Η κομματική έδρα στρέφει τους προβολείς στο διπλό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη –ότι, δηλαδή, η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε εκλογική ετοιμότητα με ολοκληρωμένο κυβερνητικό σχέδιο. Αλλά οι πρωταγωνιστές του Συνεδρίου ήταν περισσότεροι. Ο σιωπηλός Κώστας Καραμανλής έκανε δήλωση on camera έπειτα από καιρό. Ο Αντώνης Σαμαράς απευθύνθηκε στους συνέδρους με βιτριολικές ατάκες κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και σκληρή δεξιά ατζέντα. Η Ντόρα Μπακογιάννη επεδίωξε να συγκινήσει με τον εξαναγκασμό της σε «αποστρατεία», ενώ και ο Κωστής Χατζηδάκης μπήκε στο κάδρο των πρωταγωνιστών ως ιθύνων νους μιας διαδικασίας που αποσκοπούσε να προσηλυτίσει νέους ψηφοφόρους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους συνέδρους να μεταλαμπαδεύσουν το σχέδιο, τις αρχές και τις θέσεις της ΝΔ «σε κάθε σπίτι, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε γωνιά της χώρας». Επέμεινε στην ανανέωση του κόμματος, αναφέροντας τη δέσμευσή του ότι σε κάθε ψηφοδέλτιο θα υπάρχει και ένας εκπρόσωπος της νέας γενιάς. Και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση τονίζοντας πως πρέπει όλοι να αγωνιστούν για να γίνει το 2018 η χρονιά της μεγάλης ανατροπής –«για να διώξουμε επιτέλους μια ανίκανη, ανέντιμη, και ανήθικη κυβέρνηση».

Ο Καραμανλής. Τις πρώτες εντυπώσεις πάντως τις είχε κλέψει νωρίς το πρωί του Σαββάτου ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Μπορεί να μη μίλησε από το βήμα του Συνεδρίου, όμως κατά την είσοδό του έκανε μια προγραμματισμένη δήλωση για τις τηλεοπτικές κάμερες, μόλις τη δεύτερη ύστερα από εκείνη για το δημοψήφισμα το 2015. Ανέφερε πως προτεραιότητα της ΝΔ πρέπει να είναι οι μεταρρυθμίσεις, με προεξάρχουσα τη συνταγματική αναθεώρηση, και πως η παράταξη «πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ισχυρή».

Η Μπακογιάννη. Η ομιλία ωστόσο που ανέμεναν με μεγαλύτερο ενδιαφέρον οι περισσότεροι σύνεδροι ήταν της Ντόρας Μπακογιάννη. Συγκίνησε το ακροατήριο, αφού για πρώτη φορά μίλησε δημοσίως μετά την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην της δώσει υπουργική θέση σε μία κυβέρνηση της ΝΔ. «Κατανοώ και σέβομαι το σκεπτικό της απόφασης και τον συμβολισμό της» σημείωσε, ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την ενεργό πολιτική και την Α’ Αθήνας, καθώς τόνισε πως «η υψηλότερη τιμή και διάκριση είναι ο τίτλος του βουλευτή». Το ακροατήριο χειροκροτούσε όρθιο, στέλνοντας με αυτή τη κίνηση κι ένα μήνυμα στην κομματική ηγεσία.

Ο Σαμαράς. Αν υπήρχε διαγωνισμός χειροκροτήματος στο Συνέδριο, πάντως, με αξιώσεις θα έπαιρνε μέρος και ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρώην πρωθυπουργός εστίασε στα πεπραγμένα της δικής του κυβέρνησης, απευθυνόμενος πρωτίστως στον σκληρό πυρήνα των συντηρητικών ψηφοφόρων: «Οσοι μας ψήφισαν, περπατούν σήμερα με το κεφάλι ψηλά. Ενώ όσοι τους ψήφισαν, χτυπάνε το κεφάλι τους… Αλλοι έριξαν την Ελλάδα στα βράχια: ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ –μαζί με τη Χρυσή Αυγή. Και, βεβαίως, τον Κουβέλη…» ήταν η δική του εξήγηση για την επιστροφή της ΝΔ στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Ως προς την οργάνωση, αρκετοί από τους συνέδρους σημείωναν πως το 11ο Συνέδριο δεν θύμιζε τα παλαιότερα. Φιλοξένησε επιστήμονες και επαγγελματίες που δεν ανήκουν στη ΝΔ, στοχεύοντας να προσεγγίσει μέσω αυτών και νέους ψηφοφόρους. «Δεν θέλαμε να αναλωθούμε σε βαρετές κομματικές εκδηλώσεις με “μπράβο” και “ζήτω”. Θέλαμε να ακούσουμε νέες ιδέες και να θέσουμε πραγματικά διλήμματα πολιτικής» υπογράμμισε στην ομιλία του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, που είχε την ευθύνη της όλης οργάνωσης, η οποία στηρίχθηκε περισσότερο όσο ποτέ στις νέες τεχνολογίες.