Οι αγορές αρχίζουν να εμπιστεύονται ξανά την Πορτογαλία όπως δείχνει το νέο χθεσινό ράλι στα ομόλογά της, μετά την πρόσφατη αναβάθμιση της χώρας κατά δύο ολόκληρες βαθμίδες από τον οίκο Fitch. Οι τιμές των ομολόγων της αυξήθηκαν και τα επιτόκια υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών δείχνοντας ότι η οικονομία της χώρας αρχίζει να γυρίζει σελίδα.

Τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας υποχώρησαν χθες κατά 8 ακόμη μονάδες βάσης και έφτασαν το 1,73%, επίπεδα που είχαν να δουν οι αγορές για την Πορτογαλία από τις αρχές του 2015. Πλέον το κόστος δανεισμού είναι χαμηλότερο και από αυτό της Ιταλίας, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη. Η διαφορά (σπρεντ) ανάμεσα στα επιτόκια των κρατικών ομολόγων της Πορτογαλίας και των αντίστοιχων της Γερμανίας που αποτελούν το σημείο αναφοράς διαμορφώθηκε στις 148 μονάδες βάσης, που επίσης είναι τα χαμηλότερα επίπεδα από το 2015.

Η απόφαση που έλαβε την περασμένη Παρασκευή η Fitch Rating να αναβαθμίσει κατά δύο βαθμίδες την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας έχει φέρει τα ομόλογά της ξανά στις προτιμήσεις των μεγάλων επενδυτικών funds. Η Fitch αξιολογεί την Πορτογαλία στην επενδυτική βαθμίδα (investment grade) επιτρέποντας σε θεσμικούς επενδυτές να συμπεριλάβουν ξανά τα ομόλογά της στο χαρτοφυλάκιό τους. Η Fitch επικαλέστηκε για την απόφαση αυτή τη μείωση του χρέους της χώρας ως ποσοστού επί του ΑΕΠ αναφέροντας ότι έχει υποχωρήσει φέτος από 130% σε 127%. Πρόκειται όπως ανέφερε ο οίκος για την πρώτη τέτοια μείωση μετά την κρίση χρέους που πέρασε η χώρα.

Η Πορτογαλία μπήκε στο Μνημόνιο το 2011 όταν μεσούσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης ζήτησε και έλαβε δάνειο 78 δισ. ευρώ. Η ανεργία στην Πορτογαλία είχε φτάσει το 17% ενώ η ύφεση το 2012 διαμορφώθηκε σε 4%. Η ανεργία στη χώρα έχει υποχωρήσει πλέον στο 8,5% και η ανάπτυξη αναμένεται να φτάσει φέτος το 2,6% και το 2018 το 2,3%. Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας και νέος πλέον πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο έκανε λόγο για αναβάθμιση τεράστιας σημασίας που δείχνει ότι πιάνουν τόπο οι προσπάθειες της σοσιαλιστικής κυβέρνησης για μείωση των δαπανών, μείωση της ανεργίας και ενίσχυση των τραπεζών. Η οικονομική κατάσταση τη χώρα και η θέση της στις διεθνείς αγορές δανεισμού έχει επίσης ενισχυθεί σημαντικά από την πολιτική σταθερότητα που υπάρχει. Τον Σεπτέμβριο η Standard & Poor’s ήταν ο πρώτος διεθνής οίκος που αναβάθμισε την Πορτογαλία σε επενδυτική βαθμίδα. Πλέον τα ομόλογα της χώρας ετοιμάζονται να επιτρέψουν ξανά στους μεγαλύτερους αντίστοιχους δείκτες του κόσμου.