Το σήμα μιας πιο σφιχτής νομισματικής πολιτικής στέλνουν η μία μετά την άλλη οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις αυξήσεις επιτοκίων που ανακοίνωσαν την εβδομάδα που πέρασε η Fed και η Τράπεζα της Κίνας.

Οι αποφάσεις τους ωστόσο ήταν τόσο καλά μελετημένες και ο τρόπος που διατύπωσαν τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας τόσο προσεκτικός ώστε δεν προκλήθηκε η παραμικρή αναταραχή στις αγορές. “Φοβούνται ότι η έξοδος από την νομισματική χαλάρωση θα ταρακουνήσει τις αγορές”, λέει χαρακτηριστικά στο Bloomberg ο Πολ Μόρτιμερ Λι, επικεφαλής οικονομολόγος στη ΒΝΡ Paribas, εξηγώντας γιατί οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών διέπονται από τέτοια χειρουργική ακρίβεια.

FED ΚΑΙ ΕΚΤ. Το μήνυμα είναι ότι έρχεται άλλη μια χρονιά συγχρονισμένης παγκόσμιας ανάπτυξης. Τόσο η Fed όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναθεώρησαν προ ημερών τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της αμερικανικής και ευρωπαϊκής οικονομίας το επόμενο έτος, ανακοινώνοντας παράλληλα το σταδιακό τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης.

“Η παγκόσμια οικονομία τα πάει καλά”, δήλωσε προ ημερών η πρόεδρος της Fed Τζάνετ Γέλεν, και ενώ είχε προηγηθεί η απόφαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια για τρίτη φορά φέτος. “Βρισκόμαστε σε μια συγχρονισμένη επέκταση. Είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που βλέπουμε κάτι τέτοιο”, προσέθεσε η Γέλεν.

Μπορεί η κίνηση της Fed να είχε προεξοφληθεί από τους επενδυτές, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για την απόφαση της Τράπεζας της Κίνας που επίσης προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων της. Η κίνηση ωστόσο της PBOC ήταν τόσο προσεκτική – το επιτόκιο αυξήθηκε μόλις κατά πέντε μονάδες βάσης – που οι αγορές ούτε καν το κατάλαβαν. “Η κεντρική τράπεζα δεν επιθυμεί να θέσει σε κίνδυνο τις αγορές με επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων”, σχολιάζει ο Ρέιμοντ Γιουνγκ από την ΑΝΖ.

Παρά τις θετικές προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, οι κεντρικές τράπεζες προχωρούν με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς στη μείωση των πολιτικών ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει περιέργως χαμηλά και κάτω από τους στόχους. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε τη Πέμπτη ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος παρ’ ότι εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο πληθωρισμός θα πλησιάσει τον στόχο που έχει θέσει η τράπεζα, εντούτοις δεν προβλέπεται αυτό να συμβεί έως το 2020. Το συμβούλιο πάντως της ΕΚΤ επιβεβαίωσε ότι από τον Ιανουάριο θα προχωρά σε αγορές ομολόγων ύψους 30 δισ. ευρώ το μήνα, πολιτική που θα συνεχιστεί έως και τον Σεπτέμβριο του 2018 ή και περισσότερο εφόσον χρειαστεί.