Σε έντονους αντιπολιτευτικούς τόνους αναμένεται να κινηθεί σήμερα η Φώφη Γεννηματά στη Βουλή, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, που έχει ήδη ξεκινήσει τις προπαρασκευαστικές συζητήσεις για τη συνάντηση του Πολιτικού Συμβουλίου την Πέμπτη, σκοπεύει στο εξής να αξιοποιεί κάθε δημόσια παρέμβασή της και να τη μετατρέπει σε αντιπολιτευτική ευκαιρία. Μέσα από αυτή τη συνταγή θα αναδεικνύει και τις προτάσεις της για τη διακυβέρνηση της χώρας – οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση συμφωνίας των όποιων μετεκλογικών συνεργασιών, όπως αναφέρουν από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Κατά τις ίδιες πηγές, η Γεννηματά θα προβάλει τη δική της ατζέντα για τα μείζονα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας, κάνοντας έναν αθροιστικό απολογισμό των χρόνων διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που – υπενθυμίζουν από τη Χαριλάου Τρικούπη – δεν είναι πια εταίροι μιας νεοσύστατης κυβέρνησης. Η κριτική από την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής αναμένεται ιδιαίτερα σκληρή και θα επικεντρωθεί κυρίως στην ελλιπή κοινωνική πολιτική από την πλευρά της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή θα επιχειρήσει να αναδείξει τα κύρια σημεία της πολιτικής «νέας συμφωνίας», του κεντροαριστερού προγράμματος που θα παρουσιαστεί πλήρως στο Συνέδριο την ερχόμενη άνοιξη – ενός σχεδίου εξόδου από την κρίση, με αναπτυξιακές προτάσεις και κύριους άξονες την καταπολέμηση της ανεργίας, την κοινωνική δικαιοσύνη και τις αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, με παράλληλη μείωση της σπατάλης και «ανένδοτο αγώνα» απέναντι στη φοροδιαφυγή. Η Γεννηματά, ωστόσο, αναμένεται να επιμείνει και στην κριτική της προς τη ΝΔ, όπως αυτή εκφράστηκε και στον χαιρετισμό της στο Συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθιστώντας σαφή την πρόθεσή της για αυτόνομη πορεία και για «διμέτωπο αγώνα» του Κινήματος Αλλαγής απέναντι στον λαϊκισμό και τη συντήρηση.   

Στο εσωτερικό μέτωπο, η Γεννηματά έχει ξεκινήσει επαφές με τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, προετοιμάζοντας το δικό της πλάνο για την πρώτη συνεδρίαση της Πέμπτης. Εκτός από τη συνάντηση με τον Σταύρο Θεοδωράκη, η επικεφαλής του ενιαίου φορέα είχε επικοινωνία τόσο με τον Γιώργο Παπανδρέου όσο και με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο. Σκοπός της είναι την Πέμπτη να οριστικοποιηθούν ο οδικός χάρτης μέχρι το Συνέδριο και η task force που θα αναλάβει τον προσυνεδριακό διάλογο. Ακόμα δεν έχει αποφασιστεί ούτε ποια θα είναι η σύστασή της ούτε η αναλογία μεταξύ των συνέδρων που θα οριστούν ή θα εκλεγούν. Οι διαφορετικές απόψεις που έχουν εκφραστεί κατά καιρούς για την πορεία της παράταξης θα εξεταστούν διεξοδικά, ενώ θεωρείται βέβαιη και μια συζήτηση για τα ονόματα που θα απαρτίζουν τη Συντονιστική Επιτροπή – αν και μάλλον δεν θα πρέπει να αναμένονται ανακοινώσεις τουλάχιστον μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Ικανοποίηση για τα νούμερα. Ιδιαίτερη ικανοποίηση εκφράζεται και από την αποδοχή του κεντροαριστερού εγχειρήματος, η οποία καταγράφει αυξητικές τάσεις, όπως επιβεβαιώνεται και από τη χθεσινή δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (Σκάι). Εξετάζοντας τα επιμέρους στοιχεία των τελευταίων μετρήσεων, από τη Χαριλάου Τρικούπη στέκονται ιδιαίτερα στις μετακινήσεις των ψηφοφόρων: 75% όσων στήριξαν τη ΔΗΣΥ δηλώνουν πως θα στηρίξουν το Κίνημα Αλλαγής, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους ψηφοφόρους του Ποταμιού ανέρχεται στο 41,5%. Παράλληλα, οι μετρήσεις δείχνουν ότι 2% των πρώην ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στρέφονται πλέον προς την Κεντροαριστερά, αναδεικνύοντας και το πρόβλημα που μπορεί να δημιουργεί η αναγέννηση της δημοκρατικής παράταξης στο κυβερνών κόμμα, εφόσον η διαρροή αυξηθεί.