» του. Ο μεγαλύτερος σκόρερ στην ιστορία των εθνικών ομάδων παγκοσμίως (109 γκολ). Ο θεόρατος σέντερ φορ των 192 εκ. που έφτασε να αγωνίζεται με τα χρώματα της Μπάγερν. Είναι ο άνθρωπος που εντόπισε και ανέδειξε τον Καρίμ. Και εκείνος που το καλοκαίρι του 2012 τον ανακήρυξε «αντικαταστάτη» του στην εθνική ομάδα! Σαν να λέμε εδώ στα μέρη μας ο… επόμενος Γκάλης. Ο Ανσαριφάρντ προσπάθησε όντως να τον δικαιώσει. Αλί Νταεΐ δεν θα γίνει. Μπορεί όμως πριν συμμετάσχει στο δεύτερο Μουντιάλ της καριέρας του, να κατακτήσει ένα δεύτερο σερί πρωτάθλημα στην Ελλάδα. Αυτήν τη φορά ως πρωταγωνιστής. Δεν είναι και άσχημα…