Η Κίνα θέλει πιο στενές οικονομικές σχέσεις με τη Βρετανία και ενίσχυση του εμπορίου μεταξύ των δύο πλευρών για να εκμεταλλευτεί το επερχόμενο Brexit. Σε μια προσπάθεια τόνωσης των βρετανικών επιχειρήσεων που έχουν συμφέροντα στο νέο δρόμο του μεταξιού που θέλει να αναπτύξει η Κίνα, το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι θα τις στηρίξει με 25 δισ. στερλίνες (33 δισ. δολάρια). Αυτό γίνεται στα πλαίσια διμερών συνομιλιών Λονδίνου και Πεκίνου για το ελεύθερο εμπόριο. Ο νέος δρόμος του μεταξιού της Κίνας αναπτύσσεται με μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές και επιχειρήσεις στην Ασία και σε άλλες ηπείρους με στόχο να αυξηθούν περισσότερο οι εξαγωγές της  και να αυξηθεί η οικονομική και πολιτική της επιρροή.

Στις συνεχιζόμενες συνομιλίες Κίνας και Βρετανίας οι δύο πλευρές αποζητούν επίσης στενότερη συνεργασία των χρηματιστηρίων Λονδίνου και Σαγκάης. Μια τέτοια συνεργασία σημαίνει ότι οι επενδυτές από κάθε χώρα θα μπορούν να αγοράζουν και να πωλούν εύκολα μετοχές εταιρειών που είναι εισηγμένες σε οποιοδήποτε από τα χρηματιστήρια αυτά.

Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Μα Κάι ανέφερε ακόμη ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να αυξήσουν τη συνεργασία τους στην παραγωγή ενέργειας μέσω πυρηνικών, στη βιομηχανία και στην απελευθέρωση των επενδύσεων, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Η Κίνα αγοράζει κάθε χρόνο προϊόντα από τη Βρετανία αξίας σχεδόν 17 δισ. στερλινών. Η Βρετανία πουλά κάθε χρόνο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης προϊόντα και υπηρεσίες αξίας περίπου 230 δισ. στερλινών. Η Βρετανία βρίσκεται αυτό το διάστημα σε έντονες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση για τους όρους της αποχώρησής της από την ΕΕ.

Το Brexit αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2019 και η βρετανική κυβέρνηση αναζητά ήδη συμμαχίες για να στηρίξει την οικονομία. Η Κίνα ενδιαφέρεται για συνεργασία με τη Βρετανία στον οικονομικό τομέα συμπεριλαμβανομένου του χρηματοπιστωτικού κλάδου όπου το Λονδίνο είναι παραδοσιακά πάρα πολύ ισχυρό.