Σκληραίνει κι άλλο τη στάση της απέναντι στη Βρετανία η Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών. Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποίησε ότι οι χώρες του μπλοκ δεν είναι διατεθειμένες να κάνουν ειδική συμφωνία να συνεχίσουν να ευνοούνται οι τράπεζες και άλλες εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου που έχουν έδρα στο Λονδίνο. Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», ο Μπαρνιέ απέκλεισε να γίνει κάποια ειδική τέτοια ρύθμιση και προειδοποίησε το Λονδίνο ότι θα πρέπει να ακολουθεί τους νόμους της ΕΕ ακόμη και κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου πριν την οριστική αποχώρηση.
Ουσιαστικά ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ ανέφερε ότι οι βρετανικές τράπεζες και άλλες εταιρείες του κλάδου δεν θα διατηρήσουν τα ειδικά δικαιώματα που σήμερα έχουν -τα λεγόμενα «διαβατήρια» συναλλαγών –τα οποία τους επιτρέπουν να πραγματοποιούν συναλλαγές και να παρέχουν κάθε είδους υπηρεσίες σε διάφορες χώρες του μπλοκ. «Δεν υπάρχει ούτε μια εμπορική συμφωνία που να αφορά σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Απλά δεν υπάρχει», ήταν τα λόγια του Μπαρνιέ στην «Γκάρντιαν». Χαρακτήρισε τη σημερινή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ως «κόκκινες γραμμές που τις διάλεξαν οι ίδιοι οι Βρετανοί. Με το να φύγουν από την ενιαία αγορά χάνουν το διαβατήριο για (την παροχή) χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών». Η στάση αυτή αποτελεί πλήγμα για τις τράπεζες που ήδη αναζητούν εναλλακτικές πόλεις όπως η Φρανκφούρτη για να μετακινήσουν μέρος από το προσωπικό τους.
Πρόκειται για ξεκάθαρο δείγμα ότι οι Βρυξέλλες είναι αποφασισμένες να μην επιτρέψουν στη Βρετανία να έχει μετά το Brexit οποιοδήποτε από τα σημερινά δικαιώματα που απολαμβάνει ως μέλος της ΕΕ. Η βρετανική κυβέρνηση ήλπιζε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί ειδική συμφωνία με την ΕΕ ώστε να περιλαμβάνονται και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Ο Ντέιβιντ Ντέιβις που είναι εκ των βασικών διαπραγματευτών της χώρας για τα θέματα του Brexit έχει ζητήσει να επιτευχθεί ειδική εμπορική συμφωνία ανάλογη με αυτή που έκλεισε η ΕΕ το 2016 με τον Καναδά, στην οποία να περιλαμβάνεται και ο χρηματοπιστωτικός κλάδος.
Ο Μπαρνιέ ανέφερε ακόμη στη συνέντευξη που παραχώρησε ότι μέσα στα δύο χρόνια της μεταβατικής περιόδου μέχρι την πραγματοποίηση του οριστικού Brexit υπάρχουν ευκαιρίες για μια εμπορική συμφωνία. Ομως αυτή, προσέθεσε, θα πρέπει να εγκριθεί από όλες τις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ. Επίσης είπε ότι η Βρετανία δεν μπορεί να σταματήσει μονομερώς το Brexit και ότι στην περίπτωση που αλλάξει η απόφαση αυτή με οποιονδήποτε τρόπο θα πρέπει να δοθεί το πράσινο φως από όλες τις χώρες της ΕΕ.