Ζωτικό χώρο με κλιμάκωση των επιθέσεων στη Δικαιοσύνη αναζητεί η κυβέρνηση, επιχειρώντας παράλληλα να αντισταθεί στο τελειωτικό δικαστικό χτύπημα στις δηλώσεις πόθεν έσχες, μετά τη χθεσινή απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Μια απόφαση που γενικεύει την αντιπαράθεση και οδηγεί το Μαξίμου σε μια άκρως χαρακτηριστική για την αντιμετώπιση του ζητήματος διαρροή για το «μπρα ντε φερ» που εξελίσσεται: «Να δούμε στο τέλος ποιος θα κουραστεί πρώτος».
Αντίστοιχη ήταν η χθεσινοβραδινή αντίδραση του Σταύρου Κοντονή από το βήμα της Βουλής. «Η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς διάλογο με όλους, αλλά πάνω απ’ όλα θέτει ένα ζήτημα δημοκρατίας και ισονομίας» τόνισε, προσθέτοντας ούτε λίγο ούτε πολύ πως «οι δικαστές κοροϊδεύουν την κοινωνία» και διαμηνύοντας πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει.
Ολα αυτά, πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι από τα ψηφίσματα που εξέδωσαν τις τελευταίες μέρες οι δικαστικές ενώσεις, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα για την προστασία της συνταγματικά κατοχυρωμένης δικαστικής ανεξαρτησίας και τις δηλώσεις του προέδρου και του γραμματέα της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, έκαναν λόγο για «πρωτοφανή κατάσταση». Η κυβέρνηση, ωστόσο, επιμένει ότι έχει το δικαίωμα να ασκεί κριτική κατά των δικαστικών αποφάσεων, με πρώτο τον Πρωθυπουργό, ο οποίος έχει δηλώσει πως η κριτική που ασκεί εκπροσωπεί τους πολίτες.
Στην κυβέρνηση υπάρχει ούτως ή άλλως ανησυχία από τις αντιδράσεις των δικαστών, καθώς εκκρεμούν προσφυγές για σημαντικές υποθέσεις που θίγουν τα προαπαιτούμενα του Μνημονίου. Ανοιχτό παραμένει και το ζήτημα των πλειστηριασμών, με τον Αλέξη Τσίπρα να επιχειρεί να σβήσει (και) την εσωκομματική φωτιά που έχει ανάψει το ενδεχόμενο να βγουν στο σφυρί λαϊκές κατοικίες, καλώντας στο Μαξίμου τους τραπεζίτες προκειμένου να επαναβεβαιώσει τη συμφωνία κυρίων που υποστηρίζει ότι έχει κάνει μαζί τους για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ετσι, οι σχέσεις δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας ξαναδοκιμάζονται με αφορμή την απόφαση-βόμβα της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που ουσιαστικά τινάζει στον αέρα τις δηλώσεις πόθεν έσχες για όλους ανεξαιρέτως τους υπόχρεους. Η σοβαρή αυτή υπόθεση αποτέλεσε την απαρχή της έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και δικαστών, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο ο πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου να καταγγείλει δημοσίως από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης και της ηγεσίας του Αρείου Πάγου, ωμή παρέμβαση της κυβέρνησης στα του οίκου της Θέμιδος.

Ακυρο το πόθεν έσχες

Σε έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον Νίκο Σακελλαρίου –με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Διομήδη Κυριλλόπουλο -, η Ολομέλεια του ΣτΕ δημοσίευσε την απόφασή της με την οποία ουσιαστικά ακυρώνει το σύνολο των δηλώσεων πόθεν έσχες για όλους τους υπόχρεους. Κι αυτό γιατί εντοπίστηκαν μια σειρά από πλημμέλειες στη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής, καθιστώντας τις επίμαχες υπουργικές αποφάσεις ανενεργές. Η Ολομέλεια του ΣτΕ, όπως προκύπτει από την απόφαση, έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης που είχαν υποβάλει όλες οι δικαστικές ενώσεις κατά της επίμαχης απόφασης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Οι κυριότερες πλημμέλειες –μη νόμιμες ρυθμίσεις ή παραλείψεις εκ μέρους της διοίκησης –που οδήγησαν στην ακύρωση του πόθεν έσχες αφορούν:

Την υποχρέωση δήλωσης των μετρητών άνω των 15.000 ευρώ που δεν περιλαμβάνονται σε καταθέσεις, σε τράπεζες, καθώς και των κινητών πραγμάτων αξίας άνω των 30.000 ευρώ.

Την έλλειψη πρόβλεψης εύλογης προθεσμίας για τη διενέργεια και την ολοκλήρωση του ελέγχου, αλλά και για τη διατήρηση των προσωπικών δεδομένων των υπόχρεων προς δήλωση πόθεν έσχες.

Την υποχρέωση να περιλαμβάνεται στην ετήσια δήλωση το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των υπόχρεων, ανεξαρτήτως του αν επήλθε ή όχι κατά το προηγούμενο έτος μεταβολή σε αυτά.

Τη μη πρόβλεψη προκειμένου περί περιουσιακών στοιχείων κτηθέντων σε προηγούμενες χρήσεις για τη μη αναγραφή στην πρώτη ηλεκτρονική δήλωση της αξίας κτήσεως.

Την υποχρέωση δήλωσης των περιουσιακών στοιχείων του προσώπου με το οποίο ο υπόχρεος έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.
Οι ανώτατοι δικαστές λαμβάνοντας υπόψη τους τη σπουδαιότητα της υπόθεσης και την έκταση που αφορούν οι επίδικες ρυθμίσεις επισημαίνουν ότι δεν είναι δυνατόν χωρίς αυτές να λειτουργήσει καθ’ ολοκληρίαν το σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων. Νωρίτερα, σε ψήφισμα της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος διατυπώνονταν αιχμές για τον τρόπο άσκησης κριτικής των δικαστικών αποφάσεων, επισημαίνοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι «η άσκηση δημόσιας κριτικής σε δικαστικές αποφάσεις, όταν αυτή αποσκοπεί στη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, όπως και κάθε προσπάθεια που τείνει προς τον σκοπό αυτόν, δεν προάγει τις αρχές του κράτους δικαίου και καταδεικνύει μια δημοκρατία που νοσεί».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι έπειτα από έκτακτη συνέλευση η Ενωση Διοικητικών Δικαστών όπως και η Ενωση Συνταξιούχων Δικαστικών Λειτουργών καταδικάζουν τις περικοπές των συντάξεων των δικαστών.