Από τις διαδικασίες όπου πρέπει να σταθείς για να τις εκτιμήσεις στην πραγματική τους διάσταση. Αν μη τι άλλο λοιπόν το timing αποδεικνύεται ιδανικό (δις) για τον Ολυμπιακό. Και γιατί οι Ερυθρόλευκοι χάρη στο σερί που διατηρούν στη Σούπερ Λίγκα –οκτώ νίκες στις τελευταίες εννέα αγωνιστικές, και έξι στα έξι που τρέχει –έκλεισαν πρώτοι το 2017 και τον πρώτο γύρο. Και γιατί έπειτα από την αυριανή, τελευταία αγωνιστική τους υποχρέωση (στην Κρήτη με τον Πλατανιά, για το Κύπελλο) θα έχουν όσο χρόνο θέλουν (μία εβδομάδα εορταστική άδεια) προκειμένου να συνειδητοποιήσουν πως αυτή την εποχή συμπεριλαμβάνονται στις πιο φορμαρισμένες ομάδες της Ευρώπης.

Η διαφορά

Εννοείται πως ο παρονομαστής της συζήτησης περί «φόρμας» αφορά αποκλειστικά τα σερί των εγχώριων πρωταθλημάτων. Σε αυτά, λοιπόν, μόνο η αχτύπητη Μάντσεστερ Σίτι έχει να παρουσιάσει καλύτερη 9άδα από τον Ολυμπιακό. Εννέα στα εννέα, από το εξπρές του Πεπ Γκουαρντιόλα! Οι Ερυθρόλευκοι είναι μαζί με την Μπάγερν Μονάχου στη δεύτερη θέση της άτυπης λίστας. Με 8 νίκες και 1 ήττα. Με 24 βαθμούς. Οι Βαυαροί μάλιστα τέλη Σεπτεμβρίου ήταν στο -5 από την κορυφή (Ντόρτμουντ), όπως οι Ερυθρόλευκοι –από την ΑΕΚ –μετά την ήττα από τον Ατρόμητο (6η). Εκείνοι άλλαξαν προπονητή στις 28 Σεπτεμβρίου επιστρατεύοντας για τέταρτη φορά τον Γιουπ Χάινκες. Ο Ολυμπιακός άλλαξε 25 Σεπτεμβρίου φέρνοντας πίσω για τέταρτη φορά τον Τάκη Λεμονή! Τρομερές ομοιότητες, μια βασική διαφορά. Η Μπάγερν είναι ήδη στο +10 με το σερί από τη δεύτερη Σάλκε. Οι Πειραιώτες μόλις στο +1 από ΠΑΟΚ και ΑΕΚ!

Η γιορτή

Επιμένουμε όμως ότι αυτά –τα φιλολογικά –θα μπουν σε τροχιά συζήτησης από… μεθαύριο στο μεγάλο Λιμάνι. Χθες ήταν το απόγευμα της χριστουγεννιάτικης γιορτής της ομάδας (στο εστιατόριο του γηπέδου Γ. Καραϊσκάκης). Σήμερα το ταξίδι στα Χανιά για το ματς Κυπέλλου της Τετάρτης, που θα διεξαχθεί δίχως την παρουσία φίλων του Ολυμπιακού έπειτα από απαγόρευση από τον ίδιο τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη!