Κίνδυνοι απειλούν την αγορά ακινήτων της Σουηδίας παρά το γεγονός ότι η οικονομία της αναμένεται να αναπτυχθεί του χρόνου περισσότερο από όσο αρχικά αναμενόταν. Αυτό ανέφερε σε νέα χθεσινή ανακοίνωση η κυβέρνηση της χώρας.

Στη Σουηδία η αγορά ακινήτων και ιδιαίτερα κατοικιών έχει γνωρίσει πολύ μεγάλη ανάπτυξη με αντίστοιχη σημαντική αύξηση των τιμών. Αυτό οφείλεται σε πολλά συνεχόμενα χρόνια αύξησης της οικονομικής δραστηριότητας και στα πολύ χαμηλά επιτόκια που επέτρεψαν στα νοικοκυριά να δανειστούν με πολύ χαμηλό κόστος.

Τους τελευταίους όμως μήνες υπάρχουν σημάδια ότι το πάρτι στα ακίνητα τελειώνει. Η ζήτηση των προηγούμενων ετών οδήγησε σε έντονη κατασκευαστική δραστηριότητα με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχει αρκετά μεγαλύτερη προσφορά από πριν. Επίσης η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει επιβάλει ακόμη πιο αυστηρούς όρους για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων. Ολα αυτά έχουν οδηγήσει στην αποκλιμάκωση των τιμών το τελευταίο διάστημα.

οι τραπεζες. Πολλοί οικονομολόγοι μάλιστα θεωρούν ότι η εξέλιξη αυτή είναι θετική για την αγορά η οποία όπως λένε χρειαζόταν μια μικρή διόρθωση για να μην εξελιχθεί σε φούσκα. Μια ενδεχόμενη μεγάλη υποχώρηση των τιμών θα μπορούσε να πλήξει σημαντικά τις τράπεζες αλλά και άλλους κλάδους της οικονομίας όπως είναι οι κατασκευές. Επίσης θα έπληττε καίρια τα νοικοκυριά αναγκάζοντάς τα να μειώσουν άλλες δαπάνες. Υψηλόβαθμα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης της Σουηδίας είναι καθησυχαστικά αναφέροντας ότι δεν υπάρχουν σημάδια για σημαντική βουτιά στις τιμές των ακινήτων.

Η οικονομία της Σουηδίας αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,8% το 2018. Οι προηγούμενες προβλέψεις της κυβέρνησης έκαναν λόγο για ανάπτυξη 2,5%. Για φέτος η ανάπτυξη αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί στο 2,5%. Η προηγούμενη πρόβλεψη έκανε λόγο για ανάπτυξη 3,1%. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η μεγάλη αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων για ανάπτυξη φέτος αποδίδεται στην αλλαγή του υπολογισμού της ανάπτυξης για το 2015 και το 2016 και όχι σε προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία.