Δεσμεύσεις για μια νέα φορολογική πολιτική που θα στηρίζει τη μεσαία τάξη και τα χαμηλά εισοδήματα θα συνοδεύουν την εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα του 11ου Συνεδρίου προς τα στελέχη του κόμματος να μεταφέρουν σε κάθε περιφέρεια, πόλη και χωριό ότι η ΝΔ είναι έτοιμη να κυβερνήσει και να αλλάξει την Ελλάδα.

Στο συνέδριο, το οποίο θα αποτελέσει και μια άσκηση ισορροπιών με τα γαλάζια συστήματα και τους κομματικούς αξιωματούχους, θα αναλυθεί διεξοδικά το σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ανάταξη της χώρας, όπως επισημαίνεται από την Πειραιώς. Θα πρέπει να εξηγηθεί επαρκώς στην κοινωνία, σημειώνεται, ότι η ΝΔ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να πετύχει κάτι τέτοιο.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη, προχθές από τις Βρυξέλλες, ακριβώς σε αυτήν τη στόχευση. Σε συνέντευξη που έδωσε στο κανάλι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος επισήμανε πού πρέπει να δώσει μεγάλο βάρος η ΝΔ από εδώ και στο εξής: «Πρέπει να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους Ελληνες ότι έχουμε ένα ξεκάθαρο σχέδιο για την επιστροφή της Ελλάδας στη βιώσιμη ανάπτυξη» σχολίασε. Και πρόσθεσε πως η ΝΔ «είναι το μόνο κόμμα που έχει παρουσιάσει μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι μετά και το συνέδριο του κόμματος, το μήνυμά μας θα έχει απήχηση στην ελληνική κοινωνία».

Ο πρόεδρος της ΝΔ –όπως προεξοφλείται –θα επικεντρωθεί στο τρίπτυχο του σχεδίου που είχε παρουσιάσει και στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Στη ανάγκη δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, στη μείωση της φορολογίας με παράλληλη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης ώστε να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στους πολιτες, στη στήριξη και την προστασία των αδύναμων πολιτών.

Σε κάθε ομιλία του το τελευταίο διάστημα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επαναλαμβάνει διαρκώς ότι η ΝΔ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που έχει συγκροτημένο πλάνο για το τι πρέπει να γίνει στη χώρα μετά την ολοκλήρωση του δανειακού προγράμματος.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ. Δίνοντας έμφαση σε αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στα πρώτα νομοσχέδια που θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή η ΝΔ μόλις γίνει κυβέρνηση. Θα επισημάνει δηλαδή ότι η ΝΔ έχει έτοιμο το νομοσχέδιο για τη νέα οργάνωση της κυβέρνησης και της ανώτατης Διοίκησης. Θα τονίσει την αναγκαιότητα του νομοσχεδίου της φορολογικής μεταρρύθμισης με στόχο την ανακούφιση των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων από την υπερφορολόγηση και την επιστροφή της ανάπτυξης. Ακόμη, δεν αποκλείεται να υπογραμμίσει εκ νέου πως η ΝΔ θα φέρει άμεσα προς ψήφιση νομοσχέδιο για την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης επενδύσεων, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Καθένας με την ατζέντα του για την επόμενη ημέρα

Κώστας Καραμανλής

Με ένα μήνυμα κομματικής ενότητα on camera ο Κώστας Καραμανλής δεν αποκλείεται στην αφετηρία του Συνεδρίου να εκφράσει και εμπράκτως τη συστράτευσή του στην προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη –κίνηση που αν γίνει θα έχει ξεχωριστή σημασία αφού μόνον στο δημοψήφισμα του 2015 είχε σπάσει την τακτική της σιωπής που ακολουθεί μετά το 2009. Μιλήσει – δεν μιλήσει, πάντως, ο Καραμανλής θα είναι ένα από τα πρόσωπα που θα ξεχωρίσουν στο Συνέδριο. Με τη μακρά θητεία στο τιμόνι της ΝΔ και της χώρας -12 και 5 χρόνια αντίστοιχα –θεωρείται ο βασικός εκφραστής της ισχυρότερης τάσης στη συντηρητική παράταξη. Κάθε δημόσια εμφάνισή του τραβάει τα φώτα της δημοσιότητας και αυτό αναμένεται να συμβεί και στο Συνέδριο. Τα στελέχη, οι βουλευτές και οι σύνεδροι που θα βρεθούν δίπλα του θα αποτελέσουν σίγουρα θέμα συζήτησης. Καραμανλής και Μητσοτάκης έχουν διαφορές προσέγγισης σε θέματα τακτικής του κόμματος, εντούτοις, ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει καμία πρόθεση αμφισβήτησης στο πρόσωπο του νυν προέδρου. Αλλωστε, η πρόσφατη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν σε καλό κλίμα.
Αντώνης Σαμαράς
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είναι προγραμματισμένο να απευθυνθεί με ομιλία του στους συνέδρους αύριο το μεσημέρι. Τι θα πει; Αναμένεται να εκφράσει τη συμπόρευσή του στην προσπάθεια της σημερινής ηγεσίας για εκλογική νίκη, αλλά προεξοφλείται ότι δεν θα περιοριστεί σ’ αυτό. Ο Σαμαράς έχει τη δική του ατζέντα και θεωρεί ότι πρέπει να είναι όχι μόνο πολιτικά δραστήριος μέσα στο κόμμα αλλά να κάνει απολύτως διακριτές τις θέσεις της σαμαρικής πτέρυγας. Ετσι και στο Συνέδριο αναμένεται να αναφερθεί με θέρμη στο έργο της πρωθυπουργίας του και στην αναπτυξιακή τροχιά στην οποία έμπαινε η χώρα προτού ανακοπεί απότομα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ο πρώην πρωθυπουργός –όπως και ολόκληρο το σαμαρικό «μπλοκ» –υποστηρίζει ότι η ΝΔ πρέπει να επιδοθεί σε πιο σκληρή αντιπολίτευση απέναντι στους κυβερνώντες και να επικεντρωθεί σε πιο δεξιά ατζέντα, θέσεις που προεξοφλείται θα υποστηρίξει και στην ομιλία του.
Ντόρα Μπακογιάννη
Η πρώην υπουργός είναι αναμφίβολα το πρόσωπο των ημερών μετά την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μη συμπεριλάβει σε κυβέρνηση της ΝΔ συγγενικά του πρόσωπα, εξέλιξη που αυτομάτως την αποκλείει από έναν υπουργικό θώκο και για πολλούς οδηγεί στην πολιτική αποστρατεία της. Συνεπώς και μόνο η παρουσία της στο Συνέδριο θα προκαλέσει το ενδιαφέρον εντός κι εκτός ΝΔ. Στην περίπτωση που η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης αποφασίσει να τοποθετηθεί είναι πιθανόν να επαναλάβει αυτό που είχε επισημάνει και στο προηγούμενο Συνέδριο. Οτι δηλαδή είναι επιτακτική ανάγκη η ΝΔ να κάνει άνοιγμα σε όλους τους πολίτες και τα κοινωνικά στρώματα ώστε να είναι κόμμα του 40-45%. Επίσης, αναμένεται να καταστήσει σαφές ότι θα είναι υποψήφια στην Α’ Αθηνών βάζοντας τέλος σε σενάρια που την φέρουν να έχει αποφασίσει να μην κατέβει στις εκλογές.
Βαγγέλης Μεϊµαράκης

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι πάντα και κάθε δημόσια παρουσία του πρώην προέδρου του κόμματος Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής δεν προτίθεται να τοποθετηθεί στο Συνέδριο. Αλλωστε ενάμιση μήνα πριν από το Συνέδριο είχε διατυπώσει δημόσια τις θέσεις του για τη ΝΔ σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη υποστηρίζοντας πως η παράταξη πρέπει να χαρακτηρίζεται από το μέτρο, τη μετριοπάθεια, τη συναίνεση και τον διάλογο σε μείζονα θέματα. Η κίνησή του είχε συζητηθεί και είχε ερμηνευτεί και ως προειδοποίηση προς την ηγεσία για τον χώρο που δίνει η ΝΔ σε ακραίες φωνές. Ετσι, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, όπως τονίζει σε συνεργάτες του, δεν κρίνει σκόπιμο να επαναλάβει τις γνωστές προτάσεις του για το κόμμα. Φέρεται δε να προσθέτει πως από όποια θέση κι αν του ζητηθεί θα προσφέρει τις υπηρεσίες του στην παράταξη «πάντα ως στρατιώτης» ενώ παράλληλα στηρίζει την προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη για την κατάκτηση της εκλογικής πρωτιάς.