Η Ινές Αριμάδας θεωρεί τον εαυτό της ως τον σημαντικότερο υπερασπιστή της ενότητας της Καταλωνίας με την Ισπανία. Πολλοί από τους αυτονομιστές την θεωρούν προδότρια. Εχει δεχθεί βίαιες απειλές λόγω της έντονης αντίθεσής της στην προσπάθειας της προηγούμενης κυβέρνησης της Καταλωνίας να αποσχισθεί από την Ισπανία. Ενας πολιτικός που τάσσεται υπέρ της αυτονομίας τής είπε πρόσφατα «να πάει σπίτι» της, να επιστρέψει δηλαδή στην πατρίδα της στο Καντίθ, στον ισπανικό Νότο.

Η 36χρονη ηγέτιδα του κόμματος των Ciudadanos στην Καταλωνία έχει γίνει τον τελευταίο καιρό ηρωίδα για την πλειονότητα των Καταλανών οι οποίοι δεν επιθυμούν την ανεξαρτησία. Μάλιστα, εάν οι δημοσκοπήσεις επαληθευθούν, η Αριμάδας έχει πιθανότητες να γίνει η επόμενη ηγέτιδα της περιφέρειας αυτής, μετά τις εκλογές της Πέμπτης. Οι μετρήσεις δείχνουν τους Podemos να πέφτουν, το Λαϊκό Κόμμα να καταρρέει, τους Σοσιαλιστές να τα πηγαίνουν καλούτσικα και τους κεντροδεξιούς Ciudadanos να σημειώνουν τη μεγαλύτερη άνοδο. Το μήνυμά της είναι πως μπορεί να θεραπεύσει παλιές πληγές. Η προτεραιότητά της –να τεθεί, δηλαδή, τέλος στον αγώνα για μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας –είναι ανάθεμα για εκατομμύρια Καταλανούς που πιστεύουν πως μια τέτοια κίνηση είναι αναπόφευκτη. Ομως η Αριμάδας θεωρεί ότι οι πολιτικοί της αντίπαλοι προβαίνουν σε ψεύτικη υπόσχεση, λέγοντας στους πολίτες ότι η ανεξαρτησία –που θεωρείται παράνομη σύμφωνα με το Ισπανικό Σύνταγμα του 1978 –είναι είτε εφικτή είτε επιθυμητή.

«Η προηγούμενη κυβέρνηση της Καταλωνίας έχει πει πολλά ψέματα» δηλώνει σε συνέντευξή της στους «Financial Times» λίγο πριν εμφανισθεί σε προεκλογική συγκέντρωση των Ciudadanos, οι οποίοι δείχνουν να ενισχύονται σημαντικά στις δημοσκοπήσεις, λόγω της έντονης αντίδρασής τους στο αποσχιστικό κίνημα. «Υποσχέθηκαν ότι η Καταλωνία θα είναι ανεξάρτητη, ότι θα γίνουμε πολύ χαρούμενοι, πολύ πλούσιοι, ότι όλοι στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα μας αναγνωρίσουν… Ολα αυτά είναι μπούρδες».

Η Ινές είναι γνωστή για τη σκληρή γλώσσα της, με την οποία συχνά επιτίθεται στους αντιπάλους της μέσα στη Βουλή. Σε μια χαρακτηριστική ομιλία της τον Οκτώβριο κατηγόρησε την κυβέρνηση του Κάρλες Πουιτζντεμόν ότι «διχάζει την καταλανική κοινωνία» και ότι «εξαπατά» και τις δύο πλευρές. «Η “Δίκη” του Κάφκα δεν ήταν τόσο καφκική όσο αυτή η διαδικασία» τόνισε.

Ομως στην προεκλογική της εκστρατεία προσπαθεί να εκφράσει και έναν μετριοπαθή τόνο σε θέματα πέραν της ανεξαρτησίας, λέγοντας ότι μπορεί να βελτιωθεί η υγειονομική περίθαλψη και οι υποδομές και να εξασφαλίσει μια καλύτερη οικονομική συμφωνία με τη Μαδρίτη.

Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα η Ινές Αριμάδας τονίζει την επιθυμία της να είναι πρόεδρος «όλων των Καταλανών». «Δεν έχει σημασία εάν είμαστε υπέρ της ανεξαρτησίας ή όχι –όλοι πρέπει να θέλουμε να βελτιωθούν οι υποδομές, το οικονομικό μας σύστημα και το σύστημα υγείας. Εάν επικεντρωθούμε σε αυτά που μοιραζόμαστε, νομίζω ότι μπορούμε να επιστρέψουμε στη συνύπαρξη».

Πέραν του θέματος της ανεξαρτησίας η νεαρή πολιτικός έχει και άλλο ένα πρόβλημα. Στην Αριστερά, πολλοί θεωρούν τους Ciudadanos ιδιαίτερα φιλευρωπαϊκό κόμμα, φιλικό προς τις επιχειρήσεις και οικονομικά πολύ φιλελεύθερο. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα δεχθούν εύκολα να κάνουν συμμαχία μαζί της για τον σχηματισμό της τοπικής κυβέρνησης. Η Αριμάδας προσπαθεί να δείξει ότι έχει διαφορές με την κεντρική κυβέρνηση και επικρίνει τον τρόπο με τον οποίο η Μαδρίτη χειρίσθηκε το καταλανικό ζήτημα. Επιθυμεί ευρύτερες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο χρηματοδοτούνται οι 17 αυτόνομες περιοχές της Ισπανίας και ζητά περισσότερα κονδύλια για τη Βαρκελώνη.

Φανατική των Led Zeppelin, είναι παντρεμένη με έναν πρώην υποστηρικτή της ανεξαρτησίας και μετακόμισε στη Βαρκελώνη όταν πια ήταν ενήλικη. Εγινε μέλος των Ciudadanos το 2010 και μόλις πέντε χρόνια αργότερα ανέλαβε το τιμόνι του κόμματος στην Καταλωνία.