Μήνυμα προς την κυβέρνηση «να διαφυλάξειτις θεμελιώδεις συνταγματικέςαρχές και να ενισχύσει τη δικαστική ανεξαρτησία» έστειλαν οι δικαστικοί λειτουργοί της χώρας με το ψήφισμα που σφράγισε όσα νωρίτερα διατυπώθηκαν στη Γενική Συνέλευση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με σημείο αναφοράς τον πυρήνα της άσκησης του λειτουργήματός τους, που είναι η ανεξαρτησία του δικαστή.

Μια εβδομάδα μετά την καταγγελία του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκου Σακελλαρίου περί ωμής παρέμβασης της κυβέρνησης στο έργο της Δικαιοσύνης, ενόψει και της τελικής κρίσης του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την υπόθεση με την υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες των δικαστών που βρέθηκε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας, οι έλληνες δικαστές επαναδιατύπωσαν το αυτονόητο –και πάγιο –αίτημά τους: «Η αποφυγή θεσμικών συγκρούσεων και συστηματικών επιθέσεων στους δικαστικούς λειτουργούς είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος».

ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ. Ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης στην τοποθέτησή του περιέγραψε την προσπάθεια απαξίωσης της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της καθώς και ελέγχου της ανεξαρτησίας τους επικαλούμενος δεκάδες δηλώσεις υπουργών με τις οποίες, όπως είπε, εξαπολύθηκε επίθεση κατά της Δικαιοσύνης για συγκεκριμένες αποφάσεις.

«Δενυπάρχει αντίστοιχο παράδειγμα που μπορώ να δώσω σε διεθνές επίπεδο με όσα συνέβησαν αυτή τη χρονιά στη χώρα μας, με αποκορύφωμα βέβαια την κρίση του καλοκαιριού. Είχαμε δεκάδες δηλώσεις υπουργών, που με αφορμή συγκεκριμένες δικαστικές αποφάσεις είτε χλεύαζαν είτε κατηγορούσαν ανοιχτά για διαπλοκή το δικαστικό σώμα χρησιμοποιώντας χυδαίες εκφράσεις, ενώ τέλος μας κατηγόρησαν ότι λειτουργούμε και ως γραφείο Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης» τόνισε ο Σεβαστίδης.

Και πρόσθεσε πως «δεν πρόκειται το δικαστικό σώμα να εμπλακεί σε πολιτικά παιχνίδια ούτε να γίνει μέρος του προβλήματος. Ομως δεν θα αφήνουμε αναπάντητες προκλήσεις αλλά αιτιολογημένα θα εξηγούμε στην κοινωνία τους σκοπούς που κάθε φορά επιδιώκονται».

ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ. Σε ό,τι αφορά το κεντρικό θέμα των ημερών, τις δηλώσεις πόθεν έσχες των δικαστών, υπογράμμισε πως έγινε «αντικείμενο σπέκουλας και πολιτικής εκμετάλλευσης» και «πως δεν υπάρχει προηγούμενο επίθεσης κατασυκοφάντησης του δικαστικού σώματος και μεγαλύτερο ψεύδος από το ότι οι δικαστές δεν θέλουν να δηλώσουν πόθεν έσχες, όταν ανελλιπώς επί 20 έτη οι δικαστές δηλώνουν πόθεν έσχες». «ΔενείμαστεεκτόςνόμωνστηΔικαιοσύνη» ξεκαθάρισε με τη σειρά του ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκος Σακελλαρίου απαντώντας για τελευταία φορά, όπως είπε, στους υπαινιγμούς κυβερνητικών παραγόντων ότι οι δικαστές αποφεύγουν τον έλεγχο του πόθεν έσχες.

«Δενκρυπτόμεθα –τόνισε –πίσω από το ανέλεγκτο της δικαστικής κρίσης. Εφαρμόζουμε το δίκαιο με βάση το Σύνταγμα. Και δεν δεχόμεθα επεμβάσεις σε εκκρεμείς υποθέσεις. Θα σταθούμε στο ύψος μας. Σε ό,τι αφορά το περίφημο ζήτημα του πόθεν έσχες, οι δικαστές υποβάλλουν πάντα δηλώσεις και θα συνεχίσουν να υποβάλλουν. Δεν είμαστε εκτός νόμων στη Δικαιοσύνη. Σε λίγες ημέρες θα δημοσιευθεί και η τελευταία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για να λήξει το εν λόγω θέμα», είπε ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός της χώρας υπό το θεσμικό βάρος του ρόλου του που απορρέει από το ίδιο του Σύνταγμα.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπασπύρου ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στο νομοθετικό έργο του υπουργείου, στην εκπόνηση νέων κωδίκων, Ποινικού και Σωφρονιστικού, στη βελτίωση των υλικοτεχνικών υποδομών και την ίδρυση Δικαστικής Αστυνομίας, που αποτελεί πάγιο αίτημα του δικαστικού σώματος.

Προσεγγίζοντας το κεφάλαιο δικαστική ανεξαρτησία, επισήμανε τη θεσμική προσήλωση της κυβέρνησης σε αυτήν, προσθέτοντας «ότι οι δικαστικές αποφάσεις υπόκεινται σε δημόσια κριτική όπως και οι νόμοι που πρέπει για να εφαρμόζονται σωστά να πείθουν».

Σκληρή κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς για τη Δικαιοσύνη άσκησε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Παναγιωτόπουλος κατηγορώντας κυβερνητικά στελέχη για επιχείρηση απαξίωσης της Δικαιοσύνης.

Παρέμβαση με ιδιαίτερη βαρύτητα, την πρώτη από τότε που επελέγη για την κορυφή της ηγεσίας της Ποινικής και Πολιτικής Δικαιοσύνης, έκανε ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλης Πέππας, ο οποίος κάλεσε τους δικαστές να συνεχίσουν «απερίσπαστοι το έργο της Δικαιοσύνης προς χάριν των πολιτών» για να προσθέσει «μην σας φοβίζει το βάρος, μην σας πτοούν οι δυσκολίες», ενώ μίλησε και για την υπερφόρτωση των δικαστηρίων αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «μόνον στο Εφετείο της Αθήνας βρίσκονται σε εξέλιξη 280 δίκες, μεταξύ των οποίων πολλές με πολυάριθμους κατηγορουμένους».

Για το κύρος της Δικαιοσύνης και την ανεξαρτησία της μίλησε και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου καθώς και εκπρόσωποι άλλων δικαστικών ενώσεων.