Εμπλοκή με άγνωστες διαστάσεις προέκυψε με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ, κυριολεκτικά στο παρά πέντε της υπογραφής της σύμβασης αγοραπωλησίας για το 67% της εταιρείας μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και του προτιμητέου επενδυτή.
Πρόκειται για την κοινοπραξία που απαρτίζουν η γερμανική εταιρεία DIEP, η γαλλική Terminal Link (CMA) και η Belterra (συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη), και η οποία είχε πλειοδοτήσει στο διαγωνισμό προσφέροντας τίμημα 231,92 εκατ. ευρώ για το 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.
Ενώ σήμερα το απόγευμα επρόκειτο να πέσουν οι υπογραφές ανάμεσα στην κοινοπραξία, και το ΤΑΙΠΕΔ, το τελευταίο με ανακοίνωση του ενημερώνει ότι για λόγους ανωτέρας βίας αναβάλλεται η σχετική διαδικασία για την ερχόμενη Πέμπτη.
Στο επίκεντρο βρίσκεται η εγγυητική επιστολή που είχε εκδώσει η κοινοπραξία από την ρωσική τράπεζα Promsvyazbanκ. Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, σήμερα η συγκεκριμένη τράπεζα έπειτα από απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας τέθηκε υπό καθεστώς προσωρινής διαχείρισης.
Η ανακοίνωση δημιουργεί προφανώς εύλογα ερωτηματικά, αφού η σημερινή τελετή , στην οποία μάλιστα είχαν προσκληθεί να παρευρεθούν και κυβερνητικά στελέχη, όπως ο υπ. Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής, ήταν γνωστή εδώ και πολλές ημέρες.
Η ανακοίνωση
ΤΑΙΠΕΔ ανακοινώνει, κατόπιν συμφωνίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών, ότι για λόγους ανωτέρας βίας που αφορούν την τράπεζα Promsvyazbanκ, εκδότη της εγγυητικής επιστολής της συναλλαγής, αναβάλει την υπογραφή της αγοραπωλησίας μετοχών του 67% του ΟΛΘ για την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου, στις 18.00.
Η παραπάνω επιλογή επιβλήθηκε απρόσμενα και απρόβλεπτα λόγω σημερινής απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας να θέσει υπό καθεστώς προσωρινής διαχείρισης την παραπάνω τράπεζα.
Νωρίτερα η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας είχε ανακοινώσει ότι εθνικοποιεί την Promsvyazbank, τον ένατο μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας, προκειμένου να το σώσει από την κατάρρευση. Η τράπεζα θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά και θα λαμβάνει επιπλέον στήριξη ρευστότητας.
Σύμφωνα με τους Financial Times πρόκειται για τον τρίτο τραπεζικό ίδρυμα στη Ρωσία που καταρρέει μέσα σε λιγότερο από τέσσερις μήνες.
Το συγκεκριμένο τραπεζικό ίδρυμα ανήκει στους αδελφούς Dmitry και Alexei Ananiev. Δεν έχουν περάσει παρά μερικοί μήνες από τότε που η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας διέσωσε την Otkritie, πρώην μεγαλύτερο ιδιωτικό δανειστή στη ρωσική αγορά, και την B&N στα τέλη του καλοκαιριού. Την περίοδο αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη συγχώνευση των δύο πρώτων ιδιωτικών τραπεζικών ιδρυμάτων με στόχο να τα ανακεφαλαιοποιήσει.