Η κοινοβουλευτική παράδοση θέλει την τρίτη και τελευταία μέρα συζήτησης του προϋπολογισμού να βγαίνουν τα μαχαίρια. Μεταξύ μας, γιατί τότε δίνουν το «παρών» οι αρχηγοί και άρα και όλοι οι υπόλοιποι στη Βουλή –δεν χρειάζεται να σας επισημάνω ότι τις υπόλοιπες ημέρες εμφανίζονται μόνο όσοι έχουν να μιλήσουν και λίγο πριν μιλήσουν. Παρ’ όλα αυτά φέτος άρχισαν τα όργανα νωρίτερα. Εύλογο, θα υποσημειώσω, αφού ανέβηκε στο κοινοβουλευτικό βήμα ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Είπε, λοιπόν, πως παρά τα όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση, η έξοδος από τα Μνημόνια δεν θα είναι καθαρή και να μην κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό καθώς έχει δεσμευτεί για 4ο Μνημόνιο. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σήκωσε το γάντι και του απάντησε «αφού το e-mail Χαρδούβελη ήταν “παιδική χαρά” σε σχέση με την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, τότε αποδείχθηκε ότι δεν μπορείτε να παίζετεούτε σε παιδική χαρά». Ο Βενιζέλος ανταπάντησε –υπερασπιζόμενος τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης –και τότε ο Τσακαλώτος το χόντρυνε –συγνώμη για την αργκό αλλά δεν έχω άλλο τρόπο να το αποδώσω. «Είναι» είπε στον Βενιζέλο «να απορεί κανείς γιατί αφού τα κάνατε τόσο καλά εσείς και τόσο χάλια εμείς, είσαστε τόσο αποτυχημένος πολιτικός». Τι απάντησε ο Βαγγέλης μετά την πρώτη αμηχανία; «Χαίρομαι γιατί είστε επιτυχημένος αλαζών και ανεπίγνωστος και την απάντηση θα σας τη δώσει ο ελληνικός λαός και ο ιστορικός του μέλλοντος θα σας κρίνει. Ξεκαβαλικεύστε». Αουτς. Παρεμπιπτόντως, επειδή τα ελληνικά του Ευκλείδη δεν είναι –για να το θέσω κομψά –στο επίπεδο των αγγλικών του, του εξήγησε κανείς τι σημαίνει ανεπίγνωστος;
Επίδειξη αριστεροσύνης
Εγώ, πάντως, ρώτησα πηγή μου στη Βουλή πώς είδαν το σκηνικό που σας περιέγραψα όσοι ήταν εκεί και μου έθεσε μια πολύ ενδιαφέρουσα παράμετρο. Πριν ανέβει στο βήμα ο Τσακαλώτος είχε μιλήσει ο Φίλης. Και υποδυόμενος ως συνήθως την αριστερή συνείδηση της πρώτης φοράς Αριστερά είχε ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση και τον Τσακαλώτο. Οπότε, μου επισήμανε ο άνθρωπός μου, επειδή ο Ευκλείδης πάντα έχει ένα πολιτικό στίγμα στις δημόσιες τοποθετήσεις του, η αίσθηση που επικρατεί στα κοινοβουλευτικά πηγαδάκια είναι πως επέλεξε συνειδητά να επιτεθεί σε έναν ισχυρό αντίπαλο, σαν τον Βενιζέλο. Για να δείξει κι εκείνος ότι παραμένει κάτω από το κοστούμι του μνημονιακού υπουργού ένας αριστερός. Μιλούσε, κοινώς, πρωτίστως στο εσωκομματικό ακροατήριο.

Φωνές
Ενίοτε περνάνε καλά οι διαδρομιστές της Βουλής. Τι εννοώ; Ας πούμε χθες ξαφνικά σηκώθηκε στο πόδι όλο το κτίριο από τις φωνές της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου –πρώην Ενωση Κεντρώων και νυν ανεξάρτητη. Η Μεγαλοοικονόμου άνοιξε την πόρτα των γραφείων του πρώην κόμματός της και άρχισε να φωνάζει σε όσους βρίσκονταν εκεί πως ο Βασίλης Λεβέντης «γλείφει τον Κυριάκο Μητσοτάκη» –και διάφορα άλλα που η ανατροφή μου δεν μου επιτρέπει να τα μεταφέρω. Αφορμή; Οσα είπε από το βήμα του γαλάζιου συνεδρίου ο Μάριος Γεωργιάδης. Περιττό να σας πω ότι παραλίγο να παρέμβει η φρουρά της Βουλής.

Επέτειος

Ο γαλάζιος Δημήτρης Σταμάτης θυμήθηκε μια επέτειο κατά τη διάρκεια της χθεσινής ομιλίας του κι έτσι ξεκίνησε μια κόντρα με τον Νίκο Βούτση. Εξηγούμαι. Εκεί που μιλούσε ο Σταμάτης είπε «σαν σήμερα αποφασίσατε να ρίξετε την κυβέρνηση Σαμαρά». Και συνέχισε στη σαμαρική γραμμή τύπου μας ρίξατε «εσείς μαζί με τους ΑΝΕΛ, μαζί με όσους βουλευτές απέμειναν από τον κ. Κουβέλη και με τη Χρυσή Αυγή». Γενικώς, το 2014 πλανάται πάνω από τη Βουλή σε αυτόν τον προϋπολογισμό. Ο Πρόεδρος της Βουλής, λοιπόν, όταν πήρε το λόγο, του απάντησε πως «η κυβέρνηση Σαμαρά επέλεξε ενάμιση μήνα πριν να λήξει η θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας να προκαλέσει ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας». Εγώ τι να πω τώρα; Αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με τους συριζαίους τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.

«Να επιδιώκουμε να περισώσουμε μια τάξη, ενώ υπάρχει καζάνι που βράζει και μπορεί να προκαλέσει τρομακτικές κοινωνικές εκρήξεις, που ποιον θα θίξουν; Τα μαγαζιά, τα καταστήματα της γειτονιάς, την αγορά, όλους αυτούς που ανήκουν στη λεγόμενη μεσαία τάξη. Το να δώσουμε προτεραιότητα σε μία μερίδα πληθυσμού, ενώ μία άλλη είναι έτοιμη να εκραγεί, δεν είναι καν στο συμφέρον της».

Τάδε έφη Δημήτρης Μάρδας

Αχάριστη η μεσαία τάξη. Δεν αντιλαμβάνεται αυτό που έχουν κατανοήσει οι συριζαίοι, πως φτωχό σε κάνει ο πλούτος του άλλου

Οι γερμανοί είναι φίλοι μας

Εντάξει, ως γνωστόν, ο χρόνος είναι σχετικός. Κάνω αυτή την εισαγωγή γιατί τυπικά, ημερολογιακά μιλώντας δηλαδή, δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ στόλιζε την Deutsche Bank με διάφορα κοσμητικά, τύπου όργανο των δανειστών, εκπρόσωπο του στυγνού καπιταλισμού και όλα τα συναφή. Πολιτικά μιλώντας, ωστόσο, ο χρόνος που μεσολάβησε μέχρι να υποδέχεται μετά βαΐων και κλάδων ο Αλέξης Τσίπρας στο Μαξίμου τον CEO της γερμανικής τράπεζας ήταν μάλλον πυκνός. Το λέω γιατί ο Τζον Κράιαν πέρασε χθες την πόρτα του πρωθυπουργικού γραφείου και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός εκτίμησε πως η συνάντηση αυτή επιβεβαιώνει πως «τα μηνύματα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στην οικονομία μας πολλαπλασιάζονται». Ειρήσθω εν παρόδω, αν δεν με απατά η μνήμη μου – που δεν με απατά –, την προηγούμενη εβδομάδα είδα πρωτοσέλιδο στην «Αυγή» την έκθεση της Deutsche Bank για την ελληνική οικονομία. Οι Γερμανοί – πλέον – είναι φίλοι μας.

Η Οδύσσεια του Διαστήματος

Μένω στο Μαξίμου και συγκεκριμένα στον χώρο του πρωθυπουργικού γραφείου για να σας πω ότι ο Αλέξης Τσίπρας εκτός από τον CEO της Deutsche Bank είδε κι άλλον Γερμανό χθες. Οπως ενημερώθηκα αρμοδίως, υποδέχθηκε τον γενικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), Γιόχαν Ντίτριχ Βέρνερ. Παρών ήταν – ασφαλώς – και ο Νίκος Παππάς, ο οποίος υποθέτω ότι ανέλυσε στον γερμανό αξιωματούχο το σχέδιό του για την ελληνική Διαστημική Υπηρεσία. Η συνάντηση δε ήταν παραγωγική, αν κρίνω από το αποτέλεσμά της. Υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής με τον ESA για την κατασκευή δορυφόρων στην Ελλάδα. Το είχε πει ο Τσίπρας ότι θα εκτοξευτούμε, αλλά εσείς δεν τον πιστεύατε. Εγώ, πάλι, έχω να δηλώσω πως ευτυχώς που υπάρχουν υπουργοί με μεγαλεπήβολα σχέδια. Κρίμα που ο κόσμος είναι μεσαίου μεγέθους και δεν τα αναγνωρίζει ακόμη.

ΤΑ ΠΑΝΩ

Ισχυρός

Ο Νίκος Φίλης ξαναχτύπησε. Στο συνηθισμένο του ύφος προειδοποίησε τους συντρόφους για τον φτωχό κόσμο που θα χάσει τα σπίτια του. «Πάνω από 40.000 πλειστηριασμοί έχουν υπολογιστεί να γίνουν για το 2018» είπε. Διέψευσε άρα τον Πρωθυπουργό που μίλησε για fake news. Ή ο Φίλης νιώθει πολύ ισχυρός ή ο Πρωθυπουργός είναι πολύ ανίσχυρος. Ή και τα δύο.

ΚΑΤΩ

Κρίση

Αντέδρασαν οι 53 σχεδόν για όλα στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιο ιεραρχείται ως πρώτο θέμα της κριτικής τους; Για μία ακόμη φορά, το Προσφυγικό. Χωρίς να θέλω να αμφισβητήσω τη συνειδησιακή κρίση που βιώνουν οι σύντροφοι, θέλω να ρωτήσω, στην οικονομία – που το χαρτοφυλάκιο κατέχει ο άτυπος αρχηγός τους – δεν θέλουν να επιστρέψουν στις αφετηριακές τους θέσεις;