Εσωκομματικό μασάζ θα χρειαστεί να κάνει η ΝΔ προκειμένου να πείσει ολόκληρη τη βάση της να υποστηρίξει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που αποτελούν «σημαία» του προγράμματός της.

Η πλειοψηφία των μελών της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να εγκρίνει τις βασικές αλλαγές και τις προτάσεις της ηγεσίας αλλά όχι με συντριπτικά ποσοστά. Αυτό προέκυψε από τις απαντήσεις που έδωσαν οι σύνεδροι έπειτα από την ψηφοφορία με κάλπη στο 11ο Συνέδριο, το Σαββατοκύριακο που προηγήθηκε. Θέματα όπως η δυνατότητα των εργαζομένων να επιλέγουν μεταξύ ιδιωτικών και δημόσιων εταιρειών για την υποχρεωτική τους ασφάλιση ή η μεταφορά της πρωτοβάθμιας υγείας στους δήμους προβλημάτισαν έντονα τους συνέδρους της ΝΔ, προαναγγέλλοντας αναχώματα στους σχεδιασμούς της Πειραιώς.

Για παράδειγμα, στο ερώτημα «Τα χρόνια προϋπηρεσίας να μετράνε λιγότερο ή περισσότερο απ’ ό,τι σήμερα στις προαγωγές των δημοσίων υπαλλήλων;» οι σύνεδροι της ΝΔ εμφανίζονται διχασμένοι. Η πλειοψηφία (60,7%) απαντάει η προϋπηρεσία να μετράει λιγότερο, όμως περίπου τέσσερις στους δέκα επιθυμούν το αντίθετο, στοιχείο που δείχνει ότι η κακώς εννοούμενη νοοτροπία του Δημοσίου έχει βαθιές ρίζες και στους κόλπους της συντηρητικής παράταξης.

Θέμα-αγκάθι, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις, αποτελεί για τα μέλη της ΝΔ και το αν πρέπει να δοθεί το δικαίωμα στους νέους εργαζομένους να επιλέγουν μεταξύ του ΕΦΚΑ και ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών για την υποχρεωτική τους ασφάλιση (σύνταξη και υγεία). Οι περισσότεροι υποστηρίζουν πως πρέπει να δοθεί αυτή η δυνατότητα επιλογής, αλλά 36,3% είναι αρνητικοί.

Ενα ακόμη θέμα που προβλημάτισε την κομματική βάση της ΝΔ είναι η μεταφορά της αρμοδιότητας της πρωτοβάθμιας υγείας από τις υγειονομικές περιφέρειες στους δήμους. Ποσοστό 66,9% των συνέδρων επιθυμεί να περάσουν στους δήμους τα κέντρα υγείας και τα πρώην πολυϊατρεία ΙΚΑ, αλλά 33,1% ζητούν οι αρμοδιότητες να παραμείνουν ως έχουν. Η ανάγνωση της Πειραιώς είναι πάντως ότι τα μέλη της ΝΔ τάσσονται με σαφή τρόπο υπέρ των τολμηρών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα για την οριστική έξοδο από την κρίση. Και σημειώνουν ότι όλες οι απαντήσεις θα ληφθούν υπόψη και θα μελετηθούν. Αλλωστε, λένε, στόχος της ΝΔ με αυτού του είδους την καινοτόμο διαδικασία –την ψηφοφορία των συνέδρων με κάλπη σε διλήμματα πολιτικής –ήταν να συνδιαμορφώσει με τα μέλη της κάποιες από τις προτάσεις του σχεδίου της.

Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Την ίδια ώρα, σε άλλα πολιτικά και θεσμικά ζητήματα οι σύνεδροι βρίσκονται σε απόλυτη σύμπνοια με την κεντρική γραμμή της ηγεσίας. Η πλειοψηφία των μελών της ΝΔ (96,5%) τάσσεται υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, είναι υπέρ της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό χωρίς τη διενέργεια βουλευτικών εκλογών όταν η Βουλή αδυνατεί να τον εκλέξει με συναινετικό τρόπο (81,5%) και ζητάει την παραχώρηση της αποκομιδής των σκουπιδιών σε ιδιώτες όπου είναι δυνατό και οικονομικότερο (89,6%).

Από τις απαντήσεις –υποστηρίζεται από τη ΝΔ –προκύπτει επίσης η ισχυρή πεποίθηση των μελών του κόμματος για την ανάγκη ριζικών τομών στη λειτουργία του κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην ψηφοφορία θεωρεί ότι το πρώτο νομοσχέδιο της επόμενης κυβέρνησης της ΝΔ πρέπει να εστιάζει στη μείωση του ΕΝΦΙΑ και στην εισαγωγή σταθερού φορολογικού συστήματος.