Σε μεγάλο ασθενή εξελίσσεται το ιατρικό απόρρητο των ασθενών στο ΕΣΥ, καθώς σε πολλά νοσοκομεία της χώρας οι φάκελοι στοιβάζονται στις σκάλες και στους διαδρόμους, σε κοινή θέα.
Μεγάλο νοσοκομείο της χώρας όμως, φαίνεται να βρήκε την λύση: Οι κοινόχρηστοι χώροι αποσυμφορήθηκαν από τα…βουνά φακέλων, στριμώχνοντας εκατοντάδες κούτες στα γραφεία των γιατρών που πλέον θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο!
Ειδικότερα, το καλοκαίρι σε αυτοψία των «ΝΕΩΝ» είχε διαπιστωθεί ότι στους διαδρόμους των κλινικών που εκτείνονται από τον 3ο έως και τον 8ο όροφο του κτιρίου Πατέρα στον Ευαγγελισμό (δηλαδή, εκεί όπου στεγάζονται κλινικές όπως η Ορθοπεδική, η Καρδιολογική και η Νευροχειρουργική) οι κούτες είχαν την τιμητική τους.
Σημειωτέον δε, ότι οι κούτες αυτές δεν είναι ειδικές για τη φύλαξη ιατρικών φακέλων. Πρόκειται για τις κλασικές καφέ, χάρτινες κούτες, των οποίων η αρχική χρήση ήταν η αποθήκευση και η μεταφορά ιατρικών υλικών πρώτης γραμμής (όπως άλλωστε μαρτυρούν και τα τυπωμένα λογότυπα), μεταξύ των οποίων οροί, γάζες και φάρμακα.
Σε αυτές λοιπόν αποθηκεύονται ιατρικοί φάκελοι ασθενών που είχαν νοσηλευτεί στο νοσοκομείο αρκετά χρόνια πριν – ακόμη και πριν από το 2010.
Ίδια πάντως, ήταν η κατάσταση και στο νοσηλευτικό ίδρυμα «Γ. Γεννηματάς», παρά τις διαβεβαιώσεις των προηγούμενων διοικήσεων για την διευθέτηση του προβλήματος, ενώ εξαίρεση δεν αποτελούσαν ούτε τα νοσοκομεία της περιφέρειας.
Επισημαίνεται δε, ότι οι εικόνες αυτές αποτελούν «πληγή» για το ψηφιακό μέλλον του ΕΣΥ, καθώς τα συστήματα δεν φαίνεται να έχουν ολοκληρωθεί ενώ αδυνατούν να «σηκώσουν» τα δεδομένα.
Ειδικότερα, στον Ευαγγελισμό έχει δημιουργηθεί ηλεκτρονικό αρχείο όπου τηρούνται τα βασικά στοιχεία των ασθενών, π.χ. ονοματεπώνυμο, διαγνωσμένη νόσος, ημέρες νοσηλείας. Ωστόσο η χωρητικότητα του συστήματος δεν επαρκεί για σημαντικά δεδομένα όπως είναι τα φιλμ μιας αξονικής τομογραφίας ή ακτινογραφίας. Επιπλέον, συχνά και για οικονομία χρόνου δεν καταγράφεται η φαρμακευτική αγωγή του ασθενούς κατά τη νοσηλεία του ή το πόρισμα ενός εξειδικευμένου γιατρού.
Το αποτέλεσμα είναι ότι αποθηκευτικός χώρος – σε όσα νοσοκομεία υπάρχει – να έχει κορεστεί.
«Το θέμα των αρχείων είναι ένα αιώνιο πρόβλημα για όλα τα νοσοκομεία. Απαιτείται δαπάνη για ιδιόκτητα κτίρια αλλά και για την αξιοποίηση και την βελτιστοποίηση της ψηφιακής αρχειοθέτησης», σημειώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στον Ευαγγελισμό και αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ηλίας Σιώρας.
Ο ίδιος προσθέτει, ότι τα νοσοκομεία πρέπει να ενισχυθούν και από διοικητικό προσωπικό. Και αυτό διότι, ο εντοπισμός του ιατρικού φακέλου ενός ασθενούς που απαναεισάγεται στο νοσοκομείο καθυστερεί ακόμη και πέντε ημέρες, δημιουργώντας πρόβλημα στους θεράποντες ιατρούς.