Στον φακό του πόζαραν μερικές από τις ωραιότερες πόλεις του πλανήτη. Δαμασκός, Νέα Υόρκη, Παρίσι, Μόναχο, Λισαβόνα απαθανατίστηκαν ντυμένες με τη γοητεία του παρελθόντος. Ο Hannes Kilian, ένας διάσημος γερμανός φωτογράφος που έζησε σχεδόν ολόκληρο τον προηγούμενο αιώνα και δημιούργησε από τη δεκαετία του ’40 έως και τη δεκαετία του ’80, έρχεται ξανά στο προσκήνιο, καθώς μια συλλογή από φωτογραφίες που τράβηξε στη Ρόδο το 1959 δημοπρατείται στις αρχές του επόμενου μήνα στην Αθήνα. Πρόκειται για 42 ασπρόμαυρες αποτυπώσεις ανθρώπων και τοπίων του νησιού που εντυπωσιάζουν για το ύφος και την αμεσότητά τους. Θεωρείται ότι είναι οι πρωτότυπες φωτογραφίες που χρησιμοποιήθηκαν ώστε να εκδοθεί στη Φρανκφούρτη το λεύκωμα «Rhodοs: Portrat einer Insel», το οποίο έχει πλέον εξαντληθεί.
Εικόνες μιας ζωής
Γεννημένος στο Λούντβιχσχαφεντο 1909, ο Kilian εγκατέλειψε τη Γερμανία με την άνοδο του Χίτλερ και πήγε στη Νάπολι. Το 1936 μετακόμισε στο Παρίσι. Εργάστηκε ως φωτορεπόρτερ σε μερικές από τις σπουδαιότερες εφημερίδες και σε περιοδικά της εποχής, συμπεριλαμβανομένων των «Time», «Spiegel», «Stern» και «Picture Post», ενώ εξέδωσε σημαντικό αριθμό βιβλίων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι φωτογραφίες που τράβηξε στη Γερμανία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου: τα ερείπια της Στουτγάρδης, το διχοτομημένο Βερολίνο, εικόνες από την ανοικοδόμηση της μεταπολεμικής Γερμανίας και από την περίοδο κατά την οποία συντελούνταν το περίφημο οικονομικό της «θαύμα». Ο Kilian εργάστηκε για χρόνια ως ταξιδιωτικός φωτογράφος και άφησε πίσω του πολλές εικόνες από έναν κόσμο που δεν υφίσταται πια.
Οι φωτογραφίες της Ρόδου θα δημοπρατηθούν στις 6 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο Χίλτον και, όπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο επιμελητής της συλλογής εκ μέρους του οίκου δημοπρασιών Καραμήτσος, πρόκειται για σπάνιες, αυθεντικές φωτογραφίες σε πολύ καλή κατάσταση. Η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στα 2.800 ευρώ. «Οι 38 από αυτές φέρουν την ένδειξη KILIAN και τη σφραγίδα πνευματικών δικαιωμάτων EUROP.REISEZIELE RHODOS. Ολες έχουν χειρόγραφες περιγραφές και τεχνικές σημειώσεις στην πίσω πλευρά» λέει ο επιμελητής Σπύρος Τσιπίδης. «Οι διαστάσεις τους είναι διαφορετικές. Οι 39 από αυτές είναι 24×30 cm, οι δύο 18×24 cm και μία 23×27 cm. Σε αυτήν τη συλλογή ο Kilian παρουσιάζει εντυπωσιακές εικόνες της ροδίτικης αρχιτεκτονικής, του τοπίου και της καθημερινής ζωής. Ολες οι φωτογραφίες χαρακτηρίζονται από μια ανεξέλεγκτη εκφραστική δύναμη, ενώ τα μοτίβα του φαίνεται να είναι ευθυγραμμισμένα προς έναν κεντρικό άξονα» εξηγεί.
Φωτογραφίες του Kilian δημοπρατούνται διεθνώς σε αρκετά υψηλές τιμές, καθώς ο διάσημος φωτογράφος είχε απαθανατίσει μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές της Ευρώπης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πριν από δύο χρόνια, ο οίκος Sotheby’s πούλησε σε δημοπρασία δύο αργυροτυπίες του με θέματα από την Ισπανία στην τιμή των 6.000 στερλινών.
Ενας κόσμος που αλλάζει
Η Ρόδος την εποχή της φωτογράφισης ζούσε μια μεταβατική φάση. Ενα νέο κεφάλαιο ανοιγόταν μπροστά της μετά την ανακάλυψη του νησιού από το διεθνές τζετ σετ. Ενδεικτικές είναι οι διηγήσεις των κατοίκων για το 1959, τη χρονιά κατά την οποία τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες που θα δημοπρατηθούν σε λίγες ημέρες. Το καλοκαίρι του ίδιου έτους, την 1η Αυγούστου, το νησί επισκεπτόταν ο Ουίνστον Τσόρτσιλ συνοδευόμενος από τον Αριστοτέλη Ωνάση. Δύο από τους πιο ισχυρούς άνδρες του κόσμου πατούσαν το πόδι τους στη ροδιακή γη και θα γίνονταν δεκτοί με πανηγυρικό τρόπο από τις Αρχές: με πρωτοβουλία του δημάρχου –ο οποίος έσπευσε να υποδεχτεί τους υψηλούς επισκέπτες –η παραλία στο Μανδράκι φωταγωγήθηκε, ενώ σε κεντρικό σημείο τοποθετήθηκε ένα πελώριο «V» για να θυμίζει το σήμα της νίκης με το οποίο χαιρετούσε ο Τσόρτσιλ τα συμμαχικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου… Παρ’ όλ’ αυτά, οι φωτογραφίες του Kilian απεικονίζουν μια άλλη Ρόδο, τους απλούς ανθρώπους του νησιού την ώρα που εργάζονται ή ενώ είναι απορροφημένοι στις καθημερινές συνήθειές τους, την αγνότητα του κόσμου και ένα παρθένο τοπίο που άρχιζε σιγά σιγά να εισέρχεται σε μια νέα εποχή.