Παρότι πρώιμη, η συζήτηση για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων είναι μια συζήτηση υπαρκτή και στον υπό σύσταση ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς. Πώς, άλλωστε, θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά από τη στιγμή που ο νέος φορέας στην –επερχόμενη –πρώτη του κοινοβουλευτική αναμέτρηση θα πρέπει να ισορροπήσει σε λεπτές γραμμές ανάμεσα στους σχηματισμούς που τον απαρτίζουν; Εκτός από τους νυν βουλευτές, οι οποίοι δεδομένα θα είναι εκ νέου υποψήφιοι, στην κάθε περιφέρεια τα ονόματα είναι περισσότερο ή λιγότερο γνωστά, τουλάχιστον στην τοπική κοινωνία. Οσο, βέβαια, τα δημοσκοπικά ποσοστά ανεβαίνουν, δεν αποκλείονται οι εκπλήξεις που θα αρχίσουν να συζητούνται όταν το ενδιαφέρον κορυφωθεί και η ημερομηνία των εκλογών θα πλησιάζει. Μέχρι τότε, ωστόσο, η πρώτη προπαρασκευαστική συζήτηση μεταξύ της Χαριλάου Τρικούπη και των υπολοίπων, επιτελείων και στελεχών, δημιουργεί συγκεκριμένα πολιτικά ερωτήματα για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων.
Το πρώτο αφορά τη θέση που θα διεκδικήσει ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός λόγω της ιδιότητάς του εκλέγεται αυτόματα σε όποια περιφέρεια θέσει υποψηφιότητα –με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι το Κίνημα Αλλαγής θα βγάλει έδρα στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ο Παπανδρέου προσανατολίζεται να κατέβει υποψήφιος βουλευτής στην Αχαΐα, μια στάση που εφόσον παραμείνει ανένδοτη μέχρι το τέλος θα τον φέρει αντιμέτωπο με τον Θόδωρο Παπαθεοδώρου, έναν από τους πρωτεργάτες της Συμπαράταξης. Τίποτα όμως δεν έχει κλειδώσει ακόμα, καθώς για τον Παπανδρέου εξετάζονται και άλλες λύσεις, όπως η Περιφέρεια Αττικής και η Εύβοια.
Ερώτημα αποτελεί επίσης η στάση του Βαγγέλη Βενιζέλου. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έχει κάνει ακόμα καμία συζήτηση με τη Φώφη Γεννηματά και παραμένει γρίφος αν θα κατέβει στην Α’ Θεσσαλονίκης, την περιφέρεια όπου παραδοσιακά πολιτεύεται ή αν, τελικά, του προταθεί μια άλλη θέση μέσα στα ψηφοδέλτια. Η Α’ Θεσσαλονίκης ακούγεται ως προοπτική και για τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος όμως, έχοντας διαψεύσει τις φήμες ότι προτίθεται να διεκδικήσει τη δημαρχία της Αθήνας, φέρεται να συζητά την κάθοδό του σε μία εκ των δύο περιφερειών της Αθήνας, καθώς πάγια θέση του είναι ότι προτιμά να εκλεγεί με σταυρό παρά σε μια θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Παρόμοια και η θέση του Θανάση Θεοχαρόπουλου, που προτιμά μια αθηναϊκή περιφέρεια και όχι τη γενέτειρά του Ημαθία, όπως συχνά ακούγεται.
ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΕΔΙΟ. Παπανδρέου, Βενιζέλος, Θεοδωράκης και Θεοχαρόπουλος δεν έχουν ακόμα μπει σε ουσιαστικές συζητήσεις με την πρόεδρο του νέου φορέα. Ούτε βέβαια ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος, αν και θα μπορούσε να εκλεγεί με ευκολία στο Ηράκλειο, προτιμά και αυτός τις θέσεις σε μια εκ των εκλογικών περιφερειών της πρωτεύουσας. Από εκεί και πέρα, ανοιχτό πεδίο υπάρχει για όλους, όπως ας πούμε για τον εκπρόσωπο Τύπου, Παύλο Χρηστίδη, ένα από τα πρόσωπα που θα χρησιμοποιηθούν για την ανανέωση της παράταξης. Οπως λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, «θα αφήσουμε όλα τα λουλούδια ν’ ανθίσουν» –και ας μην ξεχνάμε, υπάρχει και η Ευρωβουλή, την οποία ακόμα συζητούν η Εύα Καϊλή (το όνομά της παίζει και για τη Θεσσαλονίκη), αλλά και πολλοί ακόμα, από αρχηγούς πολιτικών σχηματισμών έως εκπροσώπους Τύπου.