Σε «κόντρα» ανάμεσα στον πρώην υπουργό και στενό συνεργάτη του Αντ. Σαμαρά, Δ. Σταμάτη και τον Πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση, εξελίχθηκε η συζήτηση περί το ποιος έριξε την κυβέρνηση Σαμαρά.
Ο κ. Σταμάτης είπε ότι «σαν σήμερα αποφασίσατε να ρίξετε την κυβέρνηση Σαμαρά», ενώ απαντώντας στον κ. Βούτση ο οποίος είχε πει προ ημερών ότι την κυβέρνηση Σαμαρά την έριξαν οι δανειστές, του είπε: «Την κυβέρνηση Σαμαρά την ρίξατε εσείς μαζί με τον ΑΝΕΛ, όσους είχαν απομείνει από το κόμμα του κ. Κουβέλη και την Χρυσή Αυγή, όταν δεχθήκατε να συνυπολογίσετε τις ψήφους της» (στη προεδρική εκλογή του 2014). Και σημείωσε ότι η τότε κυβέρνηση είχε αρνηθεί να αποδεχθεί την απαίτηση της τρόικας για το υπερταμείο, («Εμείς οι γερμανοτσολιάδες είπαμε όχι», ανέφερε χαρακτηριστικά), επίσης είχε μειώσει μονομερώς το ΦΠΑ στην εστίαση και αρνήθηκε να αυξήσει το ΦΠΑ στα νησιά.
Όπως είπε μάλιστα, «όχι όλοι οι δανειστές, αλλά ένα κομμάτι, είχε λόγους να είναι δυσαρεστημένοι» με την κυβέρνηση Σαμαρά.
«Ναι, μας τράβηξαν το χαλί, αλλά εσείς μας ρίξατε κι εσάς βαραίνει η ιστορική ευθύνη», πρόσθεσε ο κ. Σταμάτης, «φωτογραφίζοντας» το ΔΝΤ, για το οποίο είπε πως «όταν βρέθηκε μπροστά στο λάθος που έκανε με το πρώτο μνημόνιο μετέθεσε το βάρος της ευθύνης είτε στους δανειστές ή στην κυβέρνηση». Και θύμισε ότι «προληπτικά ο Σαμαράς είχε δηλώσει ότι περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων όχι μόνο είναι κοινωνικά άδικη αλλά και αντιαναπτυξιακή». «Αν εμείς ήμασταν γερμανοτσολιάδες, εσείς τι είστε;», είπε απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποία κατηγόρησε ότι «προσπαθεί να παρουσιάσει το άσπρο – μαύρο», ενώ επιτέθηκε στον υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο, ο οποίος είχε πει ότι η κυβέρνηση Σαμαρά δεν έκλεισε τότε την πέμπτη αξιολόγηση, διότι δεν ήθελε την πιστοληπτική γραμμή. «Είναι ψέμα, ένα απόλυτο ψέμα», είπε ο κ. Σταμάτης, τονίζοντας ότι «την είχαμε υιοθετήσει την πιστοληπτική γραμμή και μάλιστα είχαμε πει ότι είναι σαν δείκτης προστασίας». «Ή δεν γνωρίζει τι του γίνεται ή λέει συνειδητά ψέματα ο κ. Τσακαλώτος», πρόσθεσε ο βουλευτής της ΝΔ, ενώ τον κατηγόρησε ακόμα ότι τότε έλεγε πως «εάν η Αριστερά υιοθετούσε το e-mailΧαρδούβελη δεν θα είχε λόγο ύπαρξης, όμως ψηφίσατε 14 mailΧαρδούβελη».
Τον λόγο ζήτησε ο Πρόεδρος της Βουλής σχολιάζοντας για το e-mailΧαρδούβελη ότι το κόστος δεν είναι 1 δισ.: «Μόνο για τις προβλέψεις για το σύνολο των ρυθμίσεων που προβλέπονταν, τα πλεονάσματα αφορούσαν πολλά δισ.», είπε, ενώ σημείωσε ότι το αφήγημα Σαμαρά αντιμετώπιζε πρόβλημα: «Αυτό που είχε εμφανιστεί ως έξοδος στις αγορές, ότι θα έφευγε το ΔΝΤ από το καλοκαίρι του 2014, δεν στεκόταν στα πόδια του. Η ίδια η οικονομική κατάσταση δεν εδράζονταν στο αφήγημα που είχε η κυβέρνηση Σαμαρά», είπε ο κ. Βούτσης, ενώ για το ποιος την έριξε είπε πως «η κυβέρνηση Σαμαρά επέλεξε ενάμιση μήνα πριν λήξει η θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας να προκαλέσει την ψηφοφορία» (για την προεδρική εκλογή).
«Τι θα κερδίζαμε εμείς αν μέναμε ενάμιση μήνα παραπάνω; θα σταματούσατε να λέτε ότι είναι “πληρωμένοι” οι βουλευτές που ψηφίζουν μνημόνια, ή θα ερχόσασταν σε μια λογική κουβέντα με τον Σαμαρά;», διερωτήθηκε ο κ. Σταμάτης από την πλευρά του, σημειώνοντας ότι ο τότε πρωθυπουργός είχε πει στον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρα: «Γιατί βιάζεσαι βρε παιδί μου; Ας ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση και κάνουμε τον Νοέμβριο εκλογές. Γιατί θα κλείναμε την αξιολόγηση και θα παίρναμε τα 7,5 δισ.».