Λίγες ώρες μετά το ραντεβού Τσίπρα – τραπεζιτών στο Μαξίμου, ο Νίκος Φίλης «απασφάλισε» στη Βουλή και έστειλε ένα ακόμη προειδοποιητικό μήνυμα για τους πλειστηριασμούς και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Παράλληλα, παρουσίασε τη δική του πλατφόρμα για την οικονομία, ζητώντας εθνική συνεννόηση στην επαναδιαπραγμάτευση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ακυρώνοντας παράλληλα de facto το πρωθυπουργικό αφήγημα για «καθαρή» έξοδο από τα Μνημόνια.

Η παρέμβαση Φίλη έρχεται να προστεθεί στο κείμενο της ομάδας των 53 που διέρρευσε και βάζει μια σειρά από ζητήματα για το κυβερνητικό έργο θίγοντας ιδιαίτερα την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης. Αιχμή αποτελούν πάντως οι πλειστηριασμοί, δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βιώνει στο εσωτερικό του μεγάλη πίεση από την κοινωνία και η ανησυχία για το ενδεχόμενο να κινδυνεύσουν λαϊκές κατοικίες είναι διάχυτη. Ο πρώην υπουργός, απολύτως ευθυγραμμισμένος με τους 53, μιλώντας στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού, κάλεσε εκ νέου την κυβέρνηση να μελετήσει σοβαρά το ενδεχόμενο οριζόντιας προστασίας της λαϊκής κατοικίας με βάση την αντικειμενική αξία. «Να μην αρκεστούμε στη συμφωνία κυρίων με τις τράπεζες», πρότεινε χαρακτηριστικά, αμφισβητώντας εμμέσως όσα είχε πει νωρίτερα στη συνάντησή του με το προεδρείο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών ο Πρωθυπουργός. Σχολιάζοντας μάλιστα αυτή τη συνάντηση, επισήμανε πως «επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν όρια και ίσως και αδιέξοδα σε αυτή την ονομαζόμενη συμφωνία κυρίων».

Κατά τον Φίλη οι στόχοι που έχουν θέσει οι τραπεζίτες για την επόμενη διετία οδηγούν σε περισσότερους από 40.000 πλειστηριασμούς, οι οποίοι δεν θα αφορούν μόνον στρατηγικούς κακοπληρωτές, αλλά και «φτωχό κόσμο και απλούς ανθρώπους της πρώην μεσαίας τάξης που εξαφάνισε η κρίση» τόνισε χαρακτηριστικά. Εκτίμησε μάλιστα ότι τα σπίτια ιδιωτών που θα βγουν στο σφυρί το 2018 θα είναι τουλάχιστον 2.000, ενώ έθεσε το ζήτημα των funds που θα μπουν στην αγορά κόκκινων στεγαστικών δανείων από την 1η Ιανουαρίου και πρότεινε να θεσπιστεί η δυνατότητα εξαγοράς του στεγαστικού δανείου από τον δανειολήπτη στην ίδια τιμή που θα το εξαγόραζε το fund. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «κάρφωσε» παράλληλα για μία ακόμη φορά τον –παρόντα στη συζήτηση στη Βουλή –Ευκλείδη Τσακαλώτο για τα πλεονάσματα. Επανέλαβε συγκεκριμένα την αμφισβήτησή του ως προς τα αποτελέσματα που μπορεί να φέρει ο υψηλός στόχος του 3,5% για τα πλεονάσματα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, υποστηρίζοντας ότι θέτει εν αμφιβόλω την έξοδο από τα Μνημόνια: «Με αυτές τις ανισότητες, η πορεία για την οριστική έξοδο από την κρίση και τα Μνημόνια θα είναι αβέβαιη και επισφαλής», σημείωσε. Επανέλαβε δε την πρόταση που προσφάτως είχε διατυπώσει για εθνική συνεννόηση προκειμένου να ευοδωθεί η επαναδιαπραγμάτευση του στόχου.

ΟΙ 53. Της κοινοβουλευτικής παρέμβασης Φίλη είχαν προηγηθεί οι προειδοποιήσεις της ομάδας των 53 στο υπό διαμόρφωση συλλογικό τους κείμενο: «Η πορεία προς την έξοδο από τα Μνημόνια δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα. Οι συνεχείς αξιολογήσεις, οι πιέσεις που ασκούνται με προφανή σκοπό να εκθέσουν την κυβέρνηση της Αριστεράς στα λαϊκά στρώματα είναι ακόμα μπροστά μας», αναφέρουν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «η “ενισχυμένη επιτροπεία” μετά την έξοδο και έως ότου αποπληρωθεί το 75% της δανειακής βοήθειας δεν αφήνει περιθώριο πανηγυρισμών».