Στο ερώτημα «Κώστας Φορτούνης ή Δημήτρης Πέλκας;» είχε απαντήσει προ πολλού ο περιλάλητος ατζέντης Πολ Κουτσιολιάκος επιλέγοντας να μοστράρει και τους δύο στη βιτρίνα του.

Και το φημισμένο 10άρι που ξεπήδησε από την Καλαμπάκα και τον μικρό το δέμας δημιουργικό μέσο από τα Γιαννιτσά που όρθωσε ποδοσφαιρικό ανάστημα.

Η ηλικιακή διαφορά τους είναι 375 μέρες (16/10/1992 γεννήθηκε ο Φορτούνης. 26/10/1993 ο Πέλκας), η υψομετρική 7 εκατοστά (1,82 ο παίκτης του Ολυμπιακού, 1,75 του ΠΑΟΚ), αλλά η πιο ουσιαστική σύγκριση μπορεί να προκύψει μέσα από τις αγωνιστικές επιδόσεις τους.

Κοινό πεδίο δράσης των δύο φινετσάτων παικτών – που έχουν αγωνιστεί και πίσω από τον σέντερ φορ και στα άκρα – είναι η Σούπερ Λίγκα. Εκεί όπου ο Φορτούνης υπερέχει σε συμμετοχές (111 έναντι 68), γκολ (38 έναντι 11) και ασίστ (22 έναντι 10). Τόσο στα σύνολα όσο και στους μέσους όρους. Είναι προφανές δηλαδή ότι ανέλαβε πιο γρήγορα τον ρόλο του φύσει και θέσει ηγέτη στον Ολυμπιακό σε σχέση με τον κατά ένα χρόνο νεότερο Πέλκα. Σε αυτό συνηγορούν και οι 15 εκτελέσεις πέναλτι (13 εύστοχες), τη στιγμή που ο παίκτης του ΠΑΟΚ ανέλαβε μόνο ένα χτύπημα (0/1).

Από τους αριθμούς, πάντως, προκύπτει ότι ο Πέλκας έχει μεγαλύτερη συνεισφορά στην ανασταλτική λειτουργία της ομάδας του. Αν και καταγράφει στο ενεργητικό του λιγότερους αγώνες πιστώνεται περισσότερα κλεψίματα (89 έναντι 62) και επεμβάσεις (5 έναντι 3). Το οξύμωρο της ιστορίας, που καταδεικνύει ωστόσο τη διάθεση του Πέλκα να αναχαιτίσει, είναι ότι αν και παραγωγικός παίκτης, έχει κερδίσει 33 φάουλ στην καριέρα του στη Super League (έναντι 235 του Φορτούνη) και έχει χρεωθεί υπερδιπλάσια (80 έναντι 65 του Τρικαλινού)!

Σε επίπεδο Εθνικής Ανδρών η ψαλίδα ανοίγει υπέρ του Φορτούνη. Εχει 32 συμμετοχές, 2.119 λεπτά, 3 γκολ και 5 ασίστ, ενώ η παρουσία του Πέλκα εξαντλείται σε 4 αγώνες και 166 λεπτά.

Παρεμπιπτόντως, συνυπήρξαν στον αγωνιστικό χώρο μία φορά: στη μοναδική νίκη της Ελλάδας στα προκριματικά του Euro 2016 απέναντι στην Ουγγαρία στο Καραϊσκάκη (4-3, 11/10/2015) με υπηρεσιακό προπονητή τον Κώστα Τσάνα.

Τέλος, είναι σαφές ότι η παράθεση όλων αυτών των στοιχείων είναι ενδεικτική του ταλέντου των παικτών, ενώ η όποια σύγκριση γίνεται με αφορμή το φετεινό ξεπέταγμα του Πέλκα