Με φορολογικές εκκρεμότητες και πληρωμή φόρων και τελών είναι φορτωμένες οι τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου, με τους φορολογουμένους να καλούνται να κλείσουν τους τελευταίους λογαριασμούς της χρονιάς που έχουν με την Εφορία.

Πάνω από έξι εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πρέπει μέχρι το τέλος του μήνα να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2018, την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ, τον ΦΠΑ Νοεμβρίου ή ακόμη και τη μηνιαία δόση ρύθμισης οφειλών. Ορισμένοι θα χρειαστεί να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις, να προχωρήσουν σε γονικές παροχές ή δωρεές χρηματικών ποσών για να δικαιολογήσουν τεκμήρια ή ακόμη και να καταθέσουν πινακίδες στην περίπτωση που τα τέλη κυκλοφορίας τούς φαίνονται βουνό και αδυνατούν να τα πληρώσουν.

Τις τελευταίες επτά εργάσιμες ημέρες του 2017 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να σπεύσουν να τακτοποιήσουν τις ακόλουθες φορολογικές υποχρεώσεις:

1 Τέλη κυκλοφορίας του 2018. Περισσότεροι από 4,5 εκατομμύρια κάτοχοι οχημάτων θα πρέπει να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας για να μη βρεθούν από την Πρωτοχρονιά αντιμέτωποι με τα τσουχτερά πρόστιμα, που ανέρχονται στο διπλάσιο των τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στο όχημά τους. Τα τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με τα κυβικά και το έτος πρώτης κυκλοφορίας κυμαίνονται:

– Από 22 έως 1.230 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν έως το 2000.

– Από 22 έως 1.260 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από το 2001 έως το 2005.

– Από 22 έως 1.380 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από το 2006 έως το 2010.

Για τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν από 1 Νοεμβρίου 2010 και μετά τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές ρύπων.

ΤΑ ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΗΡΙΑ. Οι ιδιοκτήτες οχημάτων για να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο στο οποίο αναγράφεται ο κωδικός για την πληρωμή των τελών θα πρέπει να εισέλθουν στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ οχήματα στην ιστοσελίδα www.aade.gr και χωρίς να χρησιμοποιήσουν τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxinet θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

– Στην Υπηρεσία προς τους Πολίτες επιλέξτε την ένδειξη Οχήματα.

– Συμπληρώστε τον ΑΦΜ, που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας.

– Συμπληρώστε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας.

– Επιλέξτε το έτος τελών κυκλοφορίας

– Επιλέγετε «Αναζήτηση»

– Επιλέγετε «Εκτύπωση» όταν εμφανιστεί το μήνυμα «Επιτυχής αναζήτηση».

2 Τέταρτη δόση ΕΝΦΙΑ. Μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να εξοφλήσουν την τέταρτη δόση του φετινού ΕΝΦΙΑ για να μην επιβαρυνθούν με πρόστιμο 0,73%. Η πλήρης εξόφληση του ΕΝΦΙΑ του 2017 θα ολοκληρωθεί στο τέλος του Ιανουαρίου 2018.

3 Δόση ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών. Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο πρέπει να εξοφλήσουν μία ακόμη μηνιαία δόση των ρυθμίσεών τους. Πολλοί από αυτούς υποχρεούνται να πληρώσουν ταυτόχρονα και τον ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας στην ίδια προθεσμία.

4Ακινησία οχημάτων. Οι ιδιοκτήτες οχημάτων που αδυνατούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2018 έχουν τη δυνατότητα να καταθέτουν στην Εφορία τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους αποφεύγοντας έτσι την καταβολή των τελών. Η κατάθεση των πινακίδων δεν συνιστά οριστική απόσυρση του αυτοκινήτου, αλλά απλή ακινησία. Οι φορολογούμενοι που σχεδιάζουν να αποσύρουν από την κυκλοφορία το αυτοκίνητό τους θα πρέπει να έχουν μαζί τους τα εξής δικαιολογητικά:

– Αδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου.

– Πινακίδες.

– Φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, όπου να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του ΙΧ.

– Απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους.

– Υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο.

– Αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση αν δεν είναι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης.

Στα δικαιολογητικά που θα πρέπει να υποβάλετε στην Εφορία περιλαμβάνεται και η υπεύθυνη δήλωση, με την οποία θα βεβαιώνετε ότι δεν θα σταθμεύσετε το αυτοκίνητο σε δημόσιο δρόμο (δηλαδή, ότι έχετε ιδιωτικό χώρο), ώστε οι δρόμοι της πόλης να μην κατακλυστούν από ακινητοποιημένα αυτοκίνητα. Τα παραπάνω δικαιολογητικά συνοδεύουν την δήλωση ακινησίας.

Δεν χρειάζεται το Ε9

Τις προηγούμενες χρονιές, σε μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών οχημάτων που κατέθεταν τις πινακίδες τους ζητήθηκε από τις ΔΟΥ η προσκόμιση δήλωσης Ε9, ώστε να αποδείξουν ότι όντως διαθέτουν κάποιον κλειστό χώρο όπου θα φυλάσσεται σε ακινησία το αυτοκίνητό τους. Ωστόσο, σύμφωνα με τον N. 2992/2002, αρκεί μόνο η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης του N. 1599/86, στην οποία να αναγράφεται υποχρεωτικά η διεύθυνση του χώρου φύλαξης και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του χώρου, ενώ αυτός ο χώρος μπορεί να είναι ακόμη και ένα περιφραγμένο οικόπεδο. Ομως, για τις περιπτώσεις που κάποιος δεν διαθέτει κλειστό χώρο για τη στάθμευση του ακινητοποιημένου αυτοκινήτου, μπορεί να ενοικιάσει μια θέση και να υποβάλει στην Εφορία το μισθωτήριο, ή με μια υπεύθυνη δήλωση να αποδείξει, ότι του παραχωρήθηκε χώρος από κάποιον τρίτο (το τρίτο άτομο που θα παραχωρήσει τη θέση θα πρέπει να προσκομίσει φωτοτυπία του Ε9 του).

Η κατάθεση των πινακίδων σημαίνει ότι το ΙΧ αδρανοποιείται και οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας παραμένουν στη ΔΟΥ για διάστημα ενός χρόνου. Για αυτό το διάστημα το ΙΧ δεν μπορεί να κινηθεί και κατά συνέπεια δεν πληρώνονται τέλη κυκλοφορίας για αυτό.

5 Γονικές παροχές ή δωρεές χρηματικών ποσών. Φορολογούμενοι που κινδυνεύουν με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2018 να πιαστούν στην παγίδα των τεκμηρίων διαβίωσης μπορούν να γλιτώσουν από την επιβολή έξτρα φόρου. Αρκεί να χρησιμοποιήσουν για τη κάλυψη των τεκμηρίων δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών που θα πρέπει όμως να γίνουν μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου.

Η γονική παροχή μπορεί να γίνει ή με συμβολαιογραφικό έγγραφο, ή με δήλωση στην Εφορία του δωρητή. Και στις δύο περιπτώσεις η φορολογία είναι ίδια και ανέρχεται σε 10% επί του ποσού που παρέχεται. Προσοχή! Ο φόρος 10% επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ των χρημάτων που δωρίζονται.

Παράδειγμα

Πατέρας δίνει στην κόρη του το ποσό των 5.000 ευρώ, για την αγορά ενός αυτοκινήτου. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να υποβληθεί δήλωση στην Εφορία και να καταβληθεί φόρος για την παροχή που ανέρχεται σε 500 ευρώ (5.000 Χ 10%). Η δήλωση θα υποβληθεί στη ΔΟΥ του πατέρα, ενώ υπόχρεος καταβολής του φόρου των 500 ευρώ είναι η κόρη.

Δωρεά χρηματικού ποσού θεωρείται όταν κάποιος (πλην γονέων) δίνει χρήματα σε κάποιον άλλο χωρίς αντάλλαγμα. Αυτό μπορεί να γίνει ή με συμβολαιογραφικό έγγραφο ή με δήλωση στην Εφορία του δωρητή.

Και στις δύο περιπτώσεις η φορολογία είναι ίδια και ανέρχεται σε 20% ή 40% επί του ποσού που δωρίζεται ανάλογα με τη συγγένεια.

Παραδείγματα

1. Δωρεά από συγγενή β’ βαθμού

Εστω ότι η θεία δίνει στον ανιψιό της το ποσό των 5.000 ευρώ, για την αγορά ενός αυτοκινήτου. Η φορολογία της δωρεάς θα είναι 5.000 Χ 20% = 1.000 ευρώ.

Στην περίπτωση αυτή, η δήλωση θα υποβληθεί στη ΔΟΥ της θείας, ενώ υπόχρεος καταβολής του φόρου των 1.000 ευρώ είναι ο ανιψιός.

2. Δωρεά από συγγενή γ’ βαθμού ή ξένο

Εστω ότι ο Δημήτρης δωρίζει στον φίλο του Κώστα το ποσό των 5.000 ευρώ για την αγορά ενός αυτοκινήτου. Στην περίπτωση αυτή ο φόρος αυξάνεται σημαντικά και η δωρεά καθίσταται μη συμφέρουσα.

Συγκεκριμένα, ο φόρος που θα προκύψει ανέρχεται σε 2.000 ευρώ (5.000 ευρώ Χ 40%).

Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να υποβληθεί δήλωση στη ΔΟΥ του Δημήτρη, ενώ τον φόρο των 2.000 ευρώ είναι υποχρεωμένος να καταβάλει ο Κώστας.

6 Φορολογική δήλωση από κληρονόμους. Μέχρι το τέλος του μήνα οι κληρονόμοι θα πρέπει να καταθέσουν χειρόγραφα στην Εφορία τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογουμένου που απεβίωσε το 2016. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται ενημέρωση του Τμήματος Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της ΔΟΥ του αποβιώσαντος, πριν από την υποβολή της δήλωσης, με την ημερομηνία θανάτου και τα στοιχεία των νόμιμων κληρονόμων/ εγγύτερων συγγενών, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών.

7Δήλωση αναδρομικών αποδοχών οι οποίες εισπράχθηκαν μέσα στο φορολογικό έτος 2016. Με τροποποιητικές δηλώσεις οι οποίες θα παραλαμβάνονται χωρίς κυρώσεις μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν, κατά περίπτωση, οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων. Οι δηλώσεις αναδρομικών για το οικονομικό έτος 2015 κατατίθενται ηλεκτρονικά και για τα προηγούμενα οικονομικά έτη στη ΔΟΥ.

8Δηλώσεις κατοίκων εξωτερικού. Αφορά όσους έγινε δεκτή η μεταφορά τους στη ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού. Οι φορολογούμενοι που κατέθεσαν αίτηση μεταφοράς στη ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού για πρώτη φορά και η αίτησή τους εγκρίθηκε μέσα στο 2017, μπορούν να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2016 μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του χρόνου.

9Τελευταία δόση φόρου εισοδήματος. Τα νομικά πρόσωπα θα πρέπει να πληρώσουν την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ.

10 Πληρωμή ΦΠΑ. Οι επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικό σύστημα θα πρέπει στο τέλος του μήνα να καταβάλουν τον ΦΠΑ Νοεμβρίου.

11 Μερίσματα. Τα νομικά πρόσωπα έχουν την υποχρέωση να υποβάλουν και να πληρώσουν –μόνο στην Εφορία, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής –την παρακράτηση του 15% στα μερίσματα που διένειμαν.