Μαχαίρι μπαίνει στο μισό επίδομα θέρμανσης που θα λάβουν φέτος τα νοικοκυριά που το δικαιούνται. Αν και ο Δεκέμβριος κοντεύει να φτάσει στο τέλος του και η απόφαση για το επίδομα θέρμανσης της περιόδου 2017-18 δεν έχει ακόμα δημοσιοποιηθεί, θεωρείται βέβαιο ότι το σχετικό ποσό θα περιορισθεί κατά 50% βάσει των υποχρεώσεων του Μνημονίου. Με δεδομένο ότι οι αριθμός των δικαιούχων θα παραμένει ο ίδιος, τα ποσά του επιδόματος θα περιορισθούν ανάλογα (έως και κατά 50%) για τους δικαιούχους. Την ίδια στιγμή, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης εμφανίζεται αυξημένη σε σχέση με πέρυσι κατά 4%, σε αντίθεση με τα εισοδήματα των νοικοκυριών που έχουν υποστεί σημαντικές μειώσεις εξαιτίας της υπερφορολόγησης.

Και μπορεί ο καλός καιρός να στάθηκε σύμμαχος για τους καταναλωτές και πολλοί ακόμα να μην έχουν γεμίσει τις δεξαμενές τους με πετρέλαιο θέρμανσης, όπως όμως προκύπτει και από τις πωλήσεις και τις παραγγελίες των πρατηρίων και των εταιρειών εμπορίας, χιλιάδες θα είναι όσοι δεν θα ανάψουν καλοριφέρ μη μπορώντας να αντεπεξέλθουν στο υψηλό κόστος των καυσίμων. Ηδη οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν μείωση των παραγγελιών κατά 12% σε σχέση με τον περσινό Δεκέμβριο, σημειώνει ο Δημήτρης Μακρυβέλιος, σύμβουλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καύσιμων. Οπως εξηγεί, φέτος η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι κατά 4% ακριβότερη από πέρυσι. «Το πετρέλαιο από κοινωνικό αγαθό γίνεται πλέον είδος πολυτελείας. Με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της λαθρεμπορίας αυξήθηκε ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, η επιλογή αυτή όμως δεν είχε κανένα όφελος, αντίθετα οδήγησε χιλιάδες νοικοκυριά να στερούνται τη θέρμανση. Το πετρέλαιο θέρμανσης είναι είδος πρώτης ανάγκης και επομένως δεν έπρεπε να επιβαρύνεται με κανένα φόρο», λέει ο Δημήτρης Μακρυβέλιος.

Οι φόροι που έχουν επιβληθεί στα καύσιμα και ειδικά στο πετρέλαιο θέρμανσης φτάνουν στο 60%-62% της τελικής τιμής, καθιστώντας την τιμή στην Ελλάδα από τις υψηλότερες στην ΕΕ.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΠΟΠΕΚ, οι έλληνες καταναλωτές καλούνται να πληρώνουν το πετρέλαιο θέρμανσης ακριβότερα από χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ρουμανία ή η Βουλγαρία. Συγκεκριμένα, την ώρα που οι Ελληνες καλούνται να πληρώνουν 0,987 ευρώ το λίτρο, στο Βέλγιο η τιμή είναι μόλις στα 0,595 ευρώ ανά λίτρο, στο Λουξεμβούργο στα 0,574 ευρώ, στην Αγγλία 0,602 ευρώ ανά λίτρο, στην Ιρλανδία 0,656 ευρώ, στη Γερμανία 0,639 ευρώ ανά λίτρο, στην Αυστρία 0,721 ευρώ, στην Τσεχία 0,688 ευρώ, στη Γαλλία 0,786 ευρώ το λίτρο. Οι μόνες χώρες που πλησιάζουν τις υψηλές τιμές της Ελλάδας είναι η Βουλγαρία με 0,950 ευρώ το λίτρο και η Ρουμανία με 0,962 ευρώ το λίτρο.

Σήμερα ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι στα 280 ευρώ το χιλιόλιτρο, καθώς αυξήθηκε τον Οκτώβριο του 2016 από τα 230 ευρώ που ήταν το Οκτώβριο του 2014. Πάγια θέση των πρατηριούχων και των εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων είναι να μειωθεί ο ΕΦΚ στα επίπεδα του 2011, δηλαδή στα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο, θέση την οποία υποστήριζε και η κυβέρνηση όταν ήταν στην αντιπολίτευση και μάλιστα είχε καταθέσει στη Βουλή και σχετική τροπολογία.