Σωσίβιο στους πνιγμένους από χρέη εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους, που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία και δεν εντάσσονται στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού, προσφέρει η ένταξή τους στη ρύθμιση των 120 δόσεων στα πρότυπα του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Στην παροχολογία στην οποία επιδίδεται τα τελευταία 24ωρα το Μαξίμου, με ένα μπαράζ επιδομάτων και παροχών, έρχεται να προστεθεί η ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο έως 120 δόσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και μικρομεσαίους, των οποίων τουλάχιστον το 85% των οφειλών είναι χρέη προς την Εφορία και τα Ταμεία. Το ίδιο ισχύει για τους επαγγελματίες που δεν έχουν δυνατότητα πτωχευτικής διαδικασίας και έχουν εξαιρεθεί από τον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Η ρύθμιση βρίσκεται στην τελική ευθεία με το υπουργείο Οικονομικών να επεξεργάζεται τις τελευταίες λεπτομέρειες. Θα αφορά τους επαγγελματίες που τα τελευταία χρόνια έφθασαν στα όριά τους και πνίγηκαν στα χρέη, καθώς δέχθηκαν απανωτά φορολογικά χτυπήματα, ενώ τη χαριστική βολή έδωσαν οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές. Οι επαγγελματίες έχουν φθάσει στο σημείο να πληρώνουν σε φόρους και εισφορές ακόμη και πάνω από το 60% των εισοδημάτων τους.
Το σχέδιο της απόφασης που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες κούρεμα των προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής κατά 85% για οφειλές άνω των 3.000 ευρώ, εξόφληση των οφειλών έως 120 δόσεις και ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης 50 ευρώ.
Για οφειλέτες με συνολικές οφειλές από 20.000 έως 50.000 ευρώ δημιουργείται ένας έλεγχος βιωσιμότητας του χρέους που θα προκύπτει από ένα κλάσμα, του βασικού χρέους προς το εισόδημα του οφειλέτη, ενώ για οφειλές άνω των 50.000 ευρώ η ρύθμιση γίνεται πιο αυστηρή και εισάγονται περιουσιακά κριτήρια με στόχο να τεθούν εκτός της διαδικασίας όσοι θεωρούνται στρατηγικοί κακοπληρωτές, δηλαδή δεν πληρώνουν τις οφειλές τους παρά το γεγονός ότι διαθέτουν περιουσία προς ρευστοποίηση.

Η ΡΥΘΜΙΣΗ. Το σχέδιο της ρύθμισης, που βασίζεται στο άρθρο 15 του νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπει τα εξής:
1. Οφειλές έως 3.000 ευρώ. Για τους οφειλέτες με συνολικό ποσό βασικής οφειλής προς το Δημόσιο έως 3.000 ευρώ προβλέπεται:
n Καταβολή της οφειλής σε μηνιαίες δόσεις που μπορεί να φθάσουν μέχρι και τις 36.
n Ελάχιστο ποσό κάθε δόσης 50 ευρώ.
n Δεν προβλέπεται η δυνατότητα διαγραφής κανενός ποσού.
2. Οφειλές από 3.000 έως 20.000 ευρώ. Για όσους χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 3.000 ευρώ έως και 20.000 ευρώ η ρύθμιση θα προβλέπει:
n Διαγραφή του 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.
n Καταβολή του ποσού της οφειλής σε μηνιαίες δόσεις που μπορούν να φθάσουν τις 120 με ελάχιστο ποσό κάθε δόσης τα 50 ευρώ.
3. Οφειλές από 20.000 έως 50.000 ευρώ. Για οφειλέτες με συνολικές οφειλές προς το Δημόσιο που υπερβαίνουν τις 20.000,01 και φθάνουν τις 50.000 ευρώ το Δημόσιο θα ρυθμίζει τα χρέη του μόνο στην περίπτωση που ο οφειλέτης πληροί ένα συγκεκριμένο κριτήριο: ο λόγος χρέους προς το εισόδημα να είναι μικρότερος ή ίσος του 10.
Σε περίπτωση που πληρείται το συγκεκριμένο κριτήριο, τότε ο επαγγελματίας θα έχει τη δυνατότητα να ενταχθεί στη ρύθμιση και να έχει:
n διαγραφή του 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής
n τη δυνατότητα να εξοφλήσει τη ληξιπρόθεσμη οφειλή του προς το Δημόσιο έως και 120 μηνιαίες δόσεις, με την προϋπόθεση ωστόσο ότι κάθε μηνιαία δόση δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη των 50 ευρώ.
ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ. Η ρύθμιση, η οποία έχει καθυστερήσει αρκετούς μήνες λόγω των ενστάσεων των δανειστών, εκτιμάται ότι –εκτός απροόπτου –είναι θέμα ημερών. Ερχεται δε, σε μία χρονική στιγμή όπου τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία βρίσκονται μόλις μια ανάσα από τα 100 δισ. ευρώ και συνεχίζουν να αυξάνονται με αλματώδεις ρυθμούς, ενώ ο εισπρακτικός μηχανισμός έχει εξαπολύσει ένα πρωτοφανές κύμα κατασχέσεων για να βάλει στα ταμεία όσο το δυνατόν περισσότερο ζεστό χρήμα. Κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία 1.014.295 φορολογουμένων έχουν ήδη κατασχεθεί, ενώ ο κρατικός εισπρακτικός μηχανισμός τρυπώνει στους τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών προχωρώντας κάθε μέρα σε 1.000 κατασχέσεις.
Μισθοί, συντάξεις, καταθέσεις που δεν προστατεύονται από τον μοναδικό ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό των 1.250 ευρώ κάνουν φτερά σε καθημερινή βάση.
Τα δικαστικά τμήματα των εφοριών έχουν πάρει φωτιά. Με ρυθμό πολυβόλου προχωρούν σε δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων, κινητών και ακινήτων, για χρέη προς το Δημόσιο, πραγματοποιούν κατασχέσεις στα χέρια προμηθευτών ή ακόμα και ενοικιαστών. Σύντομα ο εισπρακτικός μηχανισμός ετοιμάζεται να επεκταθεί στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, βγάζοντας στο σφυρί ακίνητα οφειλετών με ένα κλικ. Η κυβέρνηση έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης και το αργότερο εντός των πρώτων ημερών του 2018 θα πρέπει να φέρει στη Βουλή διατάξεις νόμου με τις οποίες θα ανοίγει ο δρόμος στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ώστε να βγάζει στο ηλεκτρονικό σφυρί σπίτια, καταστήματα, οικόπεδα, αγροτεμάχια φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη. Προστασία της πρώτης κατοικίας για οφειλές προς το Δημόσιο δεν προβλέπεται. Ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων προβλέπει κατασχέσεις πρώτης κατοικίας για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία που υπερβαίνουν τα 500 ευρώ. Μάλιστα, το τίμημα στο οποίο θα βγαίνουν στο σφυρί τα ακίνητα μπορεί να μην είναι αρκετό για να καλύψει τα χρέη των φορολογουμένων με αποτέλεσμα οι οφειλέτες να βρεθούν όχι μόνο να χάσουν τα ακίνητά τους, αλλά και να συνεχίσουν να οφείλουν στην Εφορία.
Η συντριπτική πλειονότητα των οφειλετών του Δημοσίου –τουλάχιστον το 80% –χρωστά λιγότερα από 3.000 ευρώ. Οι κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και καταθέσεων είναι το συνηθέστερο μέσο αναγκαστικής είσπραξης φόρων που έχουν πέσει βουνό στις πλάτες των φορολογουμένων. Σε σύνολο οκτώ εκατομμυρίων φορολογουμένων οι 4.170.753 έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Κυρίως στην Εφορία, λιγότερο σε τελωνεία. Από αυτούς, 1.718.371 φορολογούμενοι είναι εκτεθειμένοι σε κατασχέσεις. Οι αυτοματοποιημένες διαδικασίες κατασχέσεων, οι οποίες επίσης προβλέπονται από το Μνημόνιο, με την υπογραφή της κυβέρνησης, αναμένεται να συρρικνώσουν δραστικά τη δεξαμενή των οφειλετών στους οποίους θα μπορούν να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Σύντομα η χιονοστιβάδα θα λάβει πολλαπλάσιες διαστάσεις.