«Συνήθως οι μεγαλομανείς είναι αντιπαθητικοί στους άλλους. Ωστόσο, ο κόσμος αγάπησε τη Μαντάμ Σουσού γιατί ο πατέρας μου την προίκισε με δύο αρετές: την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια». Μ’ αυτά τα λόγια, εκτός άλλων, περιέγραφε η Μαρία Ψαθά τη διαχρονικότητα της ηρωίδας στο Μορφωτικό Ιδρυμα της ΕΣΗΕΑ χθες βράδυ.

Η κόρη του Δημήτρη Ψαθά παρουσίασε το «Συλλεκτικό λεύκωμα – ημερολόγιο της Μαντάμ Σουσούς 2018», που έρχεται να συμπληρώσει τον νέο κύκλο επιτυχίας της φανταστικής κυρίας από τον Μπίθουλα, χάρη στην παράσταση που ανεβαίνει έως τις 21 Ιανουαρίου στο θέατρο Παλλάς, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Μέσα σ’ ένα κλίμα συγκίνησης, ηθοποιοί, σκηνοθέτες και συνθέτες που συνάντησαν τη Σουσού στην καλλιτεχνική τους πορεία, θυμήθηκαν τις εμπειρίες τους από την αναμέτρηση με το έργο του Ψαθά, με φόντο τη νέα εκδοτική προσπάθεια της οικογένειας του μεγάλου δημιουργού.

Το ημερολόγιο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μαρία Δ. Ψαθά, σε σχεδιασμό και επιμέλεια Λένας Νίτσου, με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τη συγγραφή της «Μαντάμ Σουσούς». Ο τόμος απαρτίζεται από 53 έγχρωμες φωτογραφίες των πρωταγωνιστριών που ενσάρκωσαν την ηρωίδα στο θέατρο και στην τηλεόραση. Στις σελίδες του μπορεί να δει κανείς τις Δήμητρα Παπαδοπούλου (από το τωρινό ανέβασμα), Αννα Παναγιωτοπούλου, Φωτεινή Μπαξεβάνη, καθώς και την πρώτη τηλεοπτική Σουσού Αννα Παϊταζή. Δίπλα τους ποζάρουν οι εκάστοτε συμπρωταγωνιστές της στη μικρή και μεγάλη οθόνη: Αλκις Κούρκουλος, Κώστας Κόκλας, Θανάσης Παπαγεωργίου, Νίκος Γαλανός, Σταύρος Παράβας και Δημήτρης Καλλιβωκάς.

Τον σουσουδίστικο κόσμο που ζωντανεύει μέσα από το ημερολόγιο ολοκληρώνουν ορισμένες από τις πιο χαρακτηριστικές χιουμοριστικές ατάκες της ηρωίδας. Το λεύκωμα συνοδεύουν προλογικό σημείωμα του Δημήτρη Ψαθά καθώς και ένα ιστορικό της πορείας του έργου μέσα στον χρόνο.

INFO

«Συλλεκτικό λεύκωμα – ημερολόγιο της Μαντάμ Σουσούς 2018» από τις εκδόσεις Μαρία Δ. Ψαθά