Kάθε φορά που βρίσκονται ενώπιος ενωπίω είναι σαν να εκτυλίσσεται άλλο ένα επεισόδιο στην ευρωπαϊκή βερσιόν της αντιπαράθεσης των Σέλτικς με τους Λέικερς και ο αποψινός αγώνας ασφαλώς δεν αποτελεί την εξαίρεση αυτού του κανόνα.

Το γαϊτανάκι των Πρασίνων της Αθήνας (που όπως και οι Βοστωνέζοι έχουν σήμα το τριφύλλι) με τους Κίτρινους του Τελ Αβίβ συνεχίζεται απόψε (21.15) στη σκηνή του ΟΑΚΑ όπου θα ανέβει η 37η πράξη αυτού του έργου. Και τι έργο; Μακρόσυρτο (αρχής γενομένης από το πρώτο συναπάντημά τους τη σεζόν 1971-72), δραματικό και αγωνιώδες, άλλωστε η παράδοση στους μεταξύ τους αγώνες είναι ίσα βάρκα ίσα νερά: 18 νίκες οι μεν, 18 νίκες οι δε!

Ισορροπία του… τρόμου στο νταλαβέρι τους, απόλυτη ισορροπία και στο διεθνές παλμαρέ τους με έξι τρόπαια της Ευρωλίγκας και ένα Διηπειρωτικό Κύπελλο ένθεν και ένθεν…

Ο Παναθηναϊκός (8-4) στοχεύει την έκτη νίκη του στα τελευταία επτά ματς και θα επιδιώξει να διευρύνει στο 19-0 το σερί του ως οικοδεσπότης σε αγώνες της κανονικής περιόδου. Η Μακάμπι τον ακολουθεί κατά πόδας (7-5), αλλά έχει ηττηθεί στα τρία από τα τελευταία έξι ματς και θα επιδιώξει να αλώσει για έβδομη φορά την έδρα των Πρασίνων.

Ο Νέβεν Σπάχια φέρνει μαζί του τον δις πρωταθλητή του ΝΒΑ με τους Μαϊάμι Χιτ (2012, 2013) και… ιπποκόμο του Λεμπρόν Τζέιμς, Νόρις Κόουλ, ενώ ο Τσάβι Πασκουάλ θα βλέπει τον Νικ Καλάθη να κάθεται στον πάγκο με δεμένο τον ώμο του, αλλά φρόντισε από την πρώτη στιγμή να δώσει το σύνθημα της αναπλήρωσής του, έστω και υπό μορφήν υποκατάστατου: «Οταν υπάρχει μια τόσο σημαντική απουσία, τότε όλοι οι υπόλοιποι πρέπει και έχουν την ευκαιρία να βοηθήσουν στη δημιουργία, στα ριμπάουντ, στις έξτρα πάσες και στην άμυνα».

Χωρίς Καλάθη

Απόντος του Καλάθη, ο Παναθηναϊκός ψάχνει τρόπους και… ανθρώπους να ρεφάρει όχι μόνο τα νούμερα που του λείπουν (13,6 πόντοι, 3,6 ριμπάουντ, 7,9 ασίστ, 1,6 κλεψίματα), αλλά και ένα σωρό άλλες δουλειές: την πίεση πάνω στην μπάλα, τα deflections στην άμυνα, τις διεισδύσεις, τη γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας στο 5 εναντίον 5, το παιχνίδι στο ανοικτό γήπεδο, τον δημιουργικό οίστρο, τα alley hoops, τη σωστή αντίδραση στην πίεση των αντιπάλων και την ηγετική φυσιογνωμία.

Ολα αυτά δεν είναι λίγα, ούτε βρίσκονται με το πάτημα ενός κουμπιού, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που απέναντί του θα βρεθούν δυο γκαρντ (Πιερ Τζάκσον και Νόρις Κόουλ) με άθροισμα σε μέσο όρο ανά αγώνα 27,5 πόντους, 5,8 ριμπάουντ, 8 ασίστ και 2,5 κλεψίματα.