Η υψηλή κερδοφορία των εισηγμένων, οι ελπίδες για υψηλά μερίσματα και για νέα ντιλ σε διάφορους κλάδους, αλλά και οι προσδοκίες ότι μέσα στην εβδομάδα – μπορεί ακόμη και σήμερα – θα περάσουν από το Κογκρέσο οι μειώσεις στη φορολογία που προωθεί ο Ντόναλντ Τραμπ, συντηρούν τα χρηματιστήρια σε επίπεδα-ρεκόρ.

Ο δείκτης MSCI World Index, στον οποίο περιλαμβάνονται μετοχές από 47 διαφορετικές χώρες, ήδη βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Ο MSCI World Index φέτος αναμένεται ότι θα παρουσιάσει την καλύτερη απόδοση από το 2009 και μετά, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters. Είναι ενδεικτικό ότι από τις αρχές του έτους τα κέρδη του αμερικανικού δείκτη Standard & Poor’s 500 αγγίζουν το 20% λόγω των προσδοκιών για θετική πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ και των επιχειρήσεων.

Η φορολογία. Με βάση τις προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί στις αγορές, το Κογκρέσο αναμένεται να υπερψηφίσει το σχέδιο του Τραμπ για μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 35% στο 21%. Εάν περάσουν οι αλλαγές αυτές, τότε θα πρόκειται για πολύ μεγάλη νίκη των Ρεπουμπλικανών οι οποίοι προσπαθούν εδώ και πολλούς μήνες να αλλάξουν τη φορολογική νομοθεσία. Για τους λόγους αυτούς οι επενδυτές αγοράζουν όχι μόνο μετοχές εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης, αλλά και μικρότερων εισηγμένων, με την προσδοκία ότι αυτές θα ωφεληθούν σημαντικά από μειώσεις στη φορολογία. Επίσης ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και για εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου και βιομηχανίες.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται τα νέα από το μέτωπο των εισηγμένων στις ΗΠΑ, που τραβούν την προσοχή των επενδυτών. Η εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Oracle ανακοίνωσε ότι προχωρά στην εξαγορά της εταιρείας ανάπτυξης λογισμικού Aconex, που έχει έδρα στην Αυστραλία. H Oracle προσέφερε 1,2 δισ. δολάρια. Στον χώρο των τροφίμων η Campbell Soup ανακοίνωσε συμφωνία για την εξαγορά της Snyder-Lance έναντι 4,9 δισ. δολαρίων. Επίσης, η σοκολατοβιομηχανία Hershey ανακοίνωσε συμφωνία για την εξαγορά της Amplify Snach Brands.