Το κανονικότατο γκολ του Καρίμ Ανσαριφάρντ, που δεν μέτρησε στο ματς του Ολυμπιακού με τον ΠΑΣ την Κυριακή, και το επίσης κανονικό γκολ του Γκρζέλτσακ που κακώς ακυρώθηκε στο παιγνίδι του Πλατανιά με τον ΠΑΟΚ, συζητήθηκαν πολύ στην τελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου του πρωταθλήματος. Ας πούμε ότι οι φάσεις είναι οριακές και δύσκολες (που δεν είναι…). Υπάρχει κανείς που να πιστεύει πως θα μπορούσαν φέτος αυτά τα λάθη να γίνουν ανάποδα, δηλαδή να αδικήσουν οι επόπτες τον ΠΑΟΚ και όχι τον Ολυμπιακό; Αν υπάρχει, ας αρχίσει να ψάχνει έναν καλό ψυχίατρο…

Βασιλειάδης

Μαθαίνω ότι οι φάσεις αυτές ξανάνοιξαν τη συζήτηση για την ανάγκη της υιοθέτησης του Video Assistant Referee και στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ας είμαστε σοβαροί: δεν χρειαζόταν χρήση τεχνολογίας για να φανεί ότι η μπάλα πέρασε τη γραμμή στο σουτ του Καρίμ, ούτε ειδικές λήψεις για να δεις ότι ο Γκρζέλτσακ καλύπτεται. Το πρόβλημα του ποδοσφαίρου μας είναι ότι τα λάθη που κάνουν οι διαιτητές, πιο πολύ και από ανθρώπινα, είναι προβλεπόμενα. Το γράφω κυρίως για τον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Γιώργο Βασιλειάδη –γιατί δεν θέλω να στεναχωριέται. Χθες κι αυτός και οι συνεργάτες του ρωτούσαν τι γίνεται με το VAR –o Βασιλειάδης πιστεύει ότι τον κοροϊδεύουν και δεν το θέλουν. Θέλω να τον καθησυχάσω: δεν τον κοροϊδεύουν για το VAR (κι ας τον έχουν εκθέσει…) –γενικά τον κοροϊδεύουν. Ομως δεν χρειάζεται να έχει και για αυτό αυταπάτες: το ποδόσφαιρό μας δεν θα γίνει καλύτερο ούτε με το VAR –δεν είναι η έλλειψη τεχνολογίας το πρόβλημα: το πρόβλημα είναι οι άνθρωποι. Ακόμα κι αν το VAR υπήρχε –κι αυτό το Σαββατοκύριακο βοηθούσε ώστε να μη γίνουν τα λάθη που γίνανε –πάλι αυτοί που διοικούν τη διαιτησία θα βρίσκανε τρόπους να περάσουν στους διαιτητές τα «μηνύματά» τους. Οταν βρωμάει το κεφάλι, το ψάρι δεν μπορεί να είναι καθαρό.

Περέιρα

Κάποιοι νομίζουν ότι στη διαιτησία κάνει κουμάντο ο αρχιδιαιτητής Περέιρα. Εναν λόγο έχει, αλλά όταν υπάρχει ανάγκη τον στέλνουν για σεμινάρια και ορισμούς κάνουν οι υπόλοιποι. Διοικούν τη διαιτησία ο Τριτσώνης και ο Κουκουλάκης; Αμφιβάλλω. Θα ‘λεγα ότι απλά ακούνε ανθρώπους αδίστακτους, που μάλιστα αναλαμβάνουν και την προστασία των διαιτητών τηλεφωνώντας π.χ. σε δημοσιογράφους και ζητώντας τους να είναι προσεκτικοί με τα παιδιά τους. Το ίδιο εύκολα δίνουν εγγυήσεις για την εξέλιξή τους σε διάφορους διαιτητές που προστάτες ψάχνουν. Στο λέω από καρδιάς υφυπουργέ μου: κανένα VAR δεν θα τα διορθώσει αυτά.

Απλό

Συμβαίνει κάτι απλό. Οι λανθασμένοι χειρισμοί της δικαιοσύνης (που έφτιαξε χάρη στο Koriopolis ένα γιγάντιο πλυντήριο και τους «καθάρισε»), αλλά και οι σαχλαμάρες του προκατόχου τού Βασιλειάδη κ. Σταύρου Κοντονή, που επέτρεψε την επιστροφή στο ποδόσφαιρο των χειρότερων παραγόντων που σε αυτό έχουν εμφανιστεί στην ιστορία, έχουν δημιουργήσει ένα καρκίνωμα. Αυτό θα ‘πρεπε να είναι στόχος του Βασιλειάδη, πιο πολύ και από το VAR.

Ασυδοσία

Επειδή πιθανότατα ο υφυπουργός δεν καταλαβαίνει το είδος της ασυδοσίας μερικών, θα διηγηθώ ένα ωραίο περιστατικό. Μια μόλις μέρα μετά την απαγγελία των κατηγοριών του εισαγγελέα για τους εμπλεκομένους στο Κοriopolis, ένας από δαύτους κέρασε την παρέα του στον αγαπημένο του καφενέ πολυτελείας. Ανακουφισμένος από την πρόταση είπε πως, στην περίπτωσή του, πραγματικά αποδείχθηκε πως η δικαιοσύνη είναι τυφλή! Το είπε και έσκασε από τα γέλια. Κι αυτό θα συνεχίσει να κάνει, γιατί γνωρίζει πως στην Ελλάδα της τσαπατσουλιάς, καμία έρευνα δεν θα αποδώσει ποτέ τίποτα, αν δεν γίνει από ανθρώπους που ξέρουν τι, ποιους και πού να ψάξουν.

Λεφτά

Ο Βασιλειάδης νιώθει στεναχωρημένος γιατί στην ιστορία του VAR τον αδειάζουν. Ελπίζω να κατάλαβε ότι κανείς στην ΕΠΟ δεν το θέλει –ίσως μόνο ο Περέιρα, που νομίζει κι αυτός ότι με τη χρήση του θα ησυχάσει. Του λένε του Βασιλειάδη π.χ. ότι δεν υπάρχουν λεφτά, ενώ τα χρήματα που ξοδεύονται για τη διαιτησία είναι απίστευτα! Μόνο οι αμοιβές των αρχιδιαιτητών ξεπερνούν τις 70 χιλιάδες ευρώ τον μήνα: τόσα παίρνουν για να εμφανίζουν τους επόπτες και τους διαιτητές που βλέπουμε. Αν το VAR το ήθελαν θα υπήρχε ήδη και θα αρκούσαν για αυτό τα πλάνα της NOVA: άλλωστε κάθε χώρα έχει από τη FIFA το δικαίωμα να το εφαρμόσει όπως θέλει. Εμείς, αν το ‘χουμε τόση ανάγκη, ας φτιάχναμε ένα φθηνότερο.

Συνεχίζουν

Δεν είναι το VAR το θέμα. Δεν χρειάζεται το VAR για να καταλάβεις ότι ο Καλογερόπουλος στο Ξάνθη – Ολυμπιακός δεν θα έδινε ποτέ πέναλτι στον Ολυμπιακό, ούτε χρειάζεται το VAR για να μάθεις ποιος θεωρεί παιδιά του τον Παπαπέτρου, τον Μάνταλο, τον Καλογερόπουλο κτλ. Είκοσι άνθρωποι κάνουν όλο το νταραβέρι στην ελληνική διαιτησία. Με ή χωρίς VAR, αν δεν ασχοληθεί κάποιος μαζί τους θα συνεχίσουν να το κάνουν.